Als doelman bij Haarlem (1983/84), bij Ajax (1984/94), bij PSV (1994/96) en bij Lierse (1996/99, met tussenin in 1998 een halfjaar bij Girondins Bordeaux) kon Stanley Menzo (42) proeven van verschillende voetbalwerelden. “Ajax draag ik in het hart, het is de club waar ik groot geworden ben, maar de mooiste herinneringen liggen in België”, zegt Menzo, die geboren werd in Paramaribo (Suriname). “Ik had de eer om maar liefst op enkele jaren tijd zowel de titel onder trainer Erik Gerets (1997) als de beker met Walter Meeuws (1999) te behalen. Ik kom nog regelmatig naar België en spreek dan vaak af met Eric Van Meir.” Mindere periodes doorzwom de doelman bij PSV en de nationale ploeg van Nederland. “Voor een voetballer is geluk een doorslaggevend element. Ik denk dat Oranje voor mij op het slechte moment viel.” Na zes interlands, waarvan hij slechts bij drie wedstrijden in de basis verscheen, werd hij aan de kant geschoven voor Edwin van der Sar.

Met een instabiele rechterknie trok Menzo er op 36-jarige leeftijd een streep onder. Nu is hij trainer van tweedeklasser AGOVV Apeldoorn, assistent-bondscoach en keeperstrainer van Oranje. “Vroeger was sportvliegen een van mijn grote passies, maar met de drukke agenda zijn zowel ontspanning als gezin naar de achtergrond verdwenen. En ik hoop in de toekomst nog hogerop te geraken als trainer, dan zal er nog minder tijd overblijven.” Zijn keeperkwaliteiten en zijn sterke persoonlijkheid, dat kreeg hij voor een stuk mee van de verschillende trainers onder wie hij speelde. “Je neemt van alle coaches wel iets over. Vooral Erik Gerets heeft als mens een diepe indruk nagelaten. Louis van Gaal was meer met het technische en tactische aspect van voetbal bezig.” Dit jaar viert Lierse zijn honderdjarig bestaan, maar in minder leuke omstandigheden. “Het doet me veel pijn te moeten horen dat Lierse zo’n slechte periode doormaakt, zowel financieel als mentaal met de gokaffaire.”

Waar zit het probleem bij de Belgische nationale ploeg ? De Rode Duivels hebben hun ticket voor het WK gemist, maar Stanley Menzo gaat met Oranje wel naar Duitsland. “Ik krijg het gevoel dat Nederlanders voetballen om te winnen en Belgen om niet te verliezen. En vooral aan de structuur en de jeugdwerking moeten nog veel zaken veranderen. Het Belgische voetbal is een beetje stil blijven staan. Veel talenten zakken af naar Nederland, terwijl dat vroeger net andersom was. Een natie hangt af van beloftes, en indien er niet voldoende geïnvesteerd wordt in de jeugd, blijf je met een achterstand zitten.”

AS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier