Tom Waes {tv-figuur}Geboorteplaats en -datum?

Antwerpen, 7 augustus 1969.

Welke sporten beoefen je zelf?

In mijn jeugd heb ik een tijdje aan judo gedaan, al was ik daarin niet meteen een uitblinker: verder dan de blauwe gordel ben ik niet geraakt. Vanaf mijn twintigste heb ik dan wel mijn grote passie ontdekt: fietsen. Als ik op vakantie ga, dan neem ik zo goed als altijd mijn koersfiets mee. Intussen heb ik bijna alle grote cols op mijn palmares staan. De Mont Ventoux, Alpe d’Huez, de Madeleine, …

Als je de onmenselijke Marathon des Sables uitgelopen hebt, kun je dan nog een uitdaging vinden in het beklimmen van een col uit de Tour de France?

Toch wel. Ik ben zeer competitief ingesteld, dus ik probeer telkens ook mijn eigen prestaties te verbeteren. Mijn snelste beklimming van de Ventoux is 1 uur en 34 minuten en ik wil die tijd graag nog wat scherper stellen.

Welke sporten volg je passief?

Ik ben een echte sportliefhebber en probeer van alles op de hoogte te blijven. Op dit moment is dat uiteraard het WK en de Tour. In de WK-prono op het werk sta ik momenteel vierde en ook daarin wil ik graag de beste zijn. ( lacht) In België ben ik een vurige supporter van tweedeklasser Antwerp. Ik heb nog de grote tijden van de club meegemaakt, dus de teloorgang van de voorbije jaren doet me eigenlijk wel pijn. Als ik op de Bosuil ga kijken, gedraag ik me als een vrij hevige supporter, al is Erik Van Looy zo mogelijk nog erger. ( lacht)

Welke sporters heb je al ontmoet?

Vorig jaar heb ik in de Tour een dagje met Michael Boogerd opgetrokken, een heel joviale kerel. En ik heb een vrij goed contact met Dirk Nachtergaele, de verzorger van Quick-Step. We sturen elkaar geregeld een sms. Een paar maanden geleden heb ik ook een compliment gekregen van Marleen Renders voor mijn prestatie in de Marathon des Sables. Op zo’n moment glim ik van trots.

Heb je idolen in de sportwereld?

Ik heb het altijd enorm gehad voor de Belgische triatleten: mannen als Luc Van Lierde, Marc Herremans, … Er is wel wat media-aandacht, maar ik vind triatlon toch een miskende sport. En als wielerfanaat kijk ik ook op naar de Belgische jonge renners met klimtalent: Kevin Seeldraeyers, Jurgen Van den Broeck, … Vorig jaar vond ik het ook schitterend hoe Alberto Contador eigenlijk een middelvinger uitstak naar zijn ploeg en toonde dat hij alleen de beste was.

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier