Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

U heeft op YouTube bekendheid verworven als Standardsupporter, en dat is allemaal aan een antieke sjaal te danken?

Luc Sacré: (lacht) “Dat klopt. Bij de titel in 1983 heb ik gezworen dat ik geen nieuwe sjaal zou kopen tot Standard nog eens kampioen zou worden. In 2006 heeft een journalist mijn sjaal opgemerkt en me voor de camera gehaald, dat filmpje is daarna op YouTube beland. Ik heb toen nogal enthousiast ‘Standard Champion’ geroepen, maar dat bleek helaas voorbarig. Uiteindelijk kwam die titel er pas in 2008. Nooit gedacht dat ik 25 jaar op een nieuwe sjaal zou moeten wachten…”

Begon uw sjaal na al die jaren niet uiteen te vallen of hing hij niet vol met bier- en ketchupvlekken?

“Ik moet zeggen: zo stevig als vroeger maken ze de sjaals niet meer. Mijn exemplaren van 2008 en 2009 zijn er tegenwoordig al erger aan toe dan mijn sjaal van 1983, die nog altijd in perfecte staat is. Men heeft me trouwens al eens vijfhonderd euro geboden voor mijn sjaal, maar ik kreeg het niet over mijn hart om hem weg te doen. Hopelijk mag ik op het eind van dit seizoen nog eens naar de fanshop trekken. Ik denk dat GuyLuzon nu zo vaak roteert omdat hij iedereen fris wil houden voor de laatste rechte lijn richting titel.”

U bent net als de meeste Standardfans erg vurig?

“Standard is het eerste waar ik ’s morgens aan denk. Bij het opstaan surf ik meteen naar enkele internetsites om toch maar van alles op de hoogte te blijven. Na mijn familie is deze club het belangrijkste in mijn leven. Ik ben echt dankbaar voor de vriendschappen en de menselijke warmte die ik in al die jaren met andere supporters gedeeld heb.”

U bent zelf ook scheidsrechter, hoe hoog schat u de kennis van uw medesupporters in als het om het voetbalreglement gaat?

“Ik moet er soms wel om lachen als ik fans bezig hoor. In het heetst van de strijd wind ik me ook op tegen de refs, maar ik hoop dat fans nooit vergeten dat scheidsrechters ook maar mensen zijn die fouten kunnen maken. Je kan alleen maar je best doen en fluiten wat je ziet. Ik vond het dan ook beschamend wat Club Brugge heeft proberen te doen met Alexandre Boucaut. Uiteindelijk heeft hij een hele sterke wedstrijd gefloten, wat ik bewonderenswaardig vind.”

Wat is voorzitter Roland Duchâtelet volgens u van plan met de club?

“Dat is de grote vraag. Ik kon de betoging van vorige zomer perfect begrijpen, al zijn enkele fans toen helaas te ver gegaan. Sindsdien heeft Duchâtelet echter een foutloos parcours gereden. Straf dat hij deze ploeg heeft kunnen bijeenhouden en zelfs nog heeft versterkt. Wil hij Standard nog altijd verkopen of blijft hij toch? Geen mens die weet wat er in het hoofd van Duchâtelet omgaat. Ik hoop vooral dat er snel zekerheid komt.”?

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Bij de titel in 1983 heb ik gezworen dat ik geen nieuwe sjaal zou kopen tot Standard nog eens kampioen zou worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier