De ondertussen beruchte fictieve reportage van de RTBF rond de Vlaamse onafhankelijkheid is niet de enige vorm van fictie die opschudding veroorzaakt. Het Spaanse voetbalweekblad DonBalón publiceerde immers van de hand van Carmen Tira een fictief interview met FabioCannavaro. Diens bekroning met de Gouden Bal weekte in Spanje de nodige polemieken los, hoewel hij ondertussen door de bondscoaches uit de hele wereld ook werd uitverkoren tot FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. We nemen de beste stukken hieronder over.

-Dat u de Gouden Bal krijgt, zorgde in Spanje voor oproer.

“Omdat veel mensen onverdraagzaam zijn en weigeren mee te evolueren. Ik maakte van verdedigen een kunst. Voetbal is een beetje zoals boksen. Het volstaat niet om te kunnen slaan, je moet je ook kunnen verdedigen.”

-Kunst is volgens ons toch meer wat Ronaldinho doet.

“Er zijn heel wat zaken die Ronaldinho niet kan en ik wel. Heeft men al eens het aantal goals geteld dat hij miste ? Deze Gouden Bal maakt eindelijk een einde aan de dictatuur van de aanvallers. Dat ik verkozen werd, is eigenlijk een beetje als een staatsgreep.”

-Verbaast het u niet dat men u pas op uw 33ste ontdekt lijkt te hebben ?

“Natuurlijk, ik had al de Gouden Bal moeten krijgen toen ik 23 was, en daarna nog een keer of drie, vier.”

-Monica Bellucci vindt u bijzonder knap.

“Als zij het zegt, zal het wel waar zijn. Ze liegt nooit.”

-Naar verluidt bent u in Italië ook een boegbeeld voor de homoseksuele gemeenschap.

“Iedereen is het erover eens dat ik de beste ben, zowel journalisten als homo’s.”

-Uw geheim is : veel slapen, goed eten en weinig seks. Wat betekent dat precies ?

“Dat ik geen seks heb tijdens de negenting minuten van de wedstrijd. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de professionele verplichtingen en de pleziertjes van het leven.”

-Paolo Maldini, nochtans ook een zeer grote verdediger, kreeg nooit de Gouden Bal !

“Hij is van AC Milan en niet iedereen houdt van Silvio Berlusconi. Ik speelde voor Juventus. Dat is een groot verschil.”

-Juventus werd kampioen door vals te spelen.

“De degradatie naar de Serie B is niet rechtvaardig. Andere teams mochten in de Serie A blijven spelen alsof er niets was gebeurd.”

-Herinnert u zich nog de beelden die de wereld rond zijn gegaan en waarop te zien is hoe u zich dopeert ?

“Neen, ik heb een gat in mijn geheugen daarover.”

-Is er ook een verschil tussen Juventus en Real Madrid ?

“Geen enkel. Zelfs de trainer is dezelfde.”

Javier Irureta, de langst in dienst zijnde trainer in de Primera División, beleefde een jaarwisseling in mineur, nadat hij op 21 december werd ontslagen. Dat gebeurde niet onverwacht, aangezien Betis dit seizoen nog maar drie wedstrijden won en pas achttiende staat. Hij werd vervangen door de Franse coach Luis Fernandez, die tussen 1996 en 2000 aan de slag was bij Athletic Bilbao en van 2003 tot 2004 tranier was bij Espanyol.

Daniel Alves, de uitstekende Braziliaanse rechtsachter van FC Sevilla, verlengde zijn contract tot 2012. Als nieuwe ploegmaat krijgt hij Aleksandr Kerzhakov, een Russische spits die overkomt van Zenith Sint-Petersburg. Die tekende een contract voor vijfenhalf jaar.

Frédéric Kanouté scoorde opnieuw twee keer bij de 4-0-winst van FC Sevilla tegen Deportivo La Coruña. De Frans-Malinese aanvaller zette zo de kroon op het werk van een formidabel jaar voor de club die na winst in de UEFA Cup ook de fiere leider is van de Liga.

Bertrand Laquait, die vier keer onder de lat stond toen eerste doelman JavierLópez Vallejo geblesseerd was, beleefde de 0-3-triomf waarmee Recreativo Huelva Real Madrid vernederde, opnieuw vanop de bank. De fantastische zege werd opgedragen aan verschillende supporters die op weg naar de hoofdstad omkwamen bij een busongeval.

Lilian Thuram (Barcelona) liep in de wedstrijd tegen Atlético Madrid een spierscheur op en is zes weken onbeschikbaar. Samuel Eto’o van zijn kant mag in januari de trainingen hervatten.

Osasuna start met een school voor jonge talenten in het Latijns-Amerikaanse Nicaragua.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier