SPORTIEVE ZELFMOORD

Vergeet het slot van de transferperiode (ook al werd er meer dan ooit met miljoenen gegoocheld), de voorbije interlands (vooral die draak tegen Spanje) en zelfs de baby’s van de Rode Duivels. Het enige memorabele moment van vorige week in de sport had in het American football plaats en werd nauwelijks belicht in de Europese media.

Colin Kaepernick, de 28-jarige quarterback (zeg maar: de spelmaker) van de San Francisco 49’ers, weigerde op te staan toen het volkslied werd gespeeld voor een oefenmatch tegen de Green Bay Packers. Terwijl alle andere spelers uit volle borst The Star-Spangled Banner aanhieven, bleef hij in zijn eentje tussen de vaten met energiedrankjes zitten. In een land met zo’n diepgeworteld patriottisme als de VS is dat heiligschennis en betekent het sportieve zelfmoord.

Kaepernick wilde met zijn actie protesteren tegen de rassenongelijkheid en het excessieve politiegeweld tegen zwarte jongeren. ‘Ik kan niet recht staan om trots te zijn op een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt’, zei hij.

De reacties waren niet min. Supporters verbrandden zijn shirt met het rugnummer 7. Zij vinden dat een atleet moet winnen, zijn geld opstrijken en zwijgen. Presidentskandidaat Donald Trump was er als de kippen bij om de speler te veroordelen. ‘Wellicht moet hij een land zoeken dat beter is voor hem’, aldus de schreeuwlelijk uit New York.

Kaepernick werd opgevoed in een wit pleeggezin, maar is de zoon van een zwarte vader en blanke moeder. Net als president Barack Obama, maar zelfs het Witte Huis steunde zijn actie niet en wilde slechts zijn recht om te protesteren verdedigen.

Dat deden ook de NFL (National Football League, de bond dus) en zijn club, maar desondanks wordt verwacht dat hij op korte termijn ontslagen wordt. Kaepernick voerde de 49’ers in 2013 naar de verloren Super Bowlfinale, maar kampte de laatste tijd met blessures en raakte vorig seizoen al zijn status als starting quarterback kwijt aan Blaine Gabbert.

Volgens Kaepernick draait zijn actie echter om iets dat groter is dan hijzelf, zijn team en de sport: ‘Als ze me het football ontnemen, weet ik alvast dat ik opkwam voor iets wat juist is’, stelde hij. ‘Het zou egoïstisch zijn om de andere kant uit te kijken. Er liggen immers lijken op de weg.’

De 49’er kan wellicht troost vinden in de geschiedenis. Hij is immers niet de eerste zwarte atleet die een gelijkaardige actie ondernam. Jackie Robinson, in 1947 de eerste Afro-Amerikaanse baseballer in de Major League, speelde een belangrijke rol in de Burgerrechtenbeweging en schreef in zijn autobiografie My Own Story (1972): ‘Ik kan niet opstaan en het volkslied zingen. Ik kan de vlag niet groeten. Ik weet dat ik een zwarte man in een witte wereld ben.’

Tommie Smith en John Carlos balden hun vuist in de lucht (de zogenaamde Black Power salute) uit solidariteit met de zwarte bevolking, toen ze tijdens het spelen van het volkslied op het podium stonden van de 200 meter op de Olympische Spelen in 1968 in Mexico.

In 1996 weigerde NBA-vedette Mahmoud Abdul-Rauf respect te tonen voor het volkslied en deze zomer spraken LeBron James, Carmelo Anthony, Dwyane Wade en Chris Paul, zowat de vier bekendste basketballers van Amerika, zich na de schietpartijen in Dallas en Baton Rouge uit over racisme en politiegeweld en riepen alle sporters op dat ook te doen.

En dan is er nog Muhammad Ali, de bekendste sporter die zich roerde in maatschappelijke en politieke kwesties. Ali weigerde als zwarte moslim legerdienst in Vietnam, omdat hij liever naar de gevangenis ging dan ‘broeders’ te moeten doden. ‘Als ik mijn mond moet houden omdat ik miljoenen wil verdienen, ben ik geen knip voor mijn neus waard. Ik houd meer van de vrijheid en het vlees en bloed van mijn volk dan van het geld.’

Ali was vele jaren de meest gehate man van de Verenigde Staten en werd gedurende drie jaar uit de boksring verbannen, tot het Hooggerechtshof zijn straf ongedaan maakte, maar in 1996 mocht hij op de Olympische Spelen van Atlanta de vlam aansteken. Dit jaar kreeg hij een bijna koninklijke begrafenis, waarop onder anderen ex-president Bill Clinton het woord voerde.

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Colin Kaepernick treedt in de voetsporen van Muhammad Ali.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content