Afgelopen zondag maakte Standard bekend dat het het duo Faysel Kasmi en Ahmed El Messaoudi, allebei 19 jaar, huurt van Lierse, mét aankoopoptie. Twee transfers die al een tijdje in de lucht hingen, hoewel de Rouches zeker niet de enige geïnteresseerden waren. Net als Jason Denayer zijn Kasmi en El Messaoudi producten van de JMG Academy in Tongerlo.

Ondanks de degradatie van Lierse hebben de twee afgelopen seizoen hun talent kunnen laten zien. El Messaoudi liet zich opmerken in het begin van vorig seizoen, wat hem trouwens bijna een akkoord opleverde met Al Arabi, terwijl Kasmi zijn magnifieke linker vooral demonstreerde in de terugronde en zes doelpunten maakte. Door de tuimeling van de Pallieters naar tweede klasse stond het vertrek van de twee al geruime tijd vast. Beide spelers wilden zich verder perfectioneren in België, niet in het buitenland. “Ze gaan nu naar een zeer grote club en hebben de ambitie om er te slagen”, verzekert hun makelaar Kismet Eris. “Standard begint vandaag met een schone lei en heeft zijn ziel teruggevonden. Ik ben zelf een Luikenaar, dus kreeg Standard de voorrang in de onderhandelingen. Bovendien past hun technisch voetbal en hun karakter perfect bij de club.”

De onderhandelingen lopen al een tijdje. In januari had Axel Lawarée al eens bij Kismet Eris gepolst naar het duo. Maar doordat de relatie tussen de makelaar en Roland Duchâtelet complex geworden was, werd het dossier in de koelkast gestoken. Door de machtsgreep van Bruno Venanzi raakte een en ander weer in een stroomversnelling. Ten nadele van Anderlecht, zo stond in verschillende kranten te lezen.

“Ik wil benadrukken dat er nooit interesse geweest is van Anderlecht”, aldus Kismet Eris. “Tot twee keer toe heb ik Herman Van Holsbeeck gecontacteerd om hem mijn spelers voor te stellen, maar hij heeft me beleefd gezegd dat hij niet geïnteresseerd was. Zulte Waregem, daarentegen, heeft een concreet bod gedaan op de twee. Club Brugge was ook geïnteresseerd in Ahmed, terwijl Genk Faysel wilde halen.”

Afgelopen vrijdag werden op de Académie van Standard de nodige testen afgelegd en zaterdag heeft Slavo Muslin de twee ontmoet. Hoewel ze allebei barsten van het talent, zal het voor hen in eerste instantie moeilijk worden om een basisplaats af te dwingen. El Messaoudi, die ook centraal in de verdediging kan spelen, lijkt gehaald als back-up van defensieve middenvelder Eyong Enoh. Hij zal in de pikorde toch voor Ricardo Faty komen wiens toekomst bij Standard steeds moeilijker lijkt te liggen. Kasmi zal op het middenveld de concurrentie moeten aangaan met vaste waarde Adrien Trebel.

Hoewel Standard zijn te brede kern wil afslanken, bewijst de komst van twee jonge Belgen (El Messaoudi heeft wel één selectie voor een oefenwedstrijd met Marokko op zijn actief) dat de club de grootste beloftes van het land niet zomaar naar de concurrentie wil laten vertrekken.

DOOR THOMAS BRICMONT

“Ik wil benadrukken dat er nooit interesse geweest is van Anderlecht.” Kismet Eris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier