Sporting Charleroi – Info

Jonas Bager © belgaimage

Nieuwkomer – Jonas Bager

Jonas Bager (25 jaar) profiteerde twee jaar geleden van de verandering van systeem door Felice Mazzu toen die aan de macht kwam bij Union. Door de overstap naar een driemansverdediging verwierf hij een plaatsje in de Brusselse achterhoede. Lange tijd speelde hij naast Christian Burgess en Siebe Van der Heyden. De Deen werd zo een van de sleutelspelers die de opmars van Union belichaamden. Toen hij op 30 juni einde contract was, wekte de niet-verlenging in het Dudenpark de nodige interesse op.

Ernest De Neve De Roden
Ernest De Neve De Roden© belgaimage

In twee seizoenen Union ontgoochelde de Deense verdediger maar zelden. Ook al was hij niet de populairste speler, hij deed wel mee in alle sleutelwedstrijden van Union eind vorig seizoen, met uitzondering van de verplaatsing naar Anderlecht op de voorlaatste speeldag van play-off 1. In tegenstelling tot zijn ploegmaats Ismaël Kandouss of Siebe Van der Heyden leed zijn speeltijd zelfs niet onder de komst van Koki Machida in januari.

Voor hem, net als voor Damien Marcq, betekende het vertrek van Mazzu naar Anderlecht meteen het einde van zijn avontuur bij geel-blauw. Bager stond immers wel op een goed blaadje bij de coach uit Charleroi, maar bij het bestuur was er geen eensgezindheid over hem. Omdat hij niet genoeg op zijn gemak was bij het uitverdedigen werd hem begin mei verteld dat de optie van een extra seizoen, die sinds zijn komst van Randers in 2019 in zijn contract was opgenomen, niet gelicht werd.

Een harde klap, die eerst de interesse wekte van Seraing en vervolgens van Charleroi. Uiteindelijk twijfelden Mehdi Bayat en Edward Still niet te lang om de speler een contract van twee jaar aan te bieden met een optie op twee bijkomende seizoenen. Bager kwam pas aan het eind van de voorbereiding op stage in Garderen bij de ploeg, maar zou niettemin snel inzetbaar moeten zijn.

Jong talent – Ernest De Neve De Roden

Nadat Charleroi in maart Mathieu Muland een contract gaf, ging het deze zomer achter een andere jonge belofte aan, de 19-jarige aanvaller Ernest De Neve De Roden. De linkspoot, die heel getalenteerd is met de bal aan de voet, scoorde tegen Seraing in de voorbereiding (1-2-verlies), maar is fysiek duidelijk nog niet klaar elke week te spelen in eerste klasse. De speler kende een opmerkelijke opmars in eerste provinciale. Toch is de transfer, net als die van Muland, een flinke gok, die mogelijk werd door het nieuwe competitieformat dat voor de U23 werd voorgesteld. Net zoals zijn jonge voormalige ploegmaat komt hij inderdaad vooral naar Charleroi om de U23 te versterken, die volgend seizoen voor het eerst in de eerste amateurklasse zal uitkomen. De andere speler die te volgen is en die speeltijd kreeg tijdens de voorbereiding, komt uit de jeugdreeksen van de Carolo’s. De rechtsvoetige verdediger Jason Della Molle (17) kan de komende maanden een van de leuke verrassingen worden.

Sporting Charleroi - Info

Anekdotes

1 Opmerkelijke transfer

Julien Maggiotti speelde kampioen in de Franse derde klasse met Stade Lavallois en is sinds 1 juli eigendom van Sporting. Maar hij werd meteen weer aan die club uitgeleend. Zo’n transactie gebeurt wel vaker met heel jonge spelers, maar voor iemand van 26 is het toch wel wat apart…

2 Tactiek

Op 10 juli trok Charleroi naar Nederland en op 15 juli waren ze terug. Edward Still bevestigde dat hij de zomerstage liever gebruikt om op het tactische vlak te trainen dan op het fysieke. Dat verklaart misschien de mindere resultaten in de voorbereiding.

3 Ultramodern

Ze keken allemaal de ogen uit op 2 juli. Bij de verplaatsing naar OHL voor een vriendschappelijk duel stelde de groep vast dat er nogal een kloof gaapt tussen de infrastructuur in Marcinelles en het ultramoderne complex van de Leuvenaars.

Sporting Charleroi - Info
© photonews

3 vragen aan Dante Brogno

Oud-spits

Wat te denken over de transferperiode?

‘De trainer schreeuwt van de daken dat hij versterking wil en je kunt hem geen ongelijk geven. Wat ik vaststel is dat spitsen niet langer dan een halfjaar of een jaar bij Charleroi blijven. Dat moet erg frustrerend zijn voor een coach. Maar voetbal is business. Je moet altijd verkopen.’

Op dit moment zijn wel alle sleutelfiguren aan boord gebleven. Dat maakt Charleroi een van de meest ervaren ploegen. Dat is toch een voordeel?

‘Dat toont aan dat ondanks de financiële realiteit er de wil is om een stabiele groep samen te houden. De club wordt goed gerund, dat weten we en dat is niet nieuw. Maar we weten ook dat de moeilijkst te vervangen speler in een kern de spits is, die is het duurst en het zeldzaamst. We zullen nog heel goed moeten uitkijken om iemand te vinden die 15 à 20 goals kan maken.’

De komst van Edward Still een jaar geleden markeerde een grondige koerswijziging in het bestuur van Sporting. Hoe kijk jij naar de nieuwe generatie trainers?

‘Ik stel vast dat de resultaten op zich laten wachten. Ze zeggen dat je niet in het verleden moet leven, maar ik heb soms toch moeite om bepaalde dingen te begrijpen. Statistieken, data, analyses… Ik moet daar een beetje om lachen. Het geeft soms de indruk dat iedereen coach kan worden als je maar kunt tellen. Ik beschouw data als een modegril die wel zal overwaaien.’

Sporting Charleroi - Info
Sporting Charleroi - Info
Sporting Charleroi - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier