Na het gelijkspel (1-1) tegen KRC Genk mag Standard een kruis maken over Europees voetbal in het seizoen 2010/11. Een blamage voor de uittredende landskampioen. Een van de spelers die niet van kritiek gespaard blijven, is doelman Sinan Bolat. Na de tegengoal op Germinal Beerschot, waarbij hij de bal als een stuk zeep door de handen liet glippen, waren zelfs enkele ploegmaats niet mals in hun commentaar. Dieumerci Mbokani noemde het het doelpunt dat de benen afsneed en Benjamin Nicaise vergeleek het met de klap die Mladen Petric van Hamburg uitdeelde in de kwartfinale van de Europa League.

In het voetbal kan men snel van held naar zondebok evolueren. Door het stoppen van de penalty van Bryan Ruiz in de slotseconden van de vorige voetbaljaargang bood Bolat Standard de titel op een zilveren schotel aan. Dit jaar was het allemaal veel minder. De kopbalgoal tegen AZ verdoezelde even de kritiek die dan al de kop opstak. Na de blunder in de wedstrijd op Zulte Waregem nam die weer in volle hevigheid toe.

“Zijn minder presteren valt me zwaar”, zegt zijn makelaar Kismet Eris. “Wat me nog het meeste spijt, is dat zijn flaters niet het gevolg zijn van een tekort aan kwaliteit, maar van een gebrek aan concentratie of van foute inschattingen. Anderzijds is hij nog jong. Doordat hij vorig jaar zo goed presteerde, vergeet men dat wel eens. Toen nam hij pas tegen het einde van de competitie de plaats in van Espinoza. Dit is dus pas zijn eerste volledige seizoen. Daar kwam meteen Champions League en Europa League bij, dat is heel wat om te verwerken.”

Wim De Coninck heeft er begrip voor dat Bolat zich niet heeft kunnen ‘opwarmen’ als eerste doelman, maar dat hoeft volgens hem geen nadeel te zijn. “Als je goed bent, begin je er nooit te vroeg aan. Hij verdiende zijn plaats, want hij is voor mij de meest begaafde jonge keeper uit de competitie. Hij heeft een enorme sprongkracht, is sterk en snel en pakt uitstekend. Men vergelijkt hem nu wel eens met Espinoza, maar dat is onterecht. Die blunderde veel vaker, maar hij had het geluk dat daar zelden een doelpunt op volgde.”

Bolat besloot na de recente kritiek niet meer met de pers te praten. Toch heeft de kritiek hem niet getekend zegt Eris: “Hij leest zelden een krant.” Volgens Wim De Coninck is dat onzin: “Zulke kritiek komt altijd aan. Sinan moet nu tonen dat hij mentaal sterk staat. Als hij zich gaat focussen op die fouten, dan gaat hij beginnen te twijfelen. De komende maanden moet hij gebruiken om zijn vertrouwen weer op te bouwen.” S

STéPHANE VANDE VELDE

‘Sinan moet nu tonen dat hij mentaal sterk staat.’

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier