tom saintfiet is bondscoach van namibië,

een buurland van zuid-afrika.

Vorige week maandag was het zover: mijn eerste WK-wedstrijd ooit in een stadion, meer bepaald in het met 54.000 toeschouwers gevulde Ellis Park in Johannesburg. Brazilië klopte Chili met 3-0 en daarmee was alles gezegd. Het was niet echt koud, een hemd, trui en jasje volstonden ruim en zelfs het gezoem van de vuvuzela’s viel mee. De meegebrachte oordopjes bleven in mijn binnenzak.

Een dag later in het Loftus Versfeld Stadion in Pretoria was het andere koek. Paraguay-Japan was even saai, of neen: nog veel saaier, maar de fans toeterden een pak harder op hun vuvuzela’s en dat heb ik geweten. Begonnen zonder oordopjes was het na een tijdje niet meer te harden. Dus die dingen uit mijn binnenzak gehaald en in mijn oren gestopt. Prima kwaliteit. Ooit gekocht in een Duitse apotheek dan ook. Voor het eerst in mijn 37 jaar zag ik een voetbalmatch met oordopjes en het was… ja, hoe was het eigenlijk? Als tv kijken zonder klank. Of neen, alsof je onder narcose wordt gebracht, de stemmen rond jou vervagen, je alles nog wel ziet bewegen, maar het geluid steeds vager wordt tot je in slaap valt. Dat laatste gebeurde nog net niet, maar veel moeite deden de voetballers van Paraguay en Japan niet om me wakker te houden. Zelfs het gedempte geluid van de vuvuzela’s werd plots heel rustgevend.

De volgende dag spitste ik weer de oren. Ik hoorde dat de Nigeriaanse president, Goodluck Jonathan – ja, zo heet die man echt – de Super Eagles voor twee jaar van het internationale voetbaltoneel wil verbannen. Eerst dacht ik dat die oordopjes nog in mijn oren zaten, maar neen, ik had het goed gehoord. Afrika blijft verbazen en jammer genoeg niet altijd in de positieve zin, want ook het West-Afrikaanse buurland Ghana, en meer bepaald topspeler Asamoah Gyan, schokte de voetballiefhebber. De man die eerder op dit WK al twee strafschoppen omzette, had het heldendom aan zijn voeten, maar zijn onbezonnen trap vanaf de penaltystip boven op de lat in de laatste minuut van de verlengingen tegen Uruguay, gaf hem niet de status van ene David Platt, maar wel die van zondebok van het Afrikaanse continent.

Gelukkig speelt Gyan voor Ghana en niet voor Nigeria of Goodluck Jonathan had het hem vast verboden nog langer voetbalschoenen te dragen. Ik heb een voorstel: maak die kordate president maar meteen president van de FIFA. Dan wordt de vuvuzela stante pede in de ban geslagen en kan ik weer zonder het gevoel in narcose te verkeren, ongehinderd naar het voetbal kijken!

Voetbal kijken met oordopjes is als in narcose worden gebracht en langzaam in slaap vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier