Het jaar 2007 begon nog maar pas, maar de nieuwe kampioen is al nagenoeg bekend. Met een voorsprong van maar liefst vijftien punten op dichtste achtervolger Lens is de kans dat Lyon nog naast zijn zesde opeenvolgende landstitel grijpt, zo goed als onbestaande. Is zijn team te sterk of zijn de tegenstanders te zwak ? “Ik wist niet dat de Belgen net als de Fransen waren en successen van de ene proberen af te zwakken door te wijzen op de zwakte van de anderen”, reageert Gérard Houllier wat geïrriteerd. “Toen Eddy Merckx alle wedstrijden won waaraan hij deelnam en de tegenstand in de Ronde van Frankrijk op twintig minuten fietste, zei men toch ook niet dat de andere renners te zwak waren ?”

Waaraan is het grote succes dan toe te schrijven ? “Aan hard werken en nederig blijven”, meent Houllier. “Wat me erg aanstaat bij mijn spelers is de manier waarop ze respect tonen voor hun job en de tegenstanders. Van bij de start al was ik ervan overtuigd dat dit seizoen nog beter zou worden dan het voorgaande. Dat blijkt nu ook. Door het spelen van belangrijke internationale duels kregen ze meer maturiteit en maakten ze progressie. Ze blijven er altijd voor gaan. Ook als we 4-0 voor staan, zal Juninho in de 85ste minuut van de match niet aarzelen om een tackle te doen. Die vooruitgang is ook te merken in de cijfers. Vorig jaar werden we kampioen met 84 punten, maar we slaagden er niet in om de andere tenoren uit de competitie te verslaan. Tegen Lens, Rijsel en Bordeaux konden we toen niet winnen.” Dit seizoen gaat het er wat dat betreft heel anders aan toe : 4-1 tegen Rijsel, 1-4 op Marseille en 0-4 op Lens.

Toch blijft Lyon op zoek naar een aanvaller. “We moeten op alles voorbereid zijn”, oordeelt Houllier. “Een van mijn belangrijkste opdrachten is om goed te anticiperen. We scoorden al veel op stilstaande fasen. Maar als we door één of andere reden krap zouden zitten in de spitsen, kunnen we problemen krijgen.” De ultieme ambitie van de club bestaat erin de Champions League te winnen. “Maar dat zal mijn spelers niet beletten om er ook in alle competitiewedstrijden honderd procent voor te gaan.”

François Clerc drukt zich in dezelfde bewoordingen uit . “Iedereen denkt dat onze voorsprong niet meer te overbruggen is”, zegt de rechterflankspeler. “Dat kan zijn, maar we moeten ervoor zorgen dat we in de competitie sterk blijven spelen. Anders zouden we ook in Europa het goede ritme kwijt kunnen raken.”

Lyon, Le Mans, Bordeaux en tweedeklasser Reims, die Rennes uitschakelde, zijn de vier halve finalisten in de Coupe de la Ligue.

Fabien Barthez maakt normaal op 6 januari zijn debuut onder de lat bij Nantes in de wedstrijd voor de Franse beker tegen Guingamp.

Lyon, dat de winterstop inging met een nooit geziene oogst van vijftig punten, heeft echter pradoxaal genoeg al vijf jaar zijn laatste match voor de winterstop niet meer gewonnen. En ook dit jaar was er geen uitzondering op de regel : op 23 december werd het tegen Monaco 0-0. De ploeg uit het prinsdom is pas de derde tegenstander die dit seizoen punten afhandig maakt van de landskampioen. De andere twee zijn Toulouse en Rennes, dat het zwarte beest is en dit seizoen als enige Lyon een nederlaag toediende.

David Trezeguet is mogelijk de spits waar Lyon naar op zoek is. De spits van Juventus verklaarde in France Football dat hij er na de verloren finale van het WK aan dacht om een punt achter zijn carrière te zetten.

Lilian Laslandes stapt mogelijk over van Bordeaux naar Nice.

Christian Wilmhelmson, die weg mag bij Nantes, wordt geciteerd bij Toulouse.

Marcelo Gallardo (30), de Argentijnse spelverdeler van River Plate, die tussen 1999 en 2003 al voor Monaco speelde, zal voor tweeënhalf jaar tekenen bij PSG.

Sedan, de ploeg waarvoor Grégory Pujol (ex-Anderlecht) dit seizoen al zes keer scoorde, beëindigde het jaar 2006 in laatste positie. Met slechts dertien punten en twee zeges oogt de balans na de heenronde erg mager. Gelukkig is de kloof met Nantes, Troyes en Nice overbrugbaar.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier