Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Engeland gooit zijn laatste kaarten op tafel.

Engeland won vorige week vrijdag vriendschappelijk met 0-1 van Oostenrijk: een doelpunt van Peter Crouch, David Beckham gaf de assist. Maar niet die winst ging over de tongen, maar wel het uitvallen van Michael Owen met een spierscheur. Vervelend, want het team van Steve McClaren zag eerder ook al Wayne Rooney geblesseerd raken. En dat net voor een cruciale verplaatsing naar Kroatië, waar Engeland absoluut een punt uit de brand moet slepen, wil het zich nog plaatsen voor het EK. Opvallend: McClaren legt voor dat duel alle vertrouwen in de handen van zijn ervaren jongens. Met Beckham, Cole, Lampard en Gerrard keren we terug naar het WK en het Engeland onder Sven-Göran Eriksson. Anderhalf jaar experimenteren met andere namen leverde blijkbaar niet het gewenste resultaat op. Zie je wel dat hij het zelf niet kan, sneerden de critici van McClaren, die in deze terugkeer naar het ancien regime een machtsgreep van de kleedkamer zagen.

Het is maar dankzij de zege van Israel zaterdag tegen Rusland dat de Engelsen überhaupt nog een kans maken om zich te plaatsen. Bij winst van de bezoekers was het nu al voorbij. Dat scenario leidde de voorbije week in de media tot heel wat discussie. Niet alleen over de waarde van de bondscoach, assistent van Eriksson op het laatste WK in Duitsland, maar ook over het feit of volgevreten vedetten zich nog kunnen motiveren voor een wedstrijd met de nationale ploeg. Een derde discussie werd aangezwengeld door Steve Coppell, de coach van Reading, en overgenomen door ex-international Paul Parker. Zij hekelen de toevloed aan buitenlanders, die de speelkansen van Engelse jongeren afremmen.

Arsène Wenger voelt zich dan altijd geviseerd. Arsenal, de competitieleider, speelt al een tijdje zonder Engelsen. Wenger counterde de kritiek hard: “Van 1966 tot 1996 waren hier amper buitenlanders. Won de nationale ploeg dan meer? Ik denk het niet. De laatste jaren presteert de nationale ploeg beter op grote toernooi- en. Stel dat het aantal buitenlanders wordt beperkt, dan gaan alle topploegen de beste Engelse spelers opkopen. Wordt de competitie daar beter van? Het probleem is complexer dan dat.”

Anton Ferdinand (22, West Ham) wordt beschuldigd van het toedienen van slagen aan de uitgang van een nachtclub. De verdediging zei voor de rechtbank dat hij een vriend beschermde.

De fans van Manchester United rouwden vorige week om het overlijden van JohnDoherty, een van de Busby Babes. Doherty speelde 26 keer voor United en scoorde daarin 7 keer, maar moest al op zijn 23ste stoppen door een blessure. Doherty, jaren voorzitter van de vereniging van oud-spelers, werd 72. Alex Ferguson noemde zijn huidige selectie de sterkste ooit.

Wigan zette zijn zinnen op Steve Bruce als opvolger van de ontslagen Chris Hutchings. Bruce is al zes jaar manager van Birmingham en werkte voordien kort voor Wigan. In januari wordt Birmingham overgenomen door Carson Yeung, een businessman uit Hongkong. Normaal zou maandag alles afgerond zijn.

Chelsea zal het twee maanden zonder Ricardo Carvalho moeten doen. De Portugese verdediger sukkelt met een rugletsel.

Mark Hughes (44, Blackburn Rovers) werd verkozen tot manager van de maand oktober. De Welshman onderhandelt over een verlengd verblijf. Naar het voorbeeld van Alex Ferguson wil Hughes een systeem van jaarcontracten. De tabloids menen te weten dat de oud-spits de gedoodverfde opvolger van Ferguson is als hij ermee kapt bij United.

Thaise eigenaars hebben, legt verplichtingen op. Zo vloog Sven-Göran Eriksson vorige week naar het thuisland van de clubeigenaar om er aangeraden talent te taxeren op haar waarde. Met het Chinese Shanghai Shenhua heeft City een samenwerkingsakkoord en drie spelers mogen op stage.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier