Standard heeft een grote vis gevangen: de 27-jarige Egyptische spits Emad Motaeb, een certitude in de nationale ploeg en bij Al-Ahly. In 2007 speelde Gunther Jacob tussenpersoon om te proberen hem te plaatsen in West-Europa. “Hij is toen aangeboden geweest bij Anderlecht, Standard en Ajax”, herinnert die zich. “Niemand wilde hem, misschien omdat zijn prijs toen te hoog lag. Het verbaast mij dat hij in België relatief onbekend is. Op 9 februari 2005 scoorde hij in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Rode Duivels nog de 4-0 met een fantastische retro.”

Ook Tamer Mohamed, voetbaljournalist van de Engelstalige EgyptianGazette, bevestigt dat Moteab een echte killer is. “Eigenlijk heet de speler officieel Emad Meteab, maar zijn bijnaam ‘Motaeb’, wat zoveel betekent als ‘de verontrustende’, is intussen algemeen ingeburgerd. Hij is constant in beweging en heeft een prima positiespel. Aan zijn afwerking kan nog geschaafd worden, maar ondanks zijn bescheiden grootte is hij zeker geen slechte kopper.”

Twee jaar geleden leek Motaeb al de stap naar Europa te gaan maken, maar het Engelse Bristol City blies de transfer toen in laatste instantie af. “Hij was al medisch gekeurd,” vertelt Mohamed, “maar speelde in afwachting van zijn arbeidsvergunning nog een wedstrijd in de Afrikaanse Champions League met Al-Ahly. Bristol was daar niet mee opgezet. Vroeg of laat zal hij wel in Engeland terechtkomen, maar de tussenstap naar België lijkt mij een goede keuze.”

Sinds de komst van Ahmed Hassan naar Anderlecht, en lang daarvoor al die van Nader El-Sayed naar Club Brugge, lijken Egyptenaren de weg naar België gevonden te hebben, mede dankzij de aanwezigheid van Lierse-eigenaar Maged Samy. “We vergeten dat soms, maar Egypte won toch drie keer op rij de Afrika Cup ( 2006, 2008 en 2010, nvdr)”, onderstreept Gunther Jacob.

Dominique D’Onofrio is maar wat blij met de komst van de spits. “Het volstaat om even op het internet te surfen om zijn indrukwekkend palmares te zien: vijf titels, twee bekers en twee Afrikaanse Champions Leagues.” S

BREGT VERMEULEN & DANIEL DEVOS

‘Vroeg of laat zal hij wel in Engeland terechtkomen.’

Tamer Mohamed

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier