Met een indrukwekkende eerste helft zette Standard afgelopen vrijdagavond op Germinal Beerschot een verdere stap in de richting van de titel. Kracht en fysiek, loopvermogen en techniek, het zat allemaal vervat in het op power gestoelde spel van de Rouches. Germinal Beerschot kreeg nauwelijks voet aan de grond en een constant opgejaagde smaakmaker als Hernán Losada zakte helemaal weg tegen dat geweld.

Standard speelt zonder enige twijfel het beste voetbal van België en verdient vanuit dat oogpunt de titel. Het pakte zowel uit als thuis de meeste punten, incasseerde de minste goals en scoorde na Cercle Brugge de meeste doelpunten. Meer dan ooit staat Standard voor stabiliteit, het is op en naast het veld perfect in balans met zichzelf. Alles wat nu gebeurt, staat haaks op het verleden. Aan de massale toestroom van buitenlandse voetballers is een einde gekomen, er is rust in de technische staf en in de bestuurstop. Standard wordt gedragen door een jong en Belgisch middenveld, met de nu nog geblesseerde Steven Defour als speerpunt. Met de Gouden Schoen is Standard nog sterker en veelzijdiger, het kan combineren en temporiseren en bant het wapen van de lange bal, dat vroeger zo typisch was voor het spel van de Rouches. Standard wordt bovendien geleid door een trainer die het hoofd koel houdt. Michel Preud’homme verliest nooit de greep op de groep en blust de branden die bij tijd en wijle nog eens oplaaien. Alleen het gegeven dat Standard met Andrés Espinoza over een doelman beschikt die niet echt zekerheid uitstraalt, botst met de clubcultuur.

Dit seizoen werd gekenmerkt door het bij momenten sprankelende spel van Cercle Brugge en de puike prestaties van Germinal Beerschot. Bij beide clubs is de veer gebroken: ze haalden uit de laatste vijf wedstrijden amper vijf punten. Zo wordt de oude hiërarchie bovenaan hersteld en valt alles weer in zijn gewone plooi. Alleen de volgorde zal wellicht anders zijn.

Club Brugge wil Standard verder opjagen. Dat zal veel energie kosten. Blauw-zwart moest zaterdag nog maar eens tot het uiterste gaan om FC Brussels van zich af te schudden. Het won voor de twaalfde keer (op zestien zeges) met één goal verschil. Dat het publiek, nadat er een hele reeks kansen werd verkwanseld, uiteindelijk opgelucht ademhaalde toen de scheidsrechter affloot, is veelbetekenend. Anderlecht komt wellicht te laat om zich in de race naar de titel nog te mengen, de nederlaag in Zulte Waregem, een paar dagen nadat Bordeaux in de UEFA Cup werd uitgeschakeld, zal hen zuur opbreken. De Brusselaars krijgen in de dubbele paarse clash met Germinal Beerschot de mogelijkheid om via de beker het seizoen op te smukken. Die kans wil uiteraard ook Germinal Beerschot grijpen. In de hoop dat een succes en een Europees ticket helpen om de club verder uit te bouwen en het Antwerpse bedrijfsleven aan zich te binden.

De titel moet ook Standard verder doen groeien. Maar het zal voor de Luikse club niet meevallen om het jonge talent verder aan zich te binden. In afwachting daarvan wil Standard zichzelf bevrijden. Na 25 jaar zonder kampioenschap moet de diep ingewortelde frustratie worden weggespoeld. De wedstrijd tegen Bergen is zondag de volgende horde in de race naar de titel.

Bij de Henegouwse club heeft Albert Cartier op een wel bijzondere manier zijn stempel gedrukt: hij overgoot de aanwezige kwaliteit met mentaliteit, die soms ook ontaardt in brutaliteit. Dat leverde zeven wedstrijden zonder verlies op en wellicht het behoud. Acht trainerswissels werden er dit seizoen doorgevoerd en niet overal zorgde dat voor een ommekeer. FC Brussels en het hertimmerde STVV worstelen met oude problemen, die zich nu ook bij Dender, waar Jan Boskamp een tobbend elftal heel knap deed herrijzen, weer lijken te openbaren.

Het kan ook anders. KV Mechelen bewaarde na een strompelende start (4 op 30) wel de rust, voerde enkele correcties door en groeide zo uit tot een stevige middenmoter. S

door Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier