Beter doen dan in het seizoen 1981/82 kon Standard haast niet. Dat seizoen werden de Rouches onder leiding van Raymond Goethals (die Ernst Happel opvolgde als trainer) kampioen en haalden de finale van de Europabeker voor bekerwinnaars. In Camp Nou werd met 2-1 verloren van Barcelona. Na het seizoen verlieten Helmuth Graf, Jean-Michel Lecloux, Eddy Voordeckers en René Botteron Sclessin. Aanvallers Heinz Gründel en Willy Geurts waren nieuw. Gründel kwam van Waterschei, Geurts van Anderlecht. Diep in de spits gaf Goethals doorgaans de voorkeur aan de Zweedse international Benny Wendt. Goethals werkte het seizoen quasi af met dertien spelers: de elf van op de foto plus Wendt en Gerard Plessers, de vaste linksback.

In de competitie behaalden de Rouches hun achtste landstitel, voorlopig de laatste uit de clubgeschiedenis. Europees was Juventus in de achtste finales van de beker voor landskampioenen sterker.

Het volgende seizoen eindigde de topperiode van de Rouches toen in februari 1984 de omkoopzaak tegen Waterschei bekend raakte, gevolgd door schorsingen en de uittocht van de voornaamste spelers. Raymond Goethals zou in 1993 met Olympique Marseille nog de Champions League tegen Milan winnen. Hij overleed op 6 december 2004.

Michel Preud’homme (49) debuteerde als 18-jarig jeugdproduct in Standard-Boom in augustus 1977 en verdedigde tot 1986 317 keer het doel van Standard. Daarna verhuisde hij naar KV Mechelen en beëindigde zijn spelersloopbaan bij Benfica in 1999, waarna hij er korte tijd een bestuursfunctie uitoefende, alvorens terug te keren naar zijn eerste club. In oktober 2006 werd hij voor de tweede keer hoofdtrainer van de Rouches. Michel Preud’homme woont in Keerbergen.

Rechtsachter Erik Gerets (53) verhuisde na het seizoen naar AC Milan, waar zijn contract na de affaire ontbonden werd. De rechtsachter voetbalde na zijn schorsing nog voor MVV en PSV waarmee hij in 1988 de EC1 won, tot nu als enige Belgische speler. Beëindigde zijn spelersloopbaan in 1992 bij PSV. Is sinds eind september trainer bij Olympique Marseille, waar hij ook woont.

Libero Walter Meeuws (56) belandde in 1981 van Club Brugge bij Standard, waar hij als libero voetbalde. Na de schorsing voetbalde hij voor Ajax en KV Mechelen, waar hij in 1987 zijn spelersloopbaan beëindigde. Als trainer speelde hij in 1993 met Antwerp op Wembley de finale van EC2. Vorig seizoen was hij trainer bij SK Beveren. Walter Meeuws woont in Gierle en geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit in Het Laatste Nieuws.

Voorstopper Theo Poel (56) kwam in 1975 van FC Beringen. Poel verliet Sclessin in 1986 en voetbalde nog één jaar bij Beerschot. Hij woont in Beringen en werkt als marktkramer.

Etienne Delangre (45) voetbalde voor Standard van 1981 tot 1992, aanvankelijk als linksachter, vaak ook als linkshalf. Was in 1982/83 depanneur van dienst in verschillende posities. Speelde van 1992 tot 1994 nog voor RWDM, werd daarna trainer in lagere afdelingen, behalve in 2002 toen hij in november ontslagen werd als hoofdtrainer van Charleroi. Delangre traint voor het derde opeenvolgende seizoen derdeklasser Verviers, is analist voor het Franstalige zusterblad SportFoot Magazine en woont in Luik.

Rechtshalf Guy Vandersmissen (50) werd door Standard bij Borgworm weggehaald in 1978 en bleef tot 1991 in Luik. Daarna voetbalde hij nog één jaar voor Germinal Ekeren waarna hij verhuisde naar RWDM. Daar sloot hij zijn spelerscarrière af in 1998 en was er kort trainer. Tegenwoordig werkt hij als spelersbemiddelaar. Hij woont nog steeds in Vechmaal.

Verdedigende middenvelder Jos Daerden (53) werd door Standard in 1980 weggehaald bij SK Tongeren en was er verdedigende middenvelder. Verhuisde na de affaire in 1984 naar Roda JC en voetbalde daarna nog voor Beerschot en Germinal Ekeren. Als trainer werkte hij tot december voor Metalurh Donetsk. Jos Daerden woont nog steeds in ’s Herenelderen bij Tongeren.

Spelmaker Arie Haan (59) belandde in 1981 bij Standard nadat hij zes jaar bij Anderlecht voetbalde. Hij verliet na de tweede titel Standard voor PSV. Een jaar later beëindigde hij zijn spelerscarrière bij Seiko uit Hongkong en begon aan zijn trainersloopbaan met Antwerp FC. Hij woont in Stuttgart en is sinds januari bondscoach van Albanië.

Simon Tahamata (51) was in 1982/83 topschutter van Standard met negentien goals en fungeerde dat seizoen meestal als linkshalf. Hij werd in 1980 door Standard bij Ajax weggekocht en voetbalde in Luik tot 1984. Na zijn schorsing speelde hij nog voor Feyenoord, Beerschot en Germinal Ekeren (tot 1996). In april 2004 haalde Ajax hem als individueel technisch trainer voor de jeugd naar Amsterdam. Daar werd zijn contract vorige week voor vier jaar verlengd. Voorlopig woont Tahamata nog in Koningsem bij Tongeren, maar hij overweegt een verhuis naar Amsterdam.

Heinz Gründel (51) kwam in 1982 van Waterschei, verhuisde in 1985 naar HSV en voetbalde daarna bij Eintracht Frankfurt, waar hij in 1993 zijn spelersloopbaan beëindigde. Woont in Hamburg, waar hij tot voor kort een eigen zaak had die hij verkocht. Speelt nu regelmatig golf en treedt af en toe aan met de all stars van HSV.

Willy Geurts (53) belandde in 1982 van Anderlecht bij Standard, haalde als diepe spits elf keer de aftrap en scoorde vier goals. Vertrok al na één jaar naar Winterslag, voetbalde nog voor Club Luik en tweedeklasser FC Assent (tot 1987). Werkte lang als vertegenwoordiger in bouwmaterialen en baat sinds vorig jaar samen met zijn vrouw taverne ‘T Koffiehuisje in Hoeselt uit, waar hij ook woont.

Twee titularissen staan niet op de foto.

Gerard Plessers (49) voetbalde voor Standard van 1975 tot 1984 toen hij naar HSV verhuisde. Keerde later terug naar België waar hij nog voetbalde bij Genk en Kortrijk alvorens bij Overpelt VV in 1995 zijn spelersloopbaan af te sluiten. Hij stapte in 2003 zelf op als trainer van Dessel Sport, woont in Overpelt en werkt als zelfstandig verkoper.

De Zweedse spits Benny Wendt (58) kwam in 1981 over van Kaiserslautern, verhuisde na het seizoen 1982/83 naar Seiko in Hongkong en beëindigde zijn profloopbaan in 1985/86 bij de Duitse tweedeklasser SC Freiburg. Momenteel is hij bouwvakker in Norrköping. S

Volgende keer: RWDM 1966-1967

door geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier