Vorige week werd Ken Choo (41), rechterhand van nieuwe eigenaar Vincent Tan, verkozen tot nieuwe CEO van KV Kortrijk. Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni waren al twee andere Maleisiërs tot bestuurder benoemd, maar ook drie Belgische experten die de overname van de club mee begeleidden: Sven Demeulemeester (in sportrecht gespecialiseerde advocaat), Wouter Lambrecht (juridisch manager bij European Club Association) en Peter Heinckiens (managementconsultant en IT-specialist). Choo zelf is geschoold in boekhouding en accountancy. Hij werkte als auditeur voor PricewaterhouseCoopers Maleisië, een internationaal accountants- en belastingadviesbedrijf met hoofdzetel in Londen; en hij was ook algemeen manager van Berjaya Hotels and Resorts in Londen. De Berjaya Group is een industriële groep die in 1984 gesticht werd door Vincent Tan, die sinds 2012 geleid wordt door zijn zoon RobinTan en die van vele markten thuis is. Choo werd in juni 2014 algemeen manager van Cardiff City FC, de eerste voetbalclub die Tan kocht, en in november werd hij er CEO. Hij is de man aan wie het management van KVK sinds de overname van de club door Tan goedkeuring moet vragen voor het nemen van beslissingen.

Choo volgt als CEO Patrick Turcq op, die onder strikte financiële controle wel zijn bevoegdheden als manager behoudt. Sinds de verkoop van de club heerst er in de club ongerustheid, maar de kans is klein dat Turcq snel voor zijn job moet vrezen. Hij is een man die heel goed de weg kent in de jungle van de transferbusiness en hij leidt het sportieve departement, een belangrijke pijler van het succes van KV Kortrijk. Dat is een risicodomein waarmee Tan niet vertrouwd is en wat hem in Cardiff al veel geld kostte.

Met de komst van Tan naar Kortrijk werd meteen het perspectief van de bouw van een nieuw stadion geopend. Dat gebeurde jaren geleden ook al. Op het bedrijvenpark Evolis langs de E17 ligt al lang bouwgrond klaar en Paul Gheysens van Ghelamco werkte destijds al een concept uit. De teneur toen was: om te kunnen groeien, is een nieuw stadion noodzakelijk en in het dynamische arrondissement Kortrijk van het Texas van Vlaanderen zijn er voldoende potentiële investeerders. Toch werd er nooit werk gemaakt van een business- en financieringsplan. Het beleid van meerderheidsaandeelhouder Vincent De Gryse was ook niet gericht op groei, maar op maximalisatie van zijn aandelen. Intussen staan andere West-Vlaamse clubs al verder: Zulte Waregem is aan het verbouwen, KV Oostende begint er dit seizoen aan en in Brugge is er een doorbraak in de stadiondossiers van Club en Cercle. In Kortrijk is de teneur nu: pakweg 20 miljoen euro is peanuts voor een Maleisische miljardair. Maar waar het Tan om gaat, is rendabiliteit. Choo kondigde een onderzoek aan en zei dat er hoe dan ook commerciële partners nodig zullen zijn om het project te kunnen realiseren.?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

In Kortrijk is de teneur nu: pakweg 20 miljoen euro is peanuts voor een Maleisische miljardair.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content