Fabio Cannavaro won met Parma de Coppa Italia en stapt over naar landskampioen Juventus.

De transferperiode begon op het schiereiland met een toptransfer : vorige zaterdag werd officieel bekendgemaakt dat Fabio Cannavaro de overstap maakt van Parma naar Juve. Met de overstap zou een transferbedrag gemoeid zijn van liefst 25 miljoen euro. De verdediger zou naar verluidt een contract tekenen voor vijf jaar en per jaar 4,5 miljoen euro gaan verdienen.

Met de oud-ploeg van Georges Grün won hij vrijdagavond nog de Coppa Italia tegen uitgerekend de Oude Dame. De club van voorzitter Stefano Tanzi haalde het thuis met 1-0, nadat eerder in Turijn met 2-1 was verloren. Het vertrek van Cannavaro komt overigens niet geheel onverwacht. Vorig seizoen moest Parma met doelman Buffon en flankverdediger Thuram immers al twee van zijn kroonjuwelen laten vertrekken om vers geld in het laatje te krijgen. Zij vertrokken toen ook naar Juventus.

Parma had vorig seizoen ook een bod op Cannavaro ontvangen van Lazio, dat hem net als bij de nationale ploeg centraal achterin wilde uitspelen naast Nesta. Toen ging de oud-winnaar van de Beker voor Bekerwinnaars niet op in. Ze meenden dat verkopen niet meer hoefde omdat de schuld op 30 juni 2001 was teruggebracht tot 6,5 miljoen euro. Daarmee zat Parma financieel gezien in het Calcio ergens in het midden.

Inter torste immers met een schuldenberg van 88 miljoen euro – goed voor zes en zestig procent van de totale schulden van de Italiaanse clubs, terwijl de schulden van Lazio en AC Milan respectievelijk opliepen tot 39 en 34 miljoen euro. Voorts stond Brescia 8,6 miljoen euro in het rood, Napels 1,9 miljoen, Lecce 1,5 miljoen, Verona 1,2 miljoen en Reggiana 0,5 miljoen. De andere eersteklassers konden een positieve balans voorleggen.

De toestand bij Parma zette een aantal bestuursleden echter toch aan het denken. Ze vreesden dat de club in hetzelfde schuitje zou geraken als Fiorentina twaalf maanden eerder. De viola zaten er financieel zo slecht voor dat ze al hun beste spelers moesten laten gaan. Ze wisten meteen dat slechts een mirakel hen in de Serie A zou kunnen houden. Ook Parma flirtte ondanks het bekersucces heel het seizoen met de degradatie. Bovendien speelde het nooit spectaculair, zodat de toeschouwers het massaal lieten afweten.

De club zit ook nog altijd opgezadeld met een loodzware schadevergoeding aan Daniel Passarella, die slechts 42 dagen aanbleef, en hoestte veel geld op voor het aantrekken van Pietro Carmignani en Arrigo Sacchi. De voormalige Italiaanse bondscoach moest bovendien worden doorbetaald als technisch directeur, nadat hij als coach afhaakte omdat hij de stress niet meer aankon. Kortom, het was bij Parma dit seizoen allemaal kommer en kwel. De transfer van Cannavaro moet nu weer voor wat zuurstof zorgen. (NR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier