Als zevende van de reguliere competitie bonkten de Draken stevig op de deur van play-off 1. De ambitie is om dit seizoen beter te doen en daarvoor zetten ze bij Bergen in op continuïteit. Het geraamte van het team werd behouden en de concurrentie werd aangescherpt door enkele gerichte transfers.

VERDEDIGING

Na het vertrek van Berthelin naar Oostende is de hiërarchie onder de doelmannen duidelijk: Werner is het nummer een, Saussez is Werners doublure en jonkie Dupire (19) is derde doelman. In het hart van de defensie is de Fransman Lorenzi zeker van zijn plaats. Na zijn komst in de vorige transferperiode heeft de Corsicaan de nodige stabiliteit aan de Bergense defensie toegevoegd. Voor de tweede positie van centrale verdediger heeft Scifo de keuze uit ervaren rotten Sapina, Franquart en Van Gijseghem. De voormalige Clubverdediger moet dan wel beter doen dan vorig seizoen. De jonge Dussenne, die een goed seizoen draaide bij Tubeke op uitleenbasis, is eveneens een optie. Op de rechtsbackpositie is er van Debisschop geen sprake meer, maar heeft Timmermans er met de Israëlische international Shpungin – overgenomen van Omonia Nicosia – wel een serieuze concurrent bij. Op links geniet Monteyne de voorkeur op Félix.

MIDDENVELD

Scifo koos voor een 4-4-2 in de voorbereiding en daarin is Le Postollec niet weg te denken in de as van het veld. De voormalige speler van Brussels schopte het al tot aanvoerder en is meteen ook het verlengstuk van de coach op het terrein. Kiest Scifo voor een tweede verdedigende middenvelder, dan maakt de zeer solide Ntambwe – de voormalige belofte-international die na vier seizoenen Birmingham vorige winter in Bergen neerstreek – een goede kans. Nyoni is ook een optie, al lijkt de Zimbabwaan eerder bestemd voor de linkerflank. Kiest Scifo voor een aanvallende tweede centrale middenvelder, dan is Angeli de meest waarschijnlijke optie. Na zijn armblessure, die hem zowat de hele terugronde aan de kant hield, is de voormalige vrijschopspecialist van Standard gebrand op revanche. Ook Jarju kan als aanvallende middenvelder wel uit de voeten. Op de flanken heeft Scifo met een eindelijk weer blessurevrije Matthys en Chatelle twee ervaren rotten lopen op rechts. Nieuwkomer Mununga zou de leemte op links dan weer perfect kunnen invullen. Op voorwaarde dat de krachtige aanvaller het niveau van zijn periode bij KV Mechelen haalt, welteverstaan.

AANVAL

Toen Perbet naar Villarreal vertrok, dacht iedereen dat de Bergense aanval in elkaar zou storten. Dat gebeurde evenwel niet, mede dankzij de op uitleenbasis overgenomen Arbeitman. De Israëliër is nu ook echt eigendom van Bergen en mag de netten ook dit seizoen trachten te doen trillen. Jarju (twaalf doelpunten in seizoen 2012/13) zou wel eens zijn spitsbroeder kunnen worden. Ook Nong is geknipt voor die rol, maar de Kameroener lijkt al met zijn gedachten bij Waasland-Beveren te zitten. Jeugdinternational De Belder zit al voor het derde seizoen op rij in de A-kern en hoopt zich dit seizoen te ontpoppen tot meer dan een joker.

CONCLUSIE

Bergen is nog op zoek naar een linkermiddenvelder en een aanvaller – of twee, indien Nong alsnog vertrekt. De 4-4-2 van Scifo houdt stevig stand. Getuige daarvan is het minieme aantal tegendoelpunten tijdens de voorbereiding. Daartegenover staat wel dat er aanvallend nog niet erg veel te zien was. Als Bergen zijn ambitie wil waarmaken, zal het zaak zijn goed aan de competitie te beginnen. Midden augustus wacht hen immers het drieluik Zulte Waregem, Standard en AA Gent.

DOOR JULES MONNIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier