Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Standard gaat voor de titel. ‘Maar ik vrees voor de kleine wedstrijden’, sprak Stan Van den Buijs nog voor de nederlaag bij Zulte Waregem. ‘Daarin laten wij het dikwijls afweten ! Waarom ?’

De herschikking van de technische staf van Standard eind augustus had ook gevolgen voor Stan Van den Buijs, in een vorig leven vertegenwoordiger voor het sportmerk Lotto en voetballer van de eersteklassers Lierse, RWDM, Germinal Ekeren en KV Mechelen. Nadien was hij afwisselend aan de slag als trainer in de derde en de vierde klasse of als wedstrijdscout, voor Lierse, Standard en de nationale ploeg. Een man met een mening, en niet bang om die te uiten, maar ook vader van twee voetballende zoons aan wie op dit moment hard wordt getrokken.

Van den Buijs : “Ik ben nu vooral verantwoordelijk voor de scouting. Dat houdt in : wedstrijden bekijken en daarna analyseren, in de eerste plaats door mij, maar ook door Michel Preud’homme. Ik heb mijn verslag, bekijk de beelden en daar halen we fases uit, waarna we een tactiek bepalen waarop we in de aanloop naar de match een week lang trainen. De wedstrijd die we zelf spelen, bekijken we ook en onze debriefing krijgen de spelers ook mee. Verder sta ik Michel zoveel mogelijk bij tijdens de trainingen. Ik doe dat heel graag, ja, nog steeds ga ik graag naar voetbal kijken. In theorie zou je alles op de video kunnen zien, maar ik ga nog het liefste zelf. Alles wordt opgenomen, maar live zie je een pak andere details, posities die niet worden ingenomen, waar de ruimte ligt, waar je ploegen pijn kan doen. Een camera volgt de bal, mij interesseren andere dingen.”

‘Ik denk dat Lierse zakt’

Hij is een man met een mening. Lierse stuurde er hem destijds nog voor weg. Van den Buijs : “Geschorst en daarna getransfereerd omdat ik in de pers wat te veel kritiek had. Terecht vond ik toen, als slachtoffer van een afrekening door Barry Hulshoff. Barry vond dat ik niet langer mee kon in eerste, maar ik heb daarna nog bij Ekeren en Mechelen in de eerste vier gespeeld en nog iets langer dan vijf jaar in de eerste klasse. Europees zelfs. Wie heeft dan de voetbalvisie in een club om tegen de mening van zo’n trainer in te gaan, vraag ik me af.”

Lierse was zelden een rustige club. Van den Buijs knikt : “Diverse voorzitters, een woelige club. Toen ik er als scout werkte, stelde ik voor om wat rust in de tent te krijgen door een sportieve cel op te richten. Er zou geen enkele transfer komen als de vijf leden waar ik toen aan dacht niet akkoord gingen. Hadden ze toen naar ons geluisterd, dan hadden ze nooit gestaan waar ze nu staan.”

Mist de club voetbalverstand ? Van den Buijs : “Sowieso. Maar niet alleen dit jaar, al veel langer. Lierse haalde vroeger de beste jeugdspelers uit de streek en vulde dat aan met een paar goeie mannen. Maar wat er de laatste jaren niet kwam … Weinig aan de lange termijn denken. In juli Nico Vaesen halen, in januari Jan Moons … En dan vraag ik : is iemand Nico ooit gaan bekijken ? Neen, was het antwoord, maar die man heeft zoveel jaar in Engeland gespeeld. Spelers halen die ergens een halfjaar of een jaar bij de invallers voetballen, vind ik zo gevaarlijk. Zes jaar geleden heb ik ze aangegeven dat ze dringend op zoek moesten naar een samenwerking met een andere club. Genre Lyra. Daar konden ze de beste jongeren plaatsen, eventueel onder een eigen trainer, en dan zou je zien of de eigen jeugd het niveau aankon. Maar neen, dan spelen plots rivaliteiten … Ze benaderden me voor de functie van jeugdcoördinator, nog voor er sprake was van DavidBrocken, maar struikelen vervolgens over mijn zoons … Ze zijn er bang van mijn visie, denk ik, want ze zouden afscheid moeten nemen van mensen die er al jaren werken en dat zijn heilige huisjes, dat durven ze niet. Ze moeten nu maar één ding doen : voor ogen houden dat ze volgend jaar in tweede voetballen. De jeugdspelers nu al gebruiken van wie je denkt dat je in tweede verder kan en spelers halen die daar ook willen spelen. Niet veel geld uitgeven in een poging om …”

Geeft hij ze nog een kans op de redding ? Van den Buijs : “Spijtig genoeg niet, neen. Ik zie ze alle weken bezig, het is een stuk beter dan voor Nieuwjaar, maar nog onvoldoende. En zelfs al raken ze op de voorlaatste plaats, dan wordt die eindronde heel gevaarlijk. Vorig seizoen hebben ze het gered omdat er geen topploeg in de eindronde zat. Nu riskeert dat wel zo te zijn. Antwerp, Dender, Mechelen, misschien Kortrijk. Dat zijn geen ploegen waar ze zo overheen lopen. Mijn hart ligt er nog, ik hoop het, maar ik vrees ervoor.”

‘Biglia ? Wil ik niet’

Over naar Luik. Waarom wordt Standard de ploeg van de terugronde ? Van den Buijs : “Omdat we heel sterk zijn. De stage in Portugal was schitterend, het niveau in de groep ging omhoog. Voor Nieuwjaar hadden we er wat jongens die ofwel minder gemotiveerd waren of een minder niveau haalden dan wat er nu loopt. Dat zie je aan de wedstrijdjes : er wordt niet meer gewonnen op training door een basisploeg die aan zeventig procent speelt. Een aantal vaste waarden bereikt ook een hoger peil. Igor De Camargo was anderhalf jaar out, het duurt even voor zo’n speler zijn niveau haalt. Milan Jovanovic had hem nodig, want om het alleen te doen is hij niet sterk genoeg. Milan wordt collectiever en sterker en leert nu ook beter kruisen. Ook hij sukkelde wat met blessures, allicht omdat ook hij een halfjaar stillag. Idem met Sérgio Conceição, die ook alleen maar sterker wordt. Hij speelde vier maanden niet, miste grotendeels de zomervoorbereiding …”

Maar, waarschuwt hij, hun sterkte kan ook hun zwakte zijn. Van den Buijs : “We hebben zoveel offensieve mogelijkheden dat we soms iets te hard naar voren voetballen. Dat maakt ons sterk, we scoren overal, ook op verplaatsing, maar ook zwak. En dan krijg je het tegen een ploeg als Lokeren nog heel moeilijk of verlies je van STVV. Dat realisme, daar moeten we vaak op hameren. Ik loop op training soms gewoon achter een van de verdedigers om hem daarin te coachen. Dupré kan international worden, maar moet zijn positie leren beheersen. Ik heb voor René Van-dereycken gescout, die vindt het belangrijker dat je de 2-1 kan vasthouden dan voor de 3-1 te gaan. We pakken ook nog steeds te veel goals op stilliggende ballen, met onze lengte mag dat niet. Wat ik ze ook constant verwijt, is dat ze te weinig praten. De jeugd is mondiger geworden, aan discussies heb je geen gebrek, maar het gaat om coaching tijdens de wedstrijd. En misschien heeft dat ook te maken met het zien. Ook de doelman zou het meer mogen doen. Iets meer aanwezigheid in zijn zestien mag ook, maar vergeet niet, ook voor hem is het zijn eerste jaar.”

Olivier Renard heeft misschien te lang op de bank gezeten. Van den Buijs : “Dat weet je niet, maar het is zo dat je pas progressie maakt als je kan spelen. Vijf, zes jaar op de bank en dan spelen, dat kost tijd.”

Titel

Met Karel Geraerts, Marouane Fellaini en Steven Defour levert Standard, tot grote frustratie van RC Genk, het middenveld van de Rode Duivels. Van den Buijs : “Met Sérgio erbij is dat ook voor mij het sterkste van België, als we het goed doen. Meer kracht dan dat van Anderlecht, veel meer recuperatievermogen én nog meer infiltratievermogen. Dat Lucas Biglia de trofee van beste jeugdvoetballer krijgt, snap ik niet. De kleine is veel beter. Biglia is een goeie voetballer, maar gaf slechts één assist. Defour al vijf.” Biglia speelt wel wat dieper achterin. Van den Buijs : “Juist, die komt nooit diep. Hij heeft maar de helft van het loopvermogen van Karel. Voor geen geld van de wereld wil ik ruilen.”

Jullie hebben Anderlecht zelf wel sterker gemaakt door ze Mémé Tchité te schenken. Van den Buijs : “Dat zijn interne keuzes, als die jongen niet wil bijtekenen, kunnen ze hem niet zomaar houden. Ze kenden hier zijn kwaliteiten wel.” Die van Karel Geraerts ook, maar hij is er nog wel. Van den Buijs : “Iemand die zo goed en zo vaak infiltreert, daar kan je niet omheen als je prijzen wil pakken. Ik zou er hem niet vaak uit zetten.”

Gaat het niet heel snel voor Fellaini ? Zes maanden geleden nog geen wedstrijd in eerste en nu al Rode Duivel. Van den Buijs : “Snel, ja, maar verdiend. Hij staat er elke wedstrijd, recupereert veel, zorgt voor druk naar voren, die jongen heeft iets ongelooflijks. Prachtig om te zien hoe hij elke dag op dezelfde manier traint, elk duel voluit, die moet je soms afremmen. Oké, zijn linkervoet kan beter en zijn positiespel ook, net als het inspelen, en hij moet wat minder tijdens de eerste drie, vier meter met de bal aan de voet lopen, maar dat zijn dingen die hij zal leren. Soms denken we : hij is weer weg, maar dat mag je hem niet afpakken. De kleine geeft zich ook op elke training en dan dwing je zelf je plaats af. Conceição of Rapaic durven al eens een training rateren, maar jonge gasten mogen er nooit de kantjes aflopen.”

Kan de titel nog ? Van den Buijs : “Ja, al zullen we heel weinig mogen laten liggen. Ik vrees vooral de kleine wedstrijden, daarin durven wij het dikwijls laten afweten. ( grijns) Maar één ding stelt me gerust. Sérgio heeft net in de kleedkamer laten weten dat hij dit seizoen geen enkele keer meer geschorst zal zijn. Als hij dat al uit zichzelf komt zeggen en je ziet hoe hij op training naar zijn beste niveau toegroeit … Dat belooft.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier