Ik stond in het begin van het seizoen heel sceptisch tegenover Standard. En dat voorbehoud week in de loop van de competitie niet. Eerst haalden ze Deflandre en Runje terug naar België, dan Léonard, vervolgens werd Conceiçao aangetrokken en nu dus Rapaic. Het leek me daarbij te gaan om ex-vedetten op hun retour. Nu moet ik mijn mening echter herzien. De manier waarop Standard tegen Anderlecht speelde, vond ik bij momenten indrukwekkend. Als je ziet hoe Onyewu verdedigt, hoe Tchite vooraan ontbolstert en op welk niveau Geraerts draait – het is vreemd dat die bij Club Brugge zo weinig kansen heeft gekregen. Als Standard nu beseft dat er geen spelers meer verkocht moeten worden, dan gaan ze vooraan nog meedoen. Alleen is het bij de Rouches vaak een kwestie van motivatie. Ze kunnen zich voor de echte toppers altijd opladen, dan spelen ze met vuur en passie, maar een stuk minder is het als ze bijvoorbeeld naar Bergen moeten. Er staat in ieder geval een heel stevige basis en meer dan ooit lijkt Dominique D’Onofrio erin te slagen om spelers die elders niet meer aan de bak komen, weer aan het voetballen te krijgen. De trainer van Standard is een fijnzinnige motivator.

Misschien, zo bedenk ik me, is D’Onofrio iemand voor Alin Stoica. De Roemeen moet weg bij Club Brugge. Ik herinner me nog heel goed de Stoica die op zijn zestiende bij Anderlecht arriveerde, hetzelfde seizoen dat ik bij paars-wit aankwam. Hij deed dingen met de bal waarvan iedereen achterover viel. Ik lag altijd met Stoica op de kamer en ervoer hem als een bescheiden, gesloten, verlegen en vooral zeer onbegrepen jongen. Die verlegenheid overcompenseerde hij door zich op een manier op te stellen die naar verwaandheid rook. Meer dan acht jaar later is dat nog altijd niet veranderd. Je hoort dat Stoica zich ook bij Club Brugge moeilijk integreert in de groep, dat heeft te maken met zijn karakter. Stoica zegt anderzijds dat hij in Brugge mentaal sterker is geworden, op het veld blijkt daar echter niets van.

Ik heb ooit geroepen dat Sollied een heel grote trainer is als hij erin slaagt Stoica bij Club Brugge in te passen, ook en vooral in de manier waarop hij wil voetballen. Dat is dus niet gelukt, waarmee ik uiteraard niets wil afdoen aan de kwaliteiten van Sollied. Bij Standard zie ik Stoica wel functioneren. Zeker zoals ze tegenwoordig spelen, snel en in één tijd. Maar iemand moet erin slagen de knop in zijn hoofd om te draaien. Daarvoor is het nog niet te laat. Stoica is nog altijd maar vierentwintig jaar.

ZATERDAG 20.11

15.55 Chelsea û Bolton

17.55 Leverkusen û Schalke 04

21.55 Barcelona – Real Madrid

23.55 Kick + Rush

ZONDAG 21.11

08.40 Heruitzending Kick + Rush (laatste kans om 14.25)

12.25 Vitesse – PSV

15.10 Heruitzending Barcelona û Real Madrid

16.55 Sevilla – Espanyol

18.55 Hamburg – Wolfsburg

MAANDAG 22.11

20.00 BVO (heruitzending om 22.45)

DINSDAG 23.11

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.25)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot 30 november’

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier