Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Marc Delire aan de beurt.

Zaterdag spelen de Rode Duivels de belangrijke interland in Spanje. Heb je daar een goed oog in ?

Marc Delire : Ja. Ik deel de mening niet van degenen die wanhopen omdat het tegen Litouwen niet echt goed was. Telkens België een veel sterkere tegenstander ontmoet, spelen we goed omdat we dan in staat zijn ons te presenteren op de manier die ons het best ligt.”

Emile Mpenza keert voorlopig niet terug, ondanks een verzoeningspoging. Wie maakt hier een fout ?

“Volgens mij heeft de bond een fout gemaakt in de manier waarop de zaak werd aangepakt door Karel Vertongen naar Hamburg te sturen. Niet Vertongen, maar iemand die Emile kent en vertrouwt had men moeten sturen. Niet dat Vertongen geen bekwaam man is, maar hij is niet de beste communicator. Emile is enorm gevoelig en beïnvloedbaar door mensen die hij vertrouwt. Aimé Anthuenis had zelf moeten gaan, of iemand uit de entourage van Standard sturen, mensen naar wier mening Emile wél luistert. Nu zijn in deze zaak alleen verliezers : Emile heeft de nationale ploeg nodig en de nationale ploeg heeft hem nodig.”

Anthuenis zegt : als ik voor elke speler die een probleem heeft zelf naar het buitenland moet gaan, ben ik de hele tijd onderweg.

“Welke spelers zijn op dit moment écht onmisbaar voor de nationale ploeg ? Dat zijn er niet zo veel. Emile is geen waterdrager. Soms moet je een uitzondering op de regel maken.”

De bondscoach riep wel zeven nieuwe spelers op.

“Nog niet zo lang geleden zei Anthuenis dat hij zijn vaste groep had gevonden. Die zou hij, op een paar details na, niet meer veranderen. Dat doet hij nu wel, en in niet geringe mate. Als hij zich voorneemt een lijn aan te houden, moet hij dat doen. Pas op : Huysegems vind ik een waardevolle speler. En over Tom Demul hoor ik alleen maar positieve geluiden. Op rechts hebben we een probleem, ik zou Demul daar graag zien spelen. Ik snap alleen niet waarom ineens alles omgegooid moet worden. Aimé selecteert terecht spelers die graag de bal aan de voet hebben. Tegen Litouwen werd niet uitgevoetbald. Maar de basis zat goed, die moet je niet veranderen omdat een resultaat tegenviel. Dat Sonck en Buffel erbij zijn, vind ik ook logisch. Die kampen met een vertrouwenscrisis maar het blijven écht goeie voetballers. België heeft geen tweede speler als Buffel.”

Europees plaatste Standard zich in de laatste minuut voor de poules van de Uefacup.

“Hun inzet, de wil om het hoofd voor de bal te leggen, verraste me. Standard was mentaal fragiel, klonk het. Maar al een paar weken bewijzen ze het tegendeel. Mooi voetbal brengen ze niet, maar ze spelen met hart en ziel, méér met het hart dan met de voeten, bij wijze van spreken. Als Dominique D’Onofrio zegt dat het spel van Standard in alle opzichten beter kan, heeft hij gelijk. Wat Standard op het middenveld toonde tegen Bochum trok op niets : geen vier passes na elkaar kwamen aan. Ook tegen Moeskroen was Standard fysiek sterk en verdedigde het goed, maar het gebrek aan creativiteit viel andermaal op.”

Sommige spelers hebben gewoon geen zin meer om voor Standard te voetballen, zei je een maand geleden.

“Die zijn intussen weg. Bisconti wilde meer verdienen. Standard mist hem nu wel op het middenveld, maar een speler die weg wil, beïnvloedt de sfeer in een ploeg. De kern van Standard is minder getalenteerd dan die van Anderlecht en Brugge, maar ze kunnen dat compenseren met een groot hart, terwijl ik ze van week tot week beter zie voetballen. Titelkandidaat zijn ze niet, dat zijn Club Brugge en in mindere mate Anderlecht. Maar als er één andere ploeg is die die twee van de titel kan houden, dan wel Standard.”

Tegen Cercle won Anderlecht, maar Europees viel het tegen Inter een maatje te licht uit. Het verloor dit seizoen al vijf van de twaalf wedstrijden.

“Vier weken geleden voorspelde ik al dat Anderlecht niet één wedstrijd in de Champions League zou winnen. Dat Anderlecht thuis van Inter verliest, is een heel normale zaak. Ook omdat ze een erg jonge verdediging hebben. Tegen Inter voetbalde Anthony Vanden Borre slecht. Et alors ? Die jongen is nog geen zeventien jaar, laat die gewoon staan, hij wordt vanzelf beter van dit soort matchen. Als alles normaal verloopt, wordt Anderlecht vierde in zijn poule. De andere ploegen zijn veel sterker. Drie jaar geleden zorgde Anderlecht wél voor een uitschieter, maar toen had het een veel geroutineerder elftal, dat zich enkele wedstrijden overtrof. Woensdag haalde alleen Vincent Kompany ChampionsLeagueniveau. Europees krijgt een middelmatig Anderlecht slaag, in de competitie kan het dan nog net winnen, ook al was het tegen Cercle slecht. Ik snap niet waarom Hugo Broos tegen een ploeg als Cercle Baseggio en Zetterberg niet naast elkaar uitspeelt.”

Omdat ze niet complementair zijn ?

“Eén keer is dat uitgeprobeerd en het was inderdaad niet goed, maar in plaats van een volgende keer af te wachten gooit men alles meteen om. Waarom lukt het dan bij Real op het hoogste Europees niveau wel om allemaal goeie voetballers in de basis te zetten ? Waarom durft Anderlecht in België niet wat Real met succes in Europa toont ?”

Misschien omdat Baseggio niet goed bezig is ?

“Walter Baseggio is de verpersoonlijking van het Belgisch probleem : talent, maar te snel tevreden met zichzelf. Hij moet meer brengen. Wil hij een belangrijke speler zijn, dan moet ook zijn spel belangrijk zijn. Dat is het nu niet.”

Beveren plaatste zich net als Brugge en Standard voor de Uefacup.

“Het Belgische voetbal kan uit wat Beveren toont lessen trekken. Ik was een paar weken geleden in Ivoorkust. Spelers uit de brousse, uit buurten waar jij ’s avonds niet durft te komen, kegelen Levski Sofia uit de Europabeker. Dat alle opleiders van bij ons maar eens een voorbeeld nemen aan de opleiding van die jongens. Om de zes maanden verliezen ze hun beste spelers, maar hun vervangers zijn allemaal uitstekende voetballers. Eboué gaat in januari zeker naar Arsenal, Marco Né misschien ook, maar Eboués vervanger, Ouattara, wordt al klaargestoomd. Waarom zou met jonge Belgen niet lukken wat met jonge Ivorianen kan ? Als je een wedstrijdje organiseert tussen achtjarige Ivorianen en Belgen van die leeftijd, ben ik nog niet zeker wie zou winnen. Maar een jonge Ivoriaan van vijftien denkt nog steeds maar alleen aan voetbal, terwijl die jonge Belg van vijftien al bezig is met zijn Playstation en zoveel andere dingen, waarvan voetbal er maar één is. Als de jonge Ivoriaan zijn voetbal verliest, heeft hij niets meer. Maakt zijn Belgische leeftijdsgenoot het niet, dan liggen alle andere wegen voor hem open. Drie jaar lang moeten de Ivorianen blootsvoets spelen om met de bal vertrouwd te raken. Vergelijk maar eens de balaanname bij Beveren met die van de Rode Duivels : de twee seconden die een Belg nodig heeft om een bal te controleren, kom je tekort op het einde.”

In de Belgische competitie draait AA Gent verrassend mee bovenaan.

“Met een zwaar geteisterd elftal, allemaal onbekende spelers. Sterk is dat van Georges Leekens. Hij puzzelt gewoon een degelijke organisatie ineen met de spelers die hem resten.”

Geert Foutré

‘Aimé Anthuenis had zelf naar Hamburg moeten gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier