Marcello Lippi had zich van zijn eerste wedstrijd als Italiaans bondscoach ongetwijfeld heel wat meer voorgesteld.

“We kregen een zware klap, maar ik ben nog nooit aan een nieuwe job begonnen die meteen van een leien dakje liep. De spelers deden wel hun best, maar ik begrijp dat sommigen het in deze periode van het jaar moeilijk hebben om meer te brengen.” Met deze woorden probeerde de kersverse bondscoach MarcelloLippi enigszins te vergoelijken dat Italië in de vriendschappelijke interland van vorige woensdag met 0-2 ten onder ging tegen IJsland, na goals van Gudjohnsen in de 17de minuut en Einarsson in de 19de. De Squadra zette een bijzonder belabberde prestatie neer. Gianluigi Buffon en Alessandro Nesta waren gewoon ondermaats, Marco Materazzi haalde op de liberopositie een onvoldoende en Stefano Fiore miste een gemaakt doelpunt. Eigenlijk haalde enkel linksback Gianluca Zambrotta een beetje niveau. Hij was dan ook de enige die een 6 kreeg van de Italiaanse sportkranten.

De wedstrijd tegen een van de zwakkere Europese voetbalbroertjes zal hoe dan ook een bittere nasmaak laten. In juni verloor IJsland immers nog met 6-0 tegen Engeland, de laatste zege van de eilandbewoners dateerde al van meer dan een jaar geleden toen ze met 2-1 wonnen tegen de Far Oer Eilanden. Het gebrek aan competitie vormde een al te makkelijk excuus voor de mooi gebruinde en duidelijk nog in vakantiestemming verkerende Italianen. Inter en Juventus zijn immers al bezig met de kwalificaties voor de Champions League. Meer waarschijnlijk is dan ook dat de Italianen de IJslanders schromelijk onderschat hebben.

De squadra vertoonde bovendien een hoop technische mankementen. Uiteraard was de afwezigheid van Francesco Totti, Antonio Cassano en AlbertoGilardino een verzachtende omstandigheid, maar normaal zou een team als Italië dat tegen een ploeg als IJsland nooit als excuus mogen inroepen. Bovendien traden de Italianen wél aan met hun beste verdedigers, en die waren helemaal niet bij de les. Lippi speelde met een zeer broze 4-3-1-2, waarbij de Italianen in het middenveld al snel in de numerieke minderheid waren en met sierlijke spelers als Fiore en SergioVolpi onvoldoende gewicht in de schaal konden werpen om duels te winnen. Pas na een half uur en een handvol gemiste kansen van de IJslanders schakelde Lippi over op een 4-4-2. Dat bracht iets meer evenwicht in de ploeg, maar kon een schrijnend gebrek aan inzet niet verdoezelen.

Lippi zal ongetwijfeld de nodige lessen trekken uit dit catastrofale debuut. Hij moet er zich nu van bewust zijn dat de ooit zo machtige Squadra wel erg laag gevallen is, en dat hij heel wat werk voor de boeg heeft. Veel tijd mag hij echter niet meer verliezen. Deze wedstrijd toonde immers overduidelijk aan dat een verandering van bondscoach niet volstaat, maar dat verregaande hervormingen zich opdringen binnen de Italiaanse ploeg.

ITALIE

Oscar Lopez (25), die geen plaats maar kreeg in de verdediging van Barcelona, gaf er de voorkeur aan een jaar te worden uitgeleend aan Lazio. Fernando Couto (35), de Portugese verdediger die in 1998 bij Lazio kwam, verlengde er zijn contract tot in 2006. AC Milan won de Super Cup met 3-0 van Lazio. Alle doelpunten waren van Shevchenko. Christian Manfredi, de middenvelder van Lazio, liep een verrekking op aan de rechterbil en moet een maand langs de kant blijven. Thomas Manfredini, de flankverdediger van tweedeklasser Catania, werd preventief geschorst nadat hij op 29 mei na de wedstrijd tegen zijn vroegere club Fiorentina bij een dopingcontrole betrapt werd op het gebruik van Salbutamol.

(NR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier