Dat zijn de criteria waarop AA Gent zijn rekrutering van nieuwkomers Stef Wils, Tim Smolders en Adnan Custovic baseerde. Het trio moet voor meer voetballend vermogen én mentaliteit zorgen.

Ik stel vast dat de onrust bij AA Gent groot is”, beweerde oud-trainer Georges Leekens (Lokeren OV) na afloop van de heenronde. Wilde hij nog wat extra zout in de wonde strooien, na een moeilijk begin onder de leiding van Michel Preud’homme? Feit is dat de Buffalo’s wel goed voetbal op de mat brengen en gemakkelijk scoren, maar te veel verdedigende fouten maken en op een teleurstellende tiende plaats prijken na zeventien speeldagen. “Maak je echter geen zorgen”, stelt Leekens nog in La Gazette des Sports. “Op de transfermarkt werd er al goed geanticipeerd. De meest essentiële verschuivingen werden doorgevoerd, waardoor zij nu al enkele stappen voorsprong namen op de meeste van hun concurrenten voor een Europees ticket.”

Of de stelling van de ex-bondscoach klopt, dat zullen we pas weten op de slotspeeldag midden mei. De aanwerving van centrale verdediger Stef Wils (26), middenvelder Tim Smolders (28) en de Bosnische aanvaller Adnan Custovic (30) – samen met de onbekende jonge Malinezen Mamatou N’Diaye, een middenvelder, en verdediger Kassim Doumbia (beiden 18) – toont aan dat AA Gent leerde uit zijn fouten. Zo snel mogelijk de pijnpunten wegsnijden en een ommekeer bewerkstelligen, is de dwingende opdracht tijdens de terugronde. In tegenstelling tot afgelopen zomer – toen de meeste transfers al voor zijn aanstelling waren afgerond – werden Preu-d’hommes aanwijzingen deze keer wel opgevolgd. Een grote troef is dat de drie belangrijkste nieuwkomers de Belgische competitie kennen. Ze zijn bovendien direct inzetbaar en moeten voor een kwaliteitsinjectie plus rust op het veld kunnen zorgen. Van aanpassingsproblemen kan in principe geen sprake zijn. Manager Michel Louwagie rekent vooral op de aloude Belgische waarden: mentaliteit, een niet-aflatende inzet en veel trainingsarbeid. Die laatste factor blijkt voor dit trio geen probleem. Bij hun laatste werkgever weerklinkt dat ze zelden of nooit een oefensessie oversloegen.

Atletisch type

In verdedigend opzicht incasseerden de Buffalo’s de voorbije zes maanden te gemakkelijk tegendoelpunten, wat ook al opviel onder het bewind van Trond Sollied. Doelman Bojan Jorgacevic ging mee ten onder in de malaise, maar de Servische goalie valt eigenlijk weinig te verwijten. Na de nieuwe blessure van patronDario Smoje (er bestaan twijfels of de sierlijke Kroaat ooit nog terugkeert op het hoogste niveau) viel het op dat Marko Suler aan de zijde van Jonas De Roeck niet meer zijn hoge rendement van vorig seizoen haalde. De Sloveense international is volgens Bernd Thijs in se de beste verdediger, door zijn snelheid, duelkracht en messcherpe tackles. Maar hij kampte meermaals met concentratieverlies, blunders die Gent punten kostten, en dat zorgde voor de nodige irritatie rond zijn figuur. Suler heeft naast zich een leiderstype en een goede voetballer met een zuivere inspeelpass nodig. Thijs en Smoje kunnen dat, maar de Limburger lijkt onmisbaar voor de balans op het middenveld.

Van Stef Wils, die voor 3,5 jaar tekende, wordt nu verwacht dat hij vooral voor stabiliteit zorgt. Hij is een atletisch type, gestalterijk en zowel offensief als defensief een wapen op stilstaande fasen. Bovendien leerde de Antwerpenaar van routinier Nico Van Kerckhoven bij Westerlo de knepen van het vak als centrale verdediger. In de stille Kempen verdween zijn impulsiviteit, verbeterde zijn positiespel en begon hij beter te anticiperen op snelle en wendbare pocketspitsen. Wils durft op training en tijdens de wedstrijden zijn mening te verkondigen en heeft, zo luidt het, almaar minder last om verantwoordelijkheid op te nemen. Zo trapte hij twee penalty’s binnen tijdens de eerste seizoenshelft. Bij Westerlo haalde hij de laatste maanden een heel hoog en constant niveau.

Valse trage

Smolders, die een akkoord bereikte tot 2012, is een heel slimme middenvelder. Zijn gebrek aan startsnelheid weet hij perfect te compenseren door zijn vista en opportunisme voor doel. De polyvalente Kempenaar, de nuchterheid zelve, is inzetbaar als tweede recupererende middenvelder, maar kan ook uit de voeten op rechts. Een valse trage, die wat nonchalant en sloom oogt, maar wiens infiltrerende kwaliteiten in de zestien meter bij Charleroi sterk naar waarde werden geschat door Philippe Vande Walle.

Ook Thierry Siquet ondervond meermaals dat Smolders de perfecte verbindingsman vormde tussen verdediging en aanval. Speelde hij niet, dan viel het evenwicht volledig weg. ‘De lange’ heeft bovendien een grote technische bagage, schermt perfect de bal af, en is goed met het hoofd. Hij zal het voetballend vermogen op het middenveld zonder twijfel de hoogte injagen. Daarnaast wordt hij ook geroemd omwille van zijn professionele ingesteldheid. Een voorbeeld op en naast het veld. Hij schrikt er niet voor terug om de mouwen op te stropen. Kortom: hij is iemand op wie je altijd kan rekenen.

Smolders kan de plaats innemen van Milos Maric (26). De hoekige Serviër heeft als voordeel dat hij de sputterende motor, puur op fysiek, nieuw leven kan inblazen. Alleen mist hij verfijndheid, beschikt hij niet over de techniek om een man te passeren. Hem wordt ook verweten te lang met de bal te lopen.

Uitstekend balgevoel

Adnan Custovic, die een overeenkomst kreeg tot 2011 (met optie), werd verkozen boven Jérémy Perbet van AFC Tubeke. De Bosniër is een van de sluwste spitsen in de Jupiler Pro League, die al sinds 2005 goed gedijdde in de luwte bij Moeskroen. In 1996 ontvluchtte hij zijn vaderland en trok naar Frankrijk. Hij voelt zich duidelijk goed in België, want hij bouwde zelfs een huis in Moeskroen.

Hij is een echte sluipschutter, die graag in beweging is en het liefst vanaf de rechterkant zijn acties maakt. Egoïsme is hem vreemd: ook zijn verdedigende taken vult hij goed in. Bij stilstaande fasen komen zijn immense kracht en uitstekende balgevoel goed van pas. De unieke kromming die hij aan een bal kan geven, doet terugdenken aan de Braziliaanse slangenmens Giba, die bij de Buffalo’s furore maakte tussen 1977 en 1979.

Custovic komt het best tot zijn recht aan de zijde van een fysiek sterke collega-aanvaller. Bij AA Gent wordt daarvoor gerekend op Zlatan Ljubijankic (25), want de laatste maanden werd duidelijk dat de beste tijd van Dominic Foley (32) erop zit. Ljubijankic moet voor Custovic – die nagenoeg nooit geblesseerd is en praktisch geen enkele training mist – in principe als aanspeelpunt of kaatser kunnen fungeren, wat niet mogelijk is met Adekanmi Olufade, die liever ‘zwerft’.

door frédéric vanheule – beelden: belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier