Bologna en Chievo zijn weer eersteklassers.

Met de terugkeer van Bologna hebben negen van de grootste tien steden in Italië weer allemaal (minstens) één vertegenwoordiger in de hoogste klasse. Alleen Bari (negende grootste stad met 316.000 inwoners) ontbreekt nog. Bologna is de op zes na grootste stad in Italië, met 371.000 inwoners. Drie jaar voetbalde de zevenvoudige Italiaanse kampioen (de laatste titel dateert al van 1964) in de Serie B. Eén jaar voor zijn honderdste verjaardag keert het, net op tijd, terug in de hoogste afdeling. In drie jaar tweede klasse versleet Bologna vijf trainers. Daniele Arrigoni (48), die in zijn eerste jaar bij Bologna meteen voor promotie tekende, blijft ook volgend jaar trainer.

Vorige week verkocht voorzitter Alfredo Cazzola tachtig procent van de aandelen aan de Amerikaanse holding Tag Equity Partners. Daarmee wordt Bologna de eerste Italiaanse eersteklasser die in Amerikaanse handen is. Zelf behoudt Cazzola, die voorzitter mag blijven, twintig procent van de aandelen. Drie jaar geleden, op 30 september 2005, kocht de 58-jarige Cazzola de club over. Eerder kocht hij in december 1990 basketbalclub Virtus Bologna, waarmee hij drie jaar later Italiaans kampioen werd. Op de transfermarkt beschikt Bologna over twintig miljoen euro voor aankopen. De eerste nieuwkomer is de 34-jarige spelmaker van Sampdoria, Sergio Volpi, een routinier.

Chievo bleef maar één jaar verstoken van eersteklassevoetbal. Zeven jaar na de eerste promotie naar de hoogste klasse – waar het zes jaar bleef – stijgt de ploeg dus weer. Vorig jaar degradeerde de kleine club uit de buitenwijken van Verona, uitgerekend in het seizoen waarin het de voorrondes van de Champions League speelde. Als dank kreeg trainer Giuseppe Iachini (44) een nieuw contract voor één jaar. Een mooi gebaar voor de coach, want het is zijn eerste promotie naar de hoogste klasse. Vorig jaar miste hij als trainer van Piacenza op een haar na de overgang naar de Serie A. Dit keer lukte het wel, met een ploeg die na de degradatie samengehouden werd en die net als bij de vorige promotie aantrekkelijk voetbal serveerde. Met 75 goals was Chievo het meest productieve team van alle tweedeklassers. Bologna had dan weer de minst gepasseerde verdediging.

Met de terugkeer van Chievo heeft ook de twaalfde stad van Italië opnieuw een eersteklasser. Van de grootste twaalf steden hebben alleen Bari en Venetië (nummer elf) geen topklasser. Van de twintig Italiaanse eersteklassers spelen er volgend jaar slechts vier niet in één van de grootste twintig steden: Cagliari (21ste stad), Atalanta uit Bergamo (35ste), Udinese uit Udine (47ste) en Lecce (59ste), met 83.000 inwoners de kleinste stad in de Serie A.

Wie Gaby Mudingayi bij Lazio wil weghalen, moet 12 miljoen euro betalen. Die prijs is het antwoord van Mudingayi’s eis om zijn salaris (350.000 euro per jaar) te verhogen.

Lecce is de derde club die samen met Chievo en Bologna promoveert naar de Serie A. Het klopte over twee wedstrijden Albinoleffe in de finale van de play-offs en keert na twee jaar afwezigheid terug naar de hoogste afdeling. Albinoleffe is een fusieclub uit Bergamo, in 1998 ontstaan uit een fusie van vierdeklassers Albino en Leffe, en voetbalt pas sinds 2003 in tweede klasse.

David Rozehnal, de 27-jarige Tsjechische verdediger (ex-Club Brugge en PSG) verhuist voor 5,5 miljoen euro definitief van Newcastle naar Lazio, dat hem al een half jaar had gehuurd van de Magpies.

Bij Inter verlengde de Colombiaanse verdediger Iván Ramiro Córdoba (31) zijn contract tot 2012.

Napoli betaalde acht miljoen euro voor Sampdoria’s middenvelder Christian Maggio (26).

Naast Inter (met JoséMourinho) legden nog twee eersteklassers een nieuwe trainer vast. Cagliari gaat scheep met ex-speler Massimiliano Allegri (40). Allegri voetbalde tussen ’93 en ’96 als middenvelder met de Sardijnse club in eerste klasse en dwong afgelopen seizoen met het bescheiden Sassuolo de promotie naar tweede klasse af. Iedereen verwachtte dat Cagliari de vorige trainer, Davide Ballardini, een nieuw contract zou geven. Ballardini werd in december ingehaald als derde trainer van het seizoen toen Cagliari hekkensluiter was, maar zorgde toch voor een spectaculaire remonte én het behoud.

Bij Siena volgt Marco Giampaolo (40) Mario Beretta op. Giampaolo werd op 13 november ontslagen bij Cagliari.

Spits Enrico Chiesa (37) verlaat na 380 eersteklassewedstrijden de Serie A. De zeventienvoudige international (eerste selectie tegen België in 1992) gaat na vijf jaar Siena voor neo-vierdeklasser Figline voetballen.

Paolo Maldini (AC Milan), die op 26 juni zijn veertigste verjaardag viert, besliste dat hij nog één jaar gaat voetballen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier