Zondagnamiddag kondigde Standard op zijn website aan dat het contract met sportief directeur Jean-François de Sart niet verlengd wordt. Verrassend nieuws was dat. Twee weken geleden antwoordde Roland Duchâtelet nog op de vraag of De Sart zou blijven: “Daar ga ik toch van uit.” Kort daarna gaf De Sart aan dat alles “voor negentig procent in orde was.” Midden vorige week stond hij ons nog een interview toe waarin hij niet echt klonk als iemand die op het punt stond te vertrekken. Hij legde toen uit dat de verkoop van William Vainqueur (25, Dinamo Moskou)en Michy Batshuayi (20, Ol. Marseille)”te voorzien en logisch” was: “Batshuayi is ontploft. Vorig jaar wilde hij nog niet vertrekken, en waren er ook geen concrete aanbiedingen voor hem. Nu was hij erg gegeerd. Vainqueur is dan weer op het einde gekomen van zijn cyclus bij Standard.” Eerder had Duchâtelet al aangegeven dat Standard in de huidige omstandigheden spelers zou verkopen, om het budget weer in evenwicht te krijgen. “Anders krijgen we problemen om de lonen te betalen.” Na die twee vertrekkers, suggereerde De Sart, was het “onwaarschijnlijk dat er nog belangrijke spelers zouden weggaan.” Hij keek zelfs al verder: “We kunnen nu ook geld uitgeven, maar binnen een beperkt budget, en we gaan niet tot het eind van de transferperiode wachten.”

Maandag moest De Sart nog even bekomen van het nieuws. “Ik was erop voorbereid dat het kon afspringen, omdat het zo lang aansleepte. Anderzijds vroeg de voorzitter me vorige week nog om mijn bevoegdheden uit te breiden. Er was sprake van dat ik ook de sportieve supervisie zou krijgen over Charlton en Alcorcón.” Dat is een opmerkelijke verandering van koers. Twee weken geleden werd aan Duchâtelet nog gevraagd of het zijn bedoeling was om naast een overkoepelende communicatieverantwoordelijke ook een algemeen technisch directeur aan te stellen die de supervisie zou hebben over al zijn clubs. “Dat is niet aan de orde”, gaf Duchâtelet toen aan. “Elke club blijft zijn eigen koers varen.”

Op de vraag waarom hij niet tot een akkoord is gekomen, zegt De Sart: “Het probleem was niet van financiële of sportieve aard. Het liep vast op een administratieve clausule, waar ik geen toegevingen over kon doen. Ik ben wel ontgoocheld, omdat ik een project moet stopzetten waar ik volop mee bezig was.”

De Sart (52), die als beloftecoach op de OS 2008 nog vierde eindigde met het Belgische voetbalteam, belandde in 2010 bij Standard als hulptrainer. Een jaar later werd zijn functie niet verlengd, maar toen Duchâtelet een paar weken later de club overnam, stelde hij De Sart aan als sportief directeur. Het laatste sportief dossier, de contractverlenging van zijn zoon Julien,stond los van zijn situatie. “Die onderhandelingen liepen niet samen. Julien is op Standard behandeld zoals elke andere speler.”

“Het waren woelige jaren”, geeft de voormalige speler van Club Luik en Anderlecht aan. “Standard is een fijne club om voor te werken, al staat er veel druk en moet je altijd op alles voorbereid zijn. Er zijn ook momenten geweest dat het er heel erg warm aan toe gaat.”

In eerste instantie keert De Sart terug naar zijn vroegere functie als bankier in zijn kantoor in Oreye. “Daarna zien we wel. Ik heb in die vierenhalf jaar veel ervaring opgedaan. Misschien wil iemand die expertise gebruiken.” Intussen zal hij Standard blijven bezoeken als vader van twee spelers: Julien en Alexis die bij de U21 speelt. “Ik heb er met niemand problemen.”

DOOR PIERRE DANVOYE EN GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier