Standard – Info

Noah Ohio © belgaimage

Nieuwkomer Noah Ohio

De Rouches hadden er een eeuwigheid op moeten wachten, maar uiteindelijk deed Standard tien dagen voor de start van de competitie dan toch zijn eerste transfer: Noah Ohio, een negentienjarige aanvaller die van RB Leipzig komt.

Wat vorig jaar ontbrak bij Standard, dat waren de goals. De club uit de Vurige Stede sloot vorig seizoen af met de op één na zwakste aanval van alle eersteklassers – net beter dan die van Seraing. Met in totaal 32 goals in 34 matchen maakten de Luikenaars in de reguliere competitie 46 goals minder dan Union. De prioriteit van 777 Partners, de nieuwe eigenaar, was dus het aantrekken van offensieve versterking.

Het profiel van Ohio, die afkomstig is uit Almere, zou goed kunnen passen in de spits bij de Luikenaars. De Nederlandse U19-international is snel en balvaardig. Kan hij van Sclessin weer de hel maken? Aan talent ontbreekt het hem niet, maar de linkspoot heeft wel weinig ervaring. Hij werd eerst uitgeleend aan Vitesse, waar hij slechts vier keer mocht invallen. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Austria Wien. In Oostenrijk verzamelde hij meer speeltijd, vond hij 6 keer de weg naar het net en gaf hij 2 assists in 31 wedstrijden, alle competities samen. In de 30 wedstrijden van de Oostenrijkse competitie kwam hij wel maar 10 keer aan de aftrap.

Fergal Harkin, de sportief directeur van Standard vanaf augustus, kent Ohio goed. Hij zat op de academie van Manchester United voor hij naar die van City trok. En voor Harkin naar Sclessin kwam, leidde hij dertien jaar het netwerk van clubs uit de City Football Group.

Ohio kreeg bij Standard een contract tot 2026. Op het nippertje… Burnley en ex-Anderlechtcoach Vincent Kompany deden de Nederlander ook nog een aanbod, maar die had zijn handtekening toen al gezet bij de Luikenaars.

Anekdotes

1 Valse start

Toen de Rouches in hun eerste match van de voorbereiding al heel snel op achterstand kwamen tegen Manage, doemde voor de supporters al het spookbeeld op van de openingsnederlaag tegen Rochefort vorig jaar. Maar dit keer wist Standard de zaken recht te zetten.

2 Geheime stage

De Nederlandse autoriteiten dreigden ermee de vriendschappelijke wedstrijden te annuleren als er supporters zouden aanwezig zijn. En dus moest Standard de precieze locatie van zijn stage bij onze noorderburen geheim houden.

3 Lange werktijd

Omdat Aron Dønnum uitgeleend werd aan zijn oude club Valerenga om weer wat ritme te krijgen, werd het seizoen van de Noorse flankspeler verlengd tot 30 juni. Op het moment dat zijn ploegmaats bij Standard op stage vertrokken, ging hij dus met vakantie.

Jong talent Brahim Ghalidi

Eind vorig seizoen gaf Luka Elsner speeltijd aan wat jonge talenten die het stempel van de SL16 Football Campus dragen, als was het om een kleine steen te leggen voor het fundament van het toekomstige Standard, dat hij niet zal mogen bouwen. Onder hen waren natuurlijk de namen die je het vaakst hoort op de hoogten van Sart-Tilman: verdediger Lucas Noubi, middenvelder Noah Mawete en spelmaker Cihan Canak. Enigszins tegen de verwachtingen in – maar niet minder goed voorbereid dan de anderen – kreeg ook Brahim Ghalidi zijn vuurdoop, die misschien al heel snel in de plannen van Ronny Deila zou kunnen passen.

Brahim Ghalidi
Brahim Ghalidi© photonews

Met zijn vernietigende schijnbeweging kan Ghalidi het verschil maken in de buurt van de vijandelijke backlijn – iets waartoe Canak nog niet in staat lijkt – en hij blijft meteen na zijn versnelling ook lucide en technisch beheerst. Een troef die Standard heel erg gemist heeft – het zocht maandenlang naar evenwicht in de offensieve sector – en die voor Ghalidi een springplank zou kunnen vormen.

Standard - Info
© belgaimage

3 vragen aan Ricardo Sa Pinto

Ex-trainer

Volg je nog altijd de evolutie van Standard?

‘Dat heb ik altijd gedaan. Mijn band met de club is voor eeuwig. Ik heb bij Standard voor resultaten gezorgd en toen ik vertrok heb ik de club goeie deals laten maken met de verkoop van spelers als Luyindama, Djenepo, Marin en EdmilsonJunior. Ik ben heel trots op het werk dat ik geleverd heb en ik ben benieuwd naar de toekomst. De overname door 777 Partners was belangrijk.’

Wat vind je van die overname?

‘Men moet niet te veel druk zetten op het nieuwe bestuur. Het is belangrijk om een goeie sfeer te creëren binnen de club en met de nodige voorzichtigheid personeel aan te werven. BenjaminNicaise heeft mij en de staf nooit gesteund, maar we hebben gevochten, zowel binnen als buiten de club, om een familie uit te bouwen. Ik hoop dat de nieuwe coach de steun van het bestuur zal krijgen om opnieuw die ambiance te brengen. Het is alleen met die steun, met de supporters en een kwaliteitsvolle ploeg dat de club weer kan zorgen voor de Hel van Sclessin.’

Wat betekent de club voor jou?

‘Standard zit in mijn hart. De Rouches moeten verlaten was heel lastig voor mij, want ik heb er gespeeld en ik ben nadien teruggekeerd als trainer. Ik kwam goed overeen met de staf en de supporters. Ik wilde niet vertrekken maar ik werd gedwongen toen BrunoVenanzieen akkoord sloot met MichelPreud’homme. Persoonlijk had ik een goeie relatie met Bruno, maar op professioneel vlak lag dat anders. Ondanks mijn resultaten kon ik niet blijven bij een club die me niet meer wilde.’

Standard - Info
Standard - Info
Standard - Info
Standard - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier