Precies één dag konden nieuwe abonnees terecht aan de loketten van Sclessin. Vorige week maandag werd na het aan de man brengen van 400 niet-verlengde abonnementen de verkoop van seizoenskaarten afgesloten. Sinds vorig jaar was door directeur Pierre François een maximum van 20.000 seizoenskaarten ingesteld. Dit jaar moest de directeur dat aantal verhogen tot 20.800, omwille van verplichtingen aan commerciële partners. François is niet verrast dat Standard evenveel jaarkaarten verkocht als vorig jaar: “Het enige wat ons verraste, was de snelheid waarmee het gebeurde. Op een paar uitzonderingen na verlengde iedereen zijn abonnement, zelfs in de periode dat men misnoegd was over het vertrek van Michel Preud’homme en het nog niet duidelijk was wie zijn opvolger zou worden.” Ook de eerste prijsstijging in jaren van de abonnementen schrok kandidaat-kopers niet af. Pierre François: “Toen ik hier op 1 januari 2003 aan de slag ging, beslisten we de abonnementsprijzen laag te houden om het stadion voller te krijgen. Toen verkochten we 8500 abonnementen.” Twee jaar geleden steeg dat aantal naar 18.000, waarop beslist werd om er het jaar daarop maximaal 20.000 te verkopen: op die manier konden gelegenheidstoeschouwers ook nog van de sfeer op Sclessin proeven. In geen tijd waren vorig seizoen die 20.000 plaatsen weg.

Pierre François: “Begin vorig seizoen besloten we dat we de prijzen zouden aanpassen. Gemiddeld steeg de prijs voor een abonnement met vijftien procent. Bij de beste plaatsen is die stijging iets hoger, bij een paar blokken vanwaar de zichtbaarheid niet zo goed was, verlaagde de prijs.” Wie geen abonnement heeft, is aangewezen op de 5000 tickets die per thuismatch te koop worden aangeboden (bezoekers niet inbegrepen).

De vlotte verkoop sterkt Standard in het voornemen om een nieuw stadion van 40.000 plaatsen te bouwen. François: “We hadden nu makkelijk 30.000 abonnementen kunnen verkopen.” Waar en wanneer dat nieuwe stadion er komt, wil hij graag voor 31 december weten. “Op 30 juni besteedt het clubbestuur de studie over de zoektocht naar een geschikte locatie uit aan een bureau dat op 30 november verslag moet uitbrengen. De burgemeester van Luik heeft al aangegeven dat hij ons graag hier wil houden. We kregen ook voorstellen van andere gemeenten. We willen klaar zijn voor de planning die Alain Courtois voor het WK 2018 vooropstelde. Dat betekent dat we zeker nog drie, vier jaar op Sclessin gaan voetballen.” Een uitbreiding op de huidige site is volgens François niet mogelijk. S

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier