Pierre Bilic

Aan de toekomst bouwen, het staat vooraan in de agendapunten van Lucien D’Onofrio bij Standard. Er zijn immers een aantal vragen die al een tijdje onbeantwoord blijven, zoals: wie wordt (eventueel) de nieuwe coach als er niet wordt doorgegaan met het duo Dominique D’Onofrio Jean-François de Sart? De geruchtenmolen draait dan al snel in de richting van Luka Peruzovic en Trond Sollied, maar ook een terugkeer van Michel Preud’homme zou tot de mogelijkheden behoren. De Luikenaars willen alleszins een trainer met een ijzeren hand.

De hoofdvraag is of Preud’homme nog wel gelukkig is bij AA Gent. Voorzitter Ivan De Witte verbood zijn trainer om te praten met de mensen van de Belgische voetbalbond over de vacante positie van bondscoach. Preud’homme had nochtans graag geluisterd en zelf een beslissing genomen, iets wat niet mogelijk bleek door zijn contract tot 2011 bij de bekerfinalist.

Op zijn vijftigste droomt de oud-doelman van het buitenland, maar AA Gent lijkt als basis niet prestigieus genoeg om de stap te kunnen maken. Sclessin zou veel interessanter kunnen zijn. Een nieuwe stunt bij Standard, in combinatie met de relaties van D’Onofrio, kan bepaalde deuren misschien gemakkelijker doen opengaan. Maar D’Onofrio bewandelt ook andere pistes. Hij wacht geduldig op zijn kans, om niet te moeten aanhoren dat hij een coach onder contract weghaalt bij een concurrent.

Ook inzake spelersmateriaal dreigt er het een en ander te veranderen op Sclessin. Aan uitgaande zijde staat het vertrek van Milan Jovanovic (Liverpool) en Igor De Camargo (Borussia Mönchengladbach) vast, terwijl er ook vanuit wordt gegaan dat Dieumerci Mbokani andere oorden zal opzoeken. De Congolese aanvaller wordt onder druk gezet door aanbiedingen van VfB Stuttgart en Genoa. Het bestuur zou hem graag nog een seizoen houden, om als leider van de aanval de terugkeer van Christian Benteke (die was verhuurd aan KV Kortrijk) te begeleiden. Maar er is ook sprake van de Servische jeugdinternational Slavko Perovic (20), een spits van 1m83 die afgelopen seizoen bij Rode Ster Belgrado goed was voor zeven doelpunten in 23 competitieduels.

Om het verlies van De Camargo op te vangen wordt er in eerste instantie gedacht aan Kevin De Bruyne van RC Genk. D’Onofrio droomt van een jong Belgisch middenveld, naast Axel Witsel, Mehdi Carcela en aanvoerder Steven Defour. De vraagprijs zou echter 3,5 miljoen euro bedragen. Als alternatief wordt Faris Haroun (Germinal Beerschot) gevolgd. S

PIERRE BILIC

‘De hoofdvraag is of Preud’homme nog wel gelukkig is bij AA Gent.’