Wie zich na de overtuigende uitzege van Standard op Germinal Beerschot nog een ticket wil aanschaffen om de stomende sfeer op Sclessin mee te maken, moet wachten tot volgend seizoen. De vier resterende thuiswedstrijden (tegen Bergen, Moeskroen, Anderlecht en Dender) zijn helemaal uitverkocht. Voor de laatste thuismatch tegen Dender startte de voorverkoop op 3 maart. Drie dagen later waren alle tickets weg. Ook de afgelopen thuiswedstrijden werden voor een vol huis afgewerkt, hoewel Roeselare en STVV niet de meest aansprekende affiches waren. Tegen Roeselare zorgde een speciale actie (vrouwen en kinderen gratis) voor een vol stadion. Algemeen directeur Pierre François moet al eens goed nadenken over de vraag wanneer Sclessin in competitie voor het laatst niet vol zat. “In het begin van het seizoen gebeurde dat een paar keer, in augustus bijvoorbeeld. Voor de thuiswedstrijd tegen Club Brugge zat het stadion niet vol. Om maar aan te geven dat de naam van de tegenstander er hier niet altijd toe doet. Wat telt, is hoe Standard het doet. In vergelijking met vorig seizoen verdubbelde het aantal uitverkochte thuismatchen op Sclessin.”

Na aftrek van de voor de 20.000 abonnees voorziene plaatsen werden voor elke thuiswedstrijd op Sclessin 6.500 tickets te koop aangeboden (bezoekersvak inbegrepen), minder dan de vorige seizoenen. Toen Standard vorig seizoen 18.000 abonnees telde, nam men zich voor om maximaal 20.000 seizoenkaarten te verkopen, om occasionele fans de kans te geven de sfeer op Sclessin op te snuiven. In geen tijd waren die 20.000 abonnementen de deur uit, waardoor Standard voor het eerst geen halftijdse seizoenkaarten meer verkocht.

Toen Pierre François op 1 januari 2003 algemeen directeur werd, verkocht Standard 8.500 abonnementen en bedroeg het gemiddelde aantal toeschouwers per thuismatch 15.000. “Onze eerste doelstelling was het stadion vullen, via gerichte acties en een modaal prijsbeleid. Ik denk dat Standard het minst duur is qua abonnementsprijzen. Volgend jaar gaan we die voor het eerst sinds lang verhogen. Een andere verklaring is de constante in de goeie prestaties van de laatste jaren. Sinds 2003/2004 spelen we weer elk jaar Europees.” Het gemiddelde aantal toeschouwers bedraagt nu 25.000. Een nieuw stadion met 40.000 plaatsen zal geen overbodige luxe zijn, meent François. “Om te vermijden dat we, als we binnen een paar jaar Europees spelen, moeten uitwijken.”

DOOR GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier