Minder dan één maand voor bondscoach MarcelloLippi zijn selectie van 23 spelers voor het WK bekendmaakte, barstte het Italiaanse voetbalschandaal los. Sindsdien moest hij niets anders doen dan op tal van vragen antwoorden. Ook zijn zoon werkte immers voor het makelaarskantoor Gea, waartegen ernstige beschuldigingen werden geuit. “Of ik bang ben omdat ik verborgen zou hebben dat ik onder druk werd gezet ? Of ik schrik heb dat ik iets verkeerds heb gedaan ? Neen, echt niet. Er is geen probleem. Ik vertrek met een gerust gemoed naar Duitsland. De spelers wier belangen worden verdedigd door Gea hebben nooit een voorkeursbehandeling gekregen. Ik selecteerde ManueleBlasi voor de nationale ploeg op het ogenblik dat hij dat verdiende. LucianoMoggi ? Ik krijg telefoontjes van alle Italiaanse clubleiders, maar ik heb dat nooit ervaren als pogingen om me onder druk te zetten. Toen ik nog clubtrainer was, belde ik ook vaak met de bondscoaches.”

Lippi lijkt er ondertussen een missie van te maken om met een grootse prestatie van de nationale ploeg al het leed dat rond het Italiaanse voetbal hangt te doen vergeten. “Mijn selectie zal aan de hele wereld laten zien dat het Italiaanse voetbal over genoeg hoogstaande technische en morele kwaliteiten beschikt. Natuurlijk heb ik nooit overwogen om ontslag te nemen.” Lippi reageerde voorts sereen op de ontslagen van de voorzitter en de vicevoorzitter van de voetbalbond, FrancoCarraro en InnocenzoMazzini.

Hij verstrekte wel omstandig tekst en uitleg bij zijn selectiekeuze, zoals bij de vraag waarom hij VincenzoIaquinta verkoos boven ChristianLucarelli, die in twee seizoenen nochtans 43 keer scoorde. Hij gaf ook aan waarom hij FrancescoTotti inschreef op de lijst van de middenvelders, terwijl de aanvoerder van AS Roma tot nu toe altijd bij het sextet van de aanvallers stond. Aangezien bij de reservespelers ook de vleugelspelers MarcoMarchionni et FrancoSemioli zijn opgenomen, kan daaruit worden afgeleid dat Lippi zich heeft voorbereid op een eventueel forfait van Totti en dat hij wellicht voor een 4-4-2-systeem zal kiezen. “Van onze vijf spitsen zijn er drie die centraal spelen en ik had ook nood aan twee spelers die op de flanken hun snelheid kunnen uitspelen. Daarom heb ik er Iaquinta en AlesandroDel Piero bijgenomen.”

De selectie :

Doelmannen : Buffon (Juventus), Peruzzi (Lazio), Amelia (Livorno)

Verdedigers : Zambrotta (Juventus), Nesta (Milan), Cannavaro (Juventus), Grosso (Palermo), Zaccardo (Palermo), Barzagli (Palermo), Materazzi (Inter), Oddo (Lazio)

Middenvelders : Camoranesi (Juventus), Pirlo (Milan), Gattuso (Milan), DeRossi (Roma), Perrotta (AS Roma), Barone (Palerme), Totti (AS Roma),

Aanvallers : Toni (Fiorentina), Gilardino (Milan), Del Piero (Juventus), Inzaghi (Milan), Iaquinta (Udinese)

Giuseppe Favalli (34) blijft wel in Milaan, maar hij stapt over van Inter naar AC. De flankspeler tekende een contract tot juni 2008.

Aimo Diana werd geopereerd aan de lies. De verdediger van Sampdoria heeft al lang last van een pubalgie. In de hoop om naar het WK te gaan hield hij eerst die blessure verborgen.

Sebastien Frey is nu volledig eigendom van Fiorentina. De Franse doelman, die vorig seizoen was uitgeleend door Parma, liep midden dit seizoen een zware blessure op, maar dat belette het bestuur van de Florentijnse club niet om vijf miljoen euro voor hem op tafel te leggen en hem een contract voor vijf jaar voor te stellen.

Max Tonetto, de linksback van Sampdoria, stapt over naar AS Roma. Hij tekende er een contract tot in 2008 en zal er 750.000 euro per jaar verdienen.

AleksandarLukovic (24), de verdediger van Rode Ster Belgrado, zal volgend seizoen voor Udinese spelen. De zwart-witten betaalden voor hem zes miljoen euro.

De supporters van Chievo zijn de sportiefste. Ze ontvingen de Trofeo Fair Play Gaetano Scirea, die een eerbetoon is voor de fans van de club uit de Serie A die zich op de meest correcte manier gedragen. Nog bjj Chievo onderging Davide Mandelli een operatie aan de neus. De verdediger liep in de laatste wedstrijd van de competitie bij een contact een neusbreuk op.

Mario Beretta volgt bij Sienna Gigi De Canio, op. De vroegere coach van Parma tekende wel maar voor één seizoen.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier