Filip Joos (VRT) en Wim De Coninck (Belgacom) zijn dag en nacht met het Belgische voetbal bezig. Zij kijken, op basis van de heenronde, voor elke ploeg in hun glazen bol. ‘De competitie heeft een goed Club Brugge nodig.’

1. Anderlecht, herfstkampioen, 38 punten

Filip Joos: “Je schrikt, als je die cijfers ziet. 38 op 51, 43 goals voor.”

Wim De Coninck: “Voor iedereen is dé ploeg van 2008 Standard. Maar Anderlecht haalde 81 op 102. Niemand doet beter. Ik moet zeggen dat Ariël Jacobs …”

Joos: “… daar orde op zaken heeft gesteld.”

De Coninck: “In Waregem was het afgrijselijk, maar op Brugge dacht ik: de kampioensploeg. In Luik heeft Anderlecht tactisch zeer goed gevoetbald, maar in Brugge waren ze baas. Voor mij is Jan Polák ontzettend belangrijk. In het begin ging hij wat ten onder aan dat etiket van box to box. Maar nu krijgt hij zelfs iets te veel zelfvertrouwen, vind ik.”

Joos: “Polák en Gillet bepalen hoe Anderlecht voetbalt. Met veel druk op de bal naar voren, veel infiltratie. En toch spelen ze te veel saaie matchen. Ik merk dat als ik op zoek ga naar beelden voor de maandagse potpourri. Daar zit weinig Anderlecht in. Met de eerste vijf minuten van Standard-Gent ben ik blijer dan met heel Anderlecht-Genk. Maar de punten zijn er.”

De Coninck: ” Frutos blijft belangrijk. Zeven matchen gespeeld, zes goals.”

Joos: “Ik kijk uit naar wat er met De Sutter gaat gebeuren.”

De Coninck: “Complementair zijn ze niet. Samen aan de aftrap? Neen, zeker niet als Legear en Boussoufa er nog zijn.”

Joos: “Stel dat de enkels van Frutos nu drie maanden wél goed blijven?”

De Coninck: “Frutos én De Sutter samen fit? Dan kies ik nu nog altijd Frutos.”

Joos: “Toch als je onmiddellijk resultaat wil. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat Frutos op het einde van het seizoen weggaat. Die heeft in de kleedkamer te veel macht. Maar misschien geeft die macht hem juist iets charismatisch en doet hen dat ook wedstrijden winnen.”

De Coninck: “Hij zou nog beter worden mocht hij de scheidsrechters met rust laten, maar hij weet dat hij dat kan doen omdat hij zo belangrijk is. Daarom vind ik de aankoop van De Sutter zo goed.”

Joos: “Ik denk wel dat De Sutter zal schrikken. Ik zie hem meer als een deviatiespits, dan als eentje die er 20 inlegt. Misschien komt dat er wel bij.”

De Coninck: “Hij kan de twee, denk ik. De verdedigende versterking kennen we nog niet. Víctor Bernárdez heeft een formidabele vrije trap en kan goed op de man spelen, maar niet uitvoetballen.”

Joos: “Alwéér geen voetballer? Anderlecht heeft één verdediger die heel goed uitvoetbalt en dat is Kruiswijk. Dat is de eerste sinds lang die iemand durft overslaan. Hun defensie is nu wel heel sterk. Zeventien tegengoals, trek er de vier tegen Waregem en de drie tegen Lokeren af en dan kom je aan tien tegendoelpunten in de resterende matchen.”

De Coninck: ” Schollen heeft dat heel goed gedaan als derde doelman. Hij is nu nummer één, mentaal is dat een groot verschil.”

Joos: “Schollen is minder ijl in het hoofd bij een tegenslag.”

De Coninck: “Daarom heb ik het gevoel dat het beter was dan Proto terughalen.”

Joos: “Niet intrinsiek.”

De Coninck: “Neen, omdat Schollen niet zoals Proto moet bewijzen dat hij weg is geweest en nu terecht terugkeert. Ik denk dat het in Anderlecht over is voor Proto.”

2. Standard, 34 punten

Joos: “Als ik Bolat was geweest, had ik nog eens nagedacht over Genk. Espinoza speelt hij er niet uit, terwijl de plaats in Genk voor het grijpen lag. Standard is elf man. Zoals vorig jaar. Toen twaalf, af en toe zat De Camargo nog op de bank. Ik vind dat die een evolutie doormaakte, amai. Die moet in de kern van de nationale ploeg.”

De Coninck: “Heb ik twee jaar geleden geschreven. Maak die Belg en je hebt een probleem opgelost. Zowel bij Preud’homme als in het begin onder Bölöni viel hij wel eens naast de ploeg. Volgens mij omdat je zuiver voetbaltechnisch op training wel eens tekortkomingen ziet.”

Joos: “Terwijl hij supernuttig is.”

De Coninck: “Werkkracht, niet te doen. Ze hebben wel meer spelers hoor: Goreux, Mulemo, Nicaise, …”

Joos: “Ja, maar als je aan tien mensen de ploeg van Standard vraagt, stelt iedereen dezelfde elf op. Bij Anderlecht krijg je tien ploegen. Dat is ook de reden waarom Anderlecht zo voor de competitiehervorming is. Een grotere kern wordt nóg belangrijker. Dan win je.”

De Coninck: “Maar dat gaat snel hoor, een grote kern bouwen. Dat kan Standard ook. En in het jaar dat ze Champions League speelden, kwam Anderlecht ook altijd met dezelfde twaalf man aanzetten. Alleen: toen had dat positieve gevolgen in de competitie, terwijl Standard dit seizoen al veel punten verloor …”

Joos: “… in wedstrijden waarin ze niet de hele tijd slecht waren. En dan kan je pakweg Mbokani wél wat verwijten.”

De Coninck: “Heel die ploeg. Jovanovic gaf dat ook toe. En dus wordt Anderlecht kampioen.”

Joos: “Standard is de beste ploeg, maar de beste ploeg wordt geen kampioen. Ik denk dat die UEFA Cup bij de spelers leeft. Standard gelooft echt dat ze de finale kunnen halen. Ik heb vorig jaar veel wedstrijden uit de UEFA Cup gecoverd. Als ik Standard vergelijk met Glasgow Rangers – finalist in 2008 -, dan hebben de Rouches veel meer potentieel. Anderzijds is het belachelijk je boontjes daarop te week te leggen … Als Jovanovic ook nog vertrekt, vergeet die beker maar.”

De Coninck: “Individuele actie én overzicht! Ik hoop dat hij blijft. Anderzijds, we hadden ook gedacht dat Fellaini onmisbaar was, maar niemand praat er nog over. Opeens ontdekken we Defour een rijtje lager, wordt Witsel centraal beter, kan De Camargo van het middenveld komen en raakt het probleem aan de linkerkant opgelost.”

Joos: “Het gebrek aan kracht en snelheid dat Defour misschien heeft voor de tien, is nu bijna zijn sterke punt.”

De Coninck: “Hij moet niet meer voor de bal spelen en zijn motor is enorm. Witsel is straks misschien de Gouden Schoen, maar in elke wedstrijd is die een tijdje onzichtbaar. Dat heb je met Defour niet.”

3. Club Brugge, 31 punten

De Coninck: “Ik heb altijd het gevoel: haalt Mathijssen er nu meer uit dan erin zit of …”

Joos: “… zorgt hij ervoor dat het zo stroef loopt?”

De Coninck: “Ik kan dat niet inschatten, daarvoor moet je echt alle dagen in die kleedkamer zitten.”

Joos: “Ze hebben niet het talent van Anderlecht of Standard.”

De Coninck: “Ik vond Akpala sterk beginnen, maar sinds Anderlecht bracht die haast niets meer. En Dirar vond ik in Westerlo beter dan bij Brugge. Stijnen heeft heel lang veel verdoezeld.”

Joos: “Ik vond het in Moeskroen heel opvallend dat bij de vrije trap die Custovic binnentrapte, maar één Bruggeling misbaar maakte: Ciman. Van de rest had ik het gevoel dat ze dachten: ‘Stijn, je hebt ons al voor zo veel behoed dat we jou dit niet aanrekenen.'”

De Coninck: “Stijnen en Sonck hebben zoveel verschil gemaakt, maar …”

Joos: “… de rest verloopt stroef. Op papier lijkt het goed, maar wat de creatieve zijkanten brengen … Te weinig. Ik wacht op Blondel.”

De Coninck: “Ik geloof niet in Blondel bij Club Brugge. Dat is zoals Proto in Anderlecht: over.”

Joos: “Ik geloof dat ze de voorbije jaren zo’n 30 spelers transfereerden. Wel, niemand kan voor meer worden verkocht dan ervoor is betaald. Dat zegt ook iets. Als je dan ziet welke meerwaarde Standard kan realiseren, dan moet Club Brugge zot worden, alleen al puur bedrijfsmatig. Spijtig, want de competitie heeft een goed Club Brugge nodig.”

De Coninck: “En het is niet dat Jacky alleen ze niet naar een hoger niveau kan tillen, niemand kon dat de laatste jaren. Als ze eerlijk zijn, bleiten ze nu nog, ruim drie jaar na Sollied. Achances, doelrijpe kansen zoals Sollied dat noemde: tien op een match onder de Noor. Dat brengen ze nu niet. Het argument dat de ploeg jong is, vind ik niet opgaan. Sonck, Stijnen, Alcaraz, Clement, Ge-raerts, Simaeys … Dat is toch puur ervaring. Wat ze lang deden, was overtredingen uitlokken. Dat heeft vorig jaar gewerkt, maar nu hebben ze regelmatig een scheidsrechter die dat niet meer fluit.”

Joos: “Als Jacky het over de arbitrage heeft, stuit me dat soms wel tegen de borst. Opspringen bij een handsballetje in het midden, alsof de wereld vergaat.”

De Coninck: “Club voetbalt nooit swingend, terwijl Mathijssen dat met Charleroi wel deed. Maar dan had hij meer creatief vermogen op het middenveld. Raar, want daar hebben ze in Brugge de aankopen gedaan. Net op de counter loopt Dirar zich nu altijd dood. En dan constateer je dat het peil van dit soort spelers na een tijd bij Brugge naar beneden gaat. Niemand durft op de duur de bal nog te vragen. In Charleroi speelde Ciman wél sterke wedstrijden, centraal achterin. Jacky zei toen: nationale ploeg, binnen twee, drie jaar. Dat zal nu niet meer. In Club komt dat nooit meer goed. Geraerts nog zo iets. Bij Brugge weten ze het niet meer. Ik hoop dat blauw-zwart zo lang mogelijk kan aanklampen, maar …”

Joos: “… ze worden hoogstens derde.”

4. RC Genk, 30 punten

De Coninck: “De efficiëntste ploeg uit de eerste klasse, qua verhouding voetbal-punten. En ik heb véél matchen gezien.”

Joos: “Hun beste matchen waren die tegen Gent en Standard.”

De Coninck: “Op Gent zuiver op adrenaline, na een lange tocht door de sneeuw met de bus. De ploeg speelt zoals Ronny wat is. En ik ken hem, ik heb nog met hem gevoetbald. Alleen op Gent zag ik wat grinta. De Decker pakte daar rood na de match. Zo’n brave jongen.”

Joos: “De transfers vallen niet mee. Barda blijft de beste. Niemand draait met een man in de rug weg zoals Barda. Maar hij heeft al zowat overal gestaan. Ik zou hem in steun van Nemec zetten.”

De Coninck: “Wat hun sterkte was: Soetaers, Vrancken, flanken, dat is allemaal weggevallen. Op Anderlecht was Soetaers onherkenbaar. Töszér: te weinig.”

Joos: “Te veel spelers. Genk ontgoochelt.”

De Coninck: “Enorm. Geen halve kans op Anderlecht. Als je dat vergelijkt met die 2-6 op Brugge vorig jaar. Het vertrek van Bailly gaat zwaar doorwegen. Want na dat akkefietje met Akpala stond die in de goal alsof hij cafévoetbal speelde: fluitend. En het kwam zijn spel nog ten goede ook. Toch staat hij nog zeven, acht kilo te zwaar. Als hij zijn gewicht en leven naast het voetbal onder controle houdt, is hij de beste Belgische keeper.”

5. Cercle Brugge, 28 punten

Joos: “Ik blijf graag kijken naar Cercle. Het is zeer herkenbaar.”

De Coninck: “Cercle is slecht gestart en iedereen heeft direct gezegd: bevestigen is moeilijk, maar De Boeck heeft altijd beweerd dat het goed zou komen.”

Joos: “Er werd gezegd dat de sterkhouders voorin hun niveau aanvankelijk niet haalden, maar het waren ook de waterdragers achterin.”

De Coninck: “Volgens mij is Hasi niet vervangen.”

Joos: “Klopt. Maar van de vier achterin haalde alleen Nyoni het niveau van vorig seizoen, hij was zelfs nog beter. En Verbist speelt ook alweer een heel goed seizoen.”

De Coninck: “Ook opvallend: vorig jaar was het allemaal peis en vree, nu was er toch wel ruzie tussen De Boeck en De Smet.”

Joos: “Ik denk dat hij dat bewust doet, wat op hun tenen staan, om ze naar een hoger niveau te tillen, maar dat is in het begin niet gelukt.”

De Coninck: “Voor mij bleef het samenhangen met het feit dat De Sutter nog niet in vorm was. Met hem zijn ze veel kwijt.”

Joos: “Ik heb te weinig van Kanu gezien om te weten of hij die rol aankan.”

De Coninck: “Om te beginnen is hij een linkspoot en ik denk niet dat het een diepe spits is. Dat Cercle geïnteresseerd is in Foley, is voor mij geen toeval. Ik denk dat die een hoger rendement zou halen bij Cercle dan bij Gent.”

Joos: “Ik heb ongelooflijk genoten van Iachtchouk. De trainingen van Glen De Boeck staan, ik zal niet zeggen op eenzame, maar wel op zeer grote hoogte. Daarom denk ik ook dat dit het laatste seizoen van Glen bij Cercle is. En het zal weer een prachtig seizoen zijn.”

6. Westerlo, 28 punten

De Coninck: “Veel gewonnen met 1-0. De eerste drie matchen thuis, drie goals en negen punten. Thuis 22 punten gehaald. Maar ook: de eerste helft thuis tegen Gent was van het beste dat ik in België zag.”

Joos: “Ik vond ze ook de eerste helft zeer sterk op Brugge en tegen Anderlecht waren ze in het spel soms de beste. Maar wat bang, wat provinciaal. Chapeau, maar het is niet het Cercle van vorig jaar.”

De Coninck: “En dat zonder Dirar en een groot deel zonder Sarki, de flanken die vorig jaar het verschil maakten.”

Joos: “Meer dan Tomou en Ruiz vind ik Scheelen de revelatie.”

De Coninck: ” Wils gaat nu, vorige zomer Dirar, allicht is dat zo met dat soort clubs, ze zijn gedoemd om te blijven voetballen voor 5 à 7000 man.”

7. Moeskroen, 27 punten

De Coninck: “Zeer veel punten, terwijl je dat nooit zou geloven als je ze op Beerschot of Kortrijk had gezien. Oussalah verklaarde in een krant: Scifo kent er tactisch geen kloten van. ( lacht) De dag voordien had hij nog tegen de trainer gezegd: ‘Nooit zal ik van u een verkeerd woord zeggen.’ Een vertrek was dus logisch.”

Joos: ” Broeckaert en Scifo vullen mekaar heel goed aan.”

De Coninck: “Enzo die op Standard in de tribune vliegt en Geert die ernaast gaat zitten. Schitterend. Geert niet onderschatten. Ziet heel goed voetbal, werkt zeer hard en gaat ze allemaal scouten. En Enzo kent zijn eigen spelers goed.”

Joos: “Chapeau dat hij zo’n assistent ten volle gebruikt. Custovic vind ik een onderschatte voetballer. Die kopt heel goed en heeft een geweldig schot.”

De Coninck: “Hij is op zijn best tussen de rechtsbuiten en de spits, je vraagt je soms af waar hij precies staat. Niet in een 4-4-2, niet in een 4-3-3 en ook niet diep in de punt. Ik vraag me af waar ze hem in Gent gaan opstellen.”

8. Lokeren, 27 punten

Joos: “Beste verdediging, à la façon de Georges. Maâzou vind ik een fenomeen. Ik zat tegen Standard zonder monitor en keek alleen naar het veld. Maâzou trapte en die bal hing in de netten. Op een scherm denk je: mmm ja, Espinoza had die bal misschien … Maar live was er niemand die daar ook maar aan dacht.”

De Coninck: “Voor een topploeg is het te vroeg. Maâzou is de snelste spits van België met het hardste schot, maar voetballend is er nog werk aan. Coulibaly ( KV Kortrijk, nvdr) is in de afwerking ook zo’n beetje. Ook opvallend: de beste verdediger, João Carlos, vertrok en de verdediging is nu nog beter.”

Joos: “Met Copa hebben ze een hele goeie doelman.”

De Coninck: “Nog flamboyanter dan Bailly. Maar ze moeten daar niet te veel mee lachen, want daar kan hij niet tegen. Hij is veel ernstiger dan velen denken. Een kat in zijn doel, tweevoetig, ongelooflijk.”

9 Zulte Waregem, 24 punten

Joos: “Een revelatie. Matton, Roelandts, Mutombo: drie klasbakken op het middenveld.”

De Coninck: “Aan Mutombo is wel nog werk, dat is de Mujangi Bia van drie jaar geleden. Leye is van ver teruggekeerd.”

Joos: “Vind ik heel nerveus vergeleken bij de vorige jaren. Ik denk dat hij echt weg wil. Op Brugge pakte hij een kaart, volgens mij omdat hij wilde bewijzen dat hij beter was dan Sonck en Akpala.”

De Coninck: “Leye vind ik een spits voor een topploeg. Snelheid, kopbal, assists, werken, goed met de rug naar de goal. Links is misschien wat minder, maar hij heeft alles. Maar goed, dat dachten we van Salou ook … Zulte Waregem is alleszins een ploeg met kwaliteiten, die een probleemloos seizoen gaat draaien.”

Joos: “Van Matton schrok ik. Ik zag die vorig jaar met Leuven op Beerschot en toen dacht ik: goeie voetballer, maar tempo, dat is toch nog wat anders.”

10. AA Gent, 23 punten

De Coninck: “De slechtste heenronde sinds 1997. Misschien werd door de komst van Preud’homme wel te véél verwacht. Maar ze hebben wel wat. Nu weer drie nieuwe namen – Wils, Custovic en Smolders – en straks komt Ljubijankic terug uit blessure. Ik vind dat een goeie, maar blijkbaar is hij wel blessuregevoelig.”

Joos: “Sollied verloor vorig seizoen de beker en pakte uiteindelijk niks, maar het glas was wel halfvol.”

De Coninck: “Het probleem Ruiz is er.”

Joos: “Tegen Kalmar vond ik die ongelooflijk. Die deed niks fout toen. Ik dacht: amai, die is vertrokken. Maar het was niet zo. En hij wil echt weg. Ik denk dat Preud’homme hem wel wil laten gaan. Zijn beste man weg om de ploeg beter te maken.”

De Coninck: “Maar als hij niet weg mag onder de vijf miljoen en ze komen nu kijken, gaan ze twijfelen.”

Joos: “Ik vond Thijs vorig seizoen ook al goed spelen. Thijs op niveau is materiaal voor de nationale ploeg. Alleen hebben we centraal die weelde dat het er nooit meer van zal komen. Maar de fouten die achterin gemaakt werden: echt flaters! En steek het niet op de afwezigheid van Smoje. Sorry, neen. Wils is een goeie transfer.”

11. KV Kortrijk, 22 punten

De Coninck: “Zeer sterk. Thuis zestien punten gehaald.”

Joos: ” Kums is een geweldige voetballer. Weet altijd waar wie loopt. Natuurtalent.”

De Coninck: “Wat Hein doet in vergelijking met zijn periode op Lierse is dat hij hem veel hoger laat voetballen, zodat hij efficiënter kan zijn. De hand van Hein is erg zichtbaar. In die 3-4-3 hebben ze ongelooflijke breedte en veel diepgang. Moeilijk te verdedigen.”

Joos: “Hun goals zijn doorsteekpassjes, slim lopen. Met gewoon materiaal hé.”

De Coninck: “Op Roeselare na scoren ze het minst, maar dat is omdat ze enorm veel kansen misten. Mollez vond ik zeer goed, dat toont nog maar eens hoeveel keeperstalent we hebben. Ik zie ook dat Hein uit elke speler het maximum haalt. Nu snap ik waarom iemand als Bétrémieux vorig seizoen veertien goals maakte en voor twaalf assists zorgde. Rendement halen uit elke speler, dat is kunst.”

Joos: “Hein heeft gelijk dat hij bij Kortrijk bouwt. Met de resultaten van Gent lag hij daar nu al buiten. Carrièreplanning is in zijn geval nodig.”

12. Charleroi, 21 punten

De Coninck: “De onrust is er zeer groot. Siquet had wel iets, die kon dat allemaal rustig incasseren.”

Joos: “Respect voor Tim Smolders, een goudklomp als mens. Dat die het er zo lang uithield. Habibou zag ik invallen op Beerschot en ik dacht: ‘Jongen, je hebt je schoenen verkeerd aan.’ De week erna scoorde hij een hattrick. Yajour heeft ook iets. Daar kun je al een dvd’tje van samenstellen. Ik ben benieuwd naar de inbreng van Collins.”

De Coninck: “Blijkbaar iemand die zijn ploeg goed wil laten voetballen.”

Joos: “Dan zal hij toch eerst een nieuwe grasmeester moeten aanstellen.”

De Coninck: “Met Camus, Mujangi Bia en Oulmers kan Collins nog wel iets doen.”

Joos: “Mujangi Bia is aan het stagneren. Eigenlijk moet die daar weg.”

13. KV Mechelen, 18 punten

Joos: “Dit jaar heeft het publiek zich voor het eerst soms wat tegen hen gekeerd. In de matchen die ik zag bijna terecht. Dat er gezegd werd dat ze hun truitje niet nat maakten, was onterecht. Maar ze vonden geen schijn van een creatieve oplossing. En in hun beste matchen – tegen Genk en Standard – pakten ze geen punten.”

De Coninck: “Naast Geudens hebben ze Nong enorm gemist, waardoor Vleminckx wat minder rendement haalde. En de supporters willen meer. In de eerste klasse blijven, dat was vorig jaar genoeg, maar nu niet meer.”

Joos: “Ook zij hebben te veel centrale spelers. Ze hebben ook heel veel spelers opgesteld, omdat ze allemaal evenwaardig zijn.”

De Coninck: ” Renard vond ik minder sterk dan vorig jaar. Toch vermoed ik dat ze niet in de problemen gaan komen.”

Joos: “Als je de competitie hertekent, hoop je toch dat zo’n ploeg er straks nog bij is.” S

door fréderic vanheule en peter t’kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier