Negentien spelers slechts op de ploegfoto. Sprekender kan een beeld niet zijn. Genk werd landskampioen met een smalle kern, dat is waar, maar op een elastiek zit niet eindeloos rek en meeval blijf je niet afdwingen. Ook zonder dat er nog iets concreet wordt van de transfergeruchten rond Kevin De Bruyne of Jelle Vossen zijn inkomende transfers meer dan ooit een noodzaak.

ï VERDEDIGING

Door het vertrek van Thibaut Courtois en Koen Casteels is László Köteles plots weer titularis. De onorthodoxe Hongaar wisselt uitstekende momenten af met risicovol spel en soms dure fouten. Stijn Wertelaers is nog te jong voor het grote werk en over Gilles Lentz heerst twijfel. Genk zoekt nog versterking tussen de palen. Twee verdedigers uit de kampioensploeg zochten andere oorden op: Eric Matoukou verzilvert zijn beste Genkse seizoen in tien jaar in Oekraïne en Chris Mavinga verkoos Liverpool in te ruilen voor Rennes in plaats van voor Genk. Nadson, vorig seizoen vooral stand-in voor David Hubert, vervangt Matoukou en Daniel Pudil neemt de linksbackpositie weer in. Van een dubbele bezetting is achterin geen sprake meer. Timothy Durwael mocht weg, maar wordt nu noodgedwongen achter de hand gehouden. Het eigen jeugdproduct Willem Ofori (links) en de bij Anderlecht weggeplukte Dennes De Kegel (rechts) en Sandy Walsh (centraal) zijn zestien en zeventien en nog helemaal groen. Genk kijkt nog uit naar flankverdedigers en een centrale verdediger.

ï MIDDENVELD

Nu Nadson een rij naar achteren schuift, is ook op het middenveld de concurrentie weer minder groot geworden. Hubert en Dániel Tözsér blijven het centrale duo, ondanks een prima voorbereiding van Fabien Camus. De Fransman heeft het steeds moeilijker met zijn bankzitterstatuut. Thomas Buffel is de enige basisspeler die bijtekende, iets wat Tözsér, Pudil en Torben Joneleit (nog) niet deden. Zij gaan hun laatste contractjaar in. Buffel ligt in balans met Anthony Vanden Borre, die in de voorbereiding ook als rechtsachter werd uitgespeeld wanneer Anele in het hart van de verdediging werd uitgeprobeerd. Vanden Borre is zowat de enige die op verschillende posities uit de voeten kan – rechtsachter, flankmiddenvelder, centrale middenvelder – maar het blijft een uitdaging zijn focus scherp te houden. Op zijn wederopstanding na enkele minder geslaagde buitenlandse avonturen is het nog steeds wachten.

Op links staat De Bruyne voor het jaar van de grote bevestiging en draait het jonge talent Anthony Limbombe warm in zijn zog. De jonge Belg, meer een pure aanvaller dan De Bruyne en ook inzetbaar centraal en op rechts, moet de volgende parel aan de Genkse kroon worden. Zijn contract werd tot 2015 verlengd. Ook de bijna 19-jarige Keniaan Ayub Masika tekende voor vier jaar bij. Deze vorig jaar aangetrokken rechterflankaanvaller lijkt stilaan een streep voor te hebben op Dugary Ndabashinze, van wie het contract na dit seizoen afloopt. Hij mocht weg, maar Genk vond geen afnemer.

ï AANVAL

In de aanval blijft alles (voorlopig) bij hetzelfde. Vossen, Marvin Ogunjimi, Elyaniv Barda en Kennedy Nwanganga strijden voor de twee spitsposities. Kennedy, de man van het kampioensdoelpunt tegen Standard, lijkt een steviger concurrent dan vorig seizoen te worden. Voor Barda, hersteld van de spierblessure die hem het seizoenseinde deed missen, liggen er ook speelkansen op de flanken. Het enige ontbrekende profiel is dat van een balvaste targetspits. Verscheidene testers passeerden de revue, maar bij het ter perse gaan was er nog geen beslissing gevallen.

ï CONCLUSIE

De ploeg van het kampioensjaar staat er nog grotendeels. Met jonge spelers die nog beter kunnen worden mag Genk zeker weer hoog mikken, maar met een bijzonder kleine kern (op Huysegems, Bakx, Tóth en Yeboah wordt ondanks hun doorlopend contract geen beroep meer gedaan) heeft het toch vooral iets van een gok.

RC GENK

Adres: Stadionplein 4, 3600 Genk

Tel. : 089-84 16 08; fax 089-84 84 19

Internet: www.krcgenk.be

E-mail: info@krcgenk.be

Erevoorzitters: Edgard Troonbeeckx en Jos Vaessen

Voorzitter: Herbert Houben

Secretaris: Leopold Baeten

Algemeen directeur: Dirk Degraen

Commercieel directeur: Stephan Poelmans

Directeur organisatie: Erik Gerits

Stadion: Cristal Arena, 24.950 plaatsen

Sponsors: Euphony, Carglass, Echo, Casters Beton en Nike

Budget: 20 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 19

Totaal aantal interlands: 115

Speler met de meeste interlands: Wesley Sonck, 25 (2001, persoonlijk totaal: 55)

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier