Anderlecht stelt na het ontslag van Marius Mitu en Laurent Delorge de positie van Silvio Proto, vorig jaar keeper bij La Louvière, niet in vraag. Het is wel blij dat de doelman meer afstand neemt van zijn makelaar, Pietro Allatta, de voorbije weken met de vinger gewezen als een mogelijke verdachte in de zaak- Ye. Herman Van Holsbeeck geeft toe dat hij lang weigerde met Allatta rond tafel te zitten en op die manier de transfer af te sluiten. “Ik was heel goed gebriefd hoe Allatta werkt, ik ken Ariël Jacobs en Roland Louf goed. We hebben lang geprobeerd de transfer zonder Allatta af te sluiten. Eerst leek dat te lukken met een Engelse managersfirma ( niet de Stellar Group waarvan Anderlecht enkele spelers onder contract heeft, nvdr), maar toen ik vaststelde dat Allatta ook daar tussenzat, werd duidelijk dat zonder Allatta de transfer van Proto niet mogelijk was. Daar is toen over gepraat binnen het directiecomité. Ik zetel daar ook in, heb mijn mening gezegd, net als de andere leden. De conclusie van de meerderheid was dat we toch voor Proto zouden gaan. Uiteindelijk ben ik niet de baas op Anderlecht. Als algemeen manager moet ik uitvoeren wat het directiecomité beslist. Daardoor zat Allatta op de persconferentie. Dat was voor hem een belangrijke overwinning, na mijn woorden dat ik nooit met hem aan tafel zou zitten. Let eens op mijn gelaatsuitdrukking op die beelden : je zal zien dat ik daar niet gelukkig mee was. Toen de transfer getekend is, heb ik Allatta gezegd dat Anderlecht La Louvière niet is, waar hij zomaar het secretariaat in- en uitliep. Daar heeft hij zich wat mij betreft aan gehouden. Ook toen het rotatiesysteem met Zitka plaatsvond, belde hij me niet. Sinds de transfer heeft hij me nog één keer gebeld : of ik hem twee kaarten voor een Champions Leaguewedstrijd kon bezorgen.”

In het spelershome zag Van Holsbeeck Allatta nooit. “Omdat ik daar zelf bijna niet kom. Ik hoorde dat hij er één, misschien twee keer is geweest.” Ook ploegafgevaardigde Pierre Leroy zegt dat hij Allatta maar één of twee keer in het spelerhome zag, maar ik kom daar pas een uur na de wedstrijd.” Voor Van Holsbeeck volstaat Proto’s verklaring van vorige week dat hij afstand neemt van zijn manager. “Silvio verzekerde me dat hij niet in die zaak verwikkeld is. Tot het tegendeel bewezen is, geloof ik hem. Dat is ook mijn boodschap naar de pers, want ik voel dat iedereen nu wil scoren : wacht op de feiten voor je iemand veroordeelt.”

Volgende woensdag speelt België in Luxemburg. Vindt bondscoach René Vandereycken de twijfels rond Silvio Proto een reden om hem niet op te stellen ? “Ik heb me voorgenomen”, zegt Vandereycken, “om geen commentaar te geven over zaken waar ik onvoldoende van op de hoogte ben.” Hij moet straks wel de knoop doorhakken of Proto tegen Luxemburg in doel staat. “Dat is zo. Uiterlijk op 1 maart moet ik daarover beslissen.”

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier