de VEDETTE: nicolae Marius Dica

N icolae Marius Dica is het prototype van de goalgetter die altijd op de loer ligt rond de zestien meter. Defensief werk is aan de Roemeense international niet besteed, maar hij doet waarvoor hij betaald wordt : scoren. In de 211 wedstrijden die hij in zijn land in de eerste klasse speelde, scoorde hij 88 keer. Hij is niet alleen erg opportunistisch, maar onderscheidt zich ook door zijn koelbloedigheid en door zijn tweevoetigheid, zijn kopspel en zijn perfecte traptechniek. Hij kan zowel uitpakken met een grondscherend schot als met een krullende bal naar de winkelhaak. Hoewel hij niet echt indrukwekkend groot is (1.81 meter, 73 kilogram), slaagt hij er dankzij zijn enorm goede timing in om veel luchtduels te winnen. Hij loopt zich ook altijd goed vrij. In mei van dit jaar was hij een van de Roemeense helden in de halvefinalewedstrijd voor de UEFA-beker tegen Middlesbrough, maar het doelpunt dat hij maakte, kon niet beletten dat Steaua in extremis werd uitgeschakeld.

Dica, die geboren is op 9 mei 1980, had gehoopt dat zijn kunstjes op het Europese toneel hem de kans zouden bieden om zich bij een buitenlandse club voort te ontwikkelen. Steaua had ook beloofd dat het zich niet tegen een vertrek zou verzetten, hoewel hij nog een contract heeft tot juni 2007. Saint-Etienne ging even onderhandelen, maar vond de gevraagde vier miljoen euro te veel. De fris ogende Dica lijkt daar weinig problemen over te maken en is apetrots dat hij er zijn steentje toe heeft bijgedragen dat Steaua na tien jaar eindelijk nog eens present tekent op het kampioenenbal.

Dica debuteerde indertijd bij Dacia Pitesti, de club uit zijn geboortestad. Twee jaar nadien werd hij getransfereerd naar de eersteklasser FC Arges Pitesti. Op twintigjarige leeftijd maakte hij er zijn debuut. Steaua wierf hem aan in het seizoen 2003/04. Ondertussen speelde hij 26 Europese wedstrijden, waarin hij acht keer raak schoot. Bij de nationale ploeg loopt het iets minder. In veertien wedstrijden maakte hij nog maar één goal, tegen Cyprus.

TACTIEK

Van zodra na het duel tegen Standard de kwalificatie voor de Champions League een feit was, trok Steaua met Ovidiu Petre een internationale middenvelder aan, die Cosmin Olaroiu al kent sinds hij voor FCU Poli Timisoara werkte. Ook de Franse aanvaller van Charleroi, Cyril Théréau kwam de rangen versterken. De trainer beschikt over een kern met allemaal grote en krachtige spelers die hij laat aantreden in een klassieke 4-4-2. Afhankelijk van de omstandigheden probeert Steaua ofwel zelf het spel te maken ofwel op de counter te spelen. Petre, een doorgewinterde middenvelder, herstelt momenteel van een operatie en zal in het begin van de campagne enkel als joker worden gebruikt. In afwachting van zijn terugkeer zet de getalenteerde 25-jarige middenvelder Sorin Paraschiv de lijnen uit. De vrij stevige verdediging geeft weinig weg en voorin kan de club rekenen op het torinstinct van Nicolae Marius Dica. Een bijkomende troef voor de Roemeense club is het ongelooflijke enthousiasme van zijn publiek. l

Pascale perard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier