Roda JC en Fortuna Sittard worden fusieclub.

Het is er dan toch van gekomen. Vorige week donderdag maakte de Stuurgroep Topvoetbal (met Sef Vergoossen als lid) in Limburg bekend dat Roda JC en Fortuna Sittard vanaf komend seizoen zullen samenwerken onder de naam Sporting Limburg. Dat was ook een absolute vereiste van de licentiecommissie van de Nederlandse voetbalbond KNVB, die al duidelijk had gemaakt dat Fortuna Sittard vanwege een niet sluitende begroting volgend jaar niet meer in de eerste divisie mocht uitkomen.

De financiële tekorten van Roda JC zijn ondertussen afgedekt doordat de gemeente Kerkrade onlangs een meerderheidsbelang nam in het Parkstad Limburg Stadion. De gemeente Sittard-Geleen bleek niet bereid financieel bij te springen om het tekort van vijf miljoen euro bij Fortuna weg te werken.

Het is nog niet duidelijk wie Sporting Limburg zal sponsoren. De provincie zou naar verluidt 6,5 miljoen euro willen geven om de exploitatietekorten in de eerste jaren te dichten. Om niet in strijd met de regelgeving voor staatssteun te handelen, moeten de spelers in ruil voor dat geld wel maatschappelijke activiteiten verrichten, bijvoorbeeld voor jongeren en amateurclubs.

Sporting Limburg, dat vanaf 2013 uitzicht moet hebben op deelname aan Europees voetbal en tegen dan streeft naar een budget van meer dan twintig miljoen euro, wil graag spelen in gele tenues. Een kleur die verwijst naar beide clubs, maar ook naar de Limburgse vlag. Het stadion van Roda JC wordt logischerwijze de nieuwe thuishaven. De voorzitters van VVV-Venlo en MVV lieten al weten dat zij nu ook rekenen op provinciale steun.

Martin van Geel, de huidige technisch directeur van Roda JC, liet al uitschijnen dat hij verwacht dat Harm van Veldhoven ook volgend seizoen coach is. “Hij heeft een doorlopend contract.” Hetzelfde principe geldt voor de spelers.

Sporting Limburg moet uitgroeien tot een ploeg die speelt om de plaatsen zeven tot en met twaalf. De fusieploeg begint met een budget van 14 miljoen euro.

Nederland overtuigde met een gemakkelijke 4-0-zege op Macedonië en mag zich stilaan klaarmaken voor een WK-ticket. Dirk Kuijt (2), Klaas-Jan Huntelaar en invaller Rafael van der Vaart scoorden. Wesley Sneijder, die mocht starten, maakte een gretige indruk.

Nederland B speelde in Kerkrade 1-1 tegen de beloften van Italië. Ajaxmiddenvelder Siem de Jong opende de score.

De strijd om Eljero Elia (22) barst los. Na Ajax en PSV mengt nu ook HSV zich in het debat voor de talentvolle FC Twenteflankaanvaller.

Stanley Aborah (ex-Germinal Beerschot) komt niet in aanmerking voor een nieuw contract bij FC Den Bosch.

Mike Mampuya (ex-Lierse) moet van VVV-Venlo op zoek naar een nieuwe werkgever.

Dani Fernández (26), een Spaanse rechterverdediger die door NEC wordt gehuurd van Metalurh Donetsk, wil graag naar Feyenoord. Daar wordt zijn huidige coach Mario Been volgend seizoen de sportief verantwoordelijke.

ADO Den Haag bereikte met middenvelder Mike de Geer (19) overeenstemming over een nieuw contract tot 2012. Tim De Meersman moet nog wachten of de clubleiding zijn optie licht. Aanvaller Ricky van den Bergh (28) komt over van Heracles en tekende voor twee jaar.

Sekou Cissé (23), een Ivoriaanse spits, blijft tot 2011 bij Roda JC. Eric Addo (30), de Ghanese verdediger die wordt gehuurd van PSV, onderhandelt over een tweejarig contract.

Sander van Gessel (32), een verdediger van Sparta, mist het competitieslot door een herniaoperatie.

Onze landgenoot Bart Biemans (21), een verdediger uit de jeugdopleiding van Willem II en bezig aan een sterk seizoen, blijft tot 2011. Ook Ibad Muhamadu (27, ex-Cercle Brugge) mag blijven, maar houdt zijn antwoord in beraad.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier