Standard baalt na twee testwedstrijden tegen RC Genk : volgend seizoen speelt het toch niet Europees. ‘In sommige wedstrijden beginnen ze niet scherp genoeg.’

In Sclessin was het seizoen 2004/05 dat van de rust. Het voorbije moet zelfs sinds lang zowat het rustigste seizoen van Standard zijn geweest. Al zal rust bij Standard wel altijd een relatief begrip blijven, zo toonde 16 februari nog eens aan. MichelPreud’homme, en Sambegou Bangoura en SergioConceiçao werden toen respectievelijk uit hun bureel en van de training geplukt, IvicaDragutinovic en MiljenkoMumlek werden thuis opgepakt, huiszoekingen en urenlange verhoren volgden, algemeen directeur Pierre François en diens voorganger Alphonse Costantin moesten daarna op het justitiepaleis van Luik komen voor een verhoor, waarna Luciano D’Onofrio vanuit Franse hoek nog eens over zijn Marseille-verleden aan de tand werd gevoeld. Veel vermoedens over witwaspraktijken, maar vooralsnog weinig bewijzen waren het.

Maar op wat eigengereide meningen zoals we dat uit Luikse hoek gewend zijn, bleef het er verder rimpelloos. De korte lijnen tussen Dominique D’Onofrio, zijn broer Luciano en Michel Preud’homme waren waar Standard vooral nood aan had om die rust te bewaren. Voor discussies tussen trainer en bestuur was daardoor nauwelijks ruimte.

Dominique D’Onofrio is un homme maniable, wordt gezegd, een met andere woorden flexibele trainer die niet rigoureus vasthoudt aan zijn eigen gelijk, maar oor heeft naar de mening van anderen, c.q. Michel Preud’homme. Want wie Standard van nabij heeft gevolgd, lijkt er niet aan te twijfelen dat hij de verwijdering van onder meer Mathieu Assou-Ekotto en Eric Deflandre na hun zwakke wedstrijd op Anderlecht alleen kon doorvoeren met goedkeuring van hogerhand. Net zoals aan zijn keuze voor de gedurfde combinatie van twee dezelfde types als Bangoura en Cédric Roussel in de aanval op een moment dat Standard móest winnen, wou het nog Europees spelen, overleg vooraf moet zijn gegaan.

Dat D’Onofrio niet de naam heeft een groot tacticus te zijn, compenseerde hij zo ruimschoots door zijn inlevingsvermogen. De branie die Standard naast het veld kan uitstralen, wist hij te kanaliseren náár het veld, al moet hij het niet altijd makkelijk hebben gehad persoonlijkheden als Conceiçao en Milan Rapaic naar zijn hand te zetten. Reden waarom D’Onofrio als verklaring voor zijn zelfgekozen vertrek als trainer meermaals aanhaalde het moe te zijn zich tegenover supporters telkens te moeten verantwoorden om herrie voor te zijn, telkens te moeten vechten tegen vooroordelen uit het verleden, telkens te moeten knokken om de kruiwagen van vedetten die de spelersgroep van Standard is niet alle kanten op te laten springen. Drie jaar trainer blijven in zo’n club, het is voor Dominique D’Onofrio genoeg geweest en Standard eindigde de competitie onder hem wel knap als gedeelde derde. Niet slecht voor een trainer die louter depanneur heette te zijn.

Hoe goed was Standard ? Stan van den Buijs, onder andere oud-speler van Lierse en voormalig scout van Standard : “Standard heeft geen probleem met druk. Een probleem is wél dat ze het, in tegenstelling tot Club Brugge bijvoorbeeld, in sommige wedstrijden, vooral de kleinere, iets te gemakkelijk opnemen en niet scherp genoeg aan de wedstrijd beginnen. Thuis tegen Brussels en Charleroi, wat dan wel geen kleine wedstrijd is, mag je normaal geen punten weggeven. In de eerste ronde heeft Standard te veel laten liggen omdat er vooral achterin te veel fouten werden gemaakt en er soms dom uitgespeeld werd.

Tja, het is altijd hetzelfde, hé : de competitie was al bezig als er nog spelers bij kwamen. Pas na nieuwjaar is Standard minder punten beginnen weg te geven : de opbouw van achteren uit verliep in de tweede ronde wel goed. Onyewu was nieuw, Léonard is pas later gekomen en rond Dragutinovic was veel discussie omdat die eigenlijk geen centrale speler is. Maar vorig seizoen stond hij daar met Sorondo, nu met Onyewu. Ik denk dat ze achterin vooral veel volwassener geworden zijn. In de eerste ronde werd ook veel op buitenspel gespeeld en thuis tegen Bilbao bijvoorbeeld zat er totaal geen organisatie in de ploeg. D’Onofrio, weet ik, heeft nooit gevraagd om op buitenspel te spelen, maar Dragutinovic en Sorondo deden dat graag en er werd te pas en te onpas naar voren gelopen. Maar op buitenspel spelen kan je alleen maar doen als de hele ploeg meedenkt en er druk wordt gezet op de man in balbezit. Nu zijn ze daar slimmer in geworden.

“Na nieuwjaar is er met Assou-Ekotto meer evenwicht gekomen, want zolang je geen goeie verdedigende middenvelder hebt in je ploeg, krijg je daar problemen mee omdat dan de ruimte voor de verdediging te veel open ligt. Er zijn er die opbouwend beter zijn, maar je hebt zo iemand óók nodig. Kijk maar naar Gravesen bij Real Madrid. Standard zou volgend seizoen ook in een systeem als dat van Club Brugge kunnen gaan voetballen, met één verdedigende middenvelder en twee man daarvoor. Geraerts zou in mijn ogen nog sterker zijn als linkse man in die driehoek met bijvoorbeeld Wamberto naast zich. Of Walasiak, als die dat kan, maar die heeft dit jaar beneden zijn niveau gepresteerd. In eerste klasse komen, is met wat kwaliteiten niet zo moeilijk, maar er blijven is lastiger. Zijn pech is eigenlijk dat hij is opgeroepen voor de nationale ploeg en dan moet je sterk zijn en met je voeten op de grond blijven.

“In de aanval is Tchité de hele tweede ronde out geweest. Hij is jong, kan nog groeien. In sommige wedstrijden heb je wel eens snelheid nodig en Tchité heeft die. Andere spitsen van Standard missen die. Je kan natuurlijk nog iemand met snelheid halen, maar dan bareer je een ander. Voor zowel Bangoura als Roussel zijn ballen van op de flank belangrijk en Rapaic en Conceiçao kunnen allebei centeren. Dat was vorig jaar het probleem : toen kwam er heel weinig van de flanken. Vandooren op links heeft niet echt een voorzet en Walasiak op rechts kwam ook zelf liever naar binnen.”

“Op belangrijke momenten, zoals op Beveren, beschikken ze met Rapaic en Conceiçao bijvoorbeeld over spelers die ook met een vrije trap een wedstrijd kunnen beslissen. Daarom ook is het schitterend dat Conceiçao heeft bijgetekend, want hij brengt bovendien ook een winnaarsmentaliteit in de ploeg. Dat hij bijtekende is al een indicatie, denk ik, maar ik weet dat ze bezig zijn om zo snel mogelijk klaar te zijn met hun ploeg. Op rechts kunnen ze iemand gebruiken, want als Deflandre uitvalt, is Onyewu het enige alternatief en rechtsachter is niet zijn positie. Ook op links ontstaat er een probleem als Léonard uitvalt.

“Maar veel moet er eigenlijk niet veranderen. En de trainer, tja, spelers hebben iemand nodig naar wie ze opkijken en die een groep kan samenhouden, maar eigenlijk moeten ze vooral verder werken zoals ze nu bezig zijn, want ze deden het goed. Ik wil het een andere trainer nog wel eens zien doen, drie jaar zo functioneren met moeilijke karakters. Chapeau.

door Raoul De Groote

‘Voorin miste Standard dit seizoen snelheid.’ (Stan van den Buijs)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier