Negende, tiende en vijfde plaats: ondanks de twijfels over het draagvlak aan de kust is KV Oostende een blijvertje op het hoogste niveau. Frederik Vanderbiest legde de basis, Yves Vanderhaeghe loodste de kustclub vorig seizoen naar de herfsttitel en play-off 1. Het geraamte stond er, zodat sportief directeur Luc Devroe snel klaar was met zijn inkomende transferhuiswerk. Vorig seizoen verkaste Capon van het Kortrijkse Guldensporenstadion naar de kust, Tomasevic, Marusic en de jonge Van De Wiele volgden deze zomer: vier spelers met wie Vanderhaeghe al eerder samenwerkte.

VERDEDIGING

Met Proto koos de club voor leiderschap, ervaring, mentaliteit én zekerheid, want met 44 tegengoals in de reguliere competitie en 19 in play-off 1 was KVO niet meteen de beste leerling van de klas. En: amper 5 clean sheets in 40 wedstrijden. Van de vier andere doelmannen in de kern – publiekslieveling Ovono, Biebauw, Chopin en Verlinden – mogen/moeten er straks nog enkele vertrekken.

Capon was een zekerheid op de rechterflank, tot hij met een blessure uitviel en Vanderhaeghe tegen wil en dank zijn ploeg door elkaar moest husselen. De komst van de snelle en polyvalente Marusic – ook inzetbaar als rechterflankaanvaller – was de eerste prioriteit voor de T1.

Rozehnal miste een deel van de voorbereiding, terwijl de 19-jarige Bossaerts – jeugd Manchester City – zijn eerste stappen in het volwassenvoetbal zet, waardoor Milic en Tomasevic- links in het hart van de verdediging – wellicht aan het seizoen beginnen. De polyvalente Montenegrijn – groot, snel, sterk en gevaarlijk op stilstaande fases (vorig seizoen vijf goals) – kan ook op de linkerflank uit de voeten, al heeft Antunes – vorig seizoen chronisch letsel aan de adductoren – de beste troeven om Lukaku – op weg naar het buitenland – te doen vergeten.

MIDDENVELD

In de Zuid-Afrikaanse media maakte de makelaar van Jali duidelijk dat de controlerende middenvelder – contract tot 2017, met optie voor twee bijkomende seizoenen – van een betere competitie droomt, zodat Vandendriessche (rechts centraal) – naast Siani (links) – op een basisplaats mag hopen. Iets minder voetballend vermogen dan de Zuid-Afrikaan, maar een teamspeler die inzet aan infiltratiekracht koppelt én goede statistieken kan voorleggen: 3 goals en 4 assists voor de Fransman, Jali bleef steken op 1 doelpunt en 2 assists. De twee jonge verdedigende middenvelders – Vandewiele (KV Kortrijk) en Van der Heyden, opgehaald bij de U19 van Anderlecht – maakten een degelijke indruk in de voorbereiding, aanpassen aan de snelheid van uitvoering is het volgende werkpunt.

Rechts is nieuwkomer Marusic het eerste alternatief voor Canesin, ook vorig seizoen met 7 goals en 10 assists de meest bepalende KVO’er. El Ghanassy, dé verrassing in play-off 1 met 4 goals en 2 assists, lijkt op de linkerflank de voorkeur te krijgen op Musona. De Zimbabwaan scoorde vorig seizoen 13 keer en heeft het ideale profiel om achter de diepe spits – in de plaats van Jonckheere, die ook lager kan spelen, en de eerder statische Berrier – te bewegen. Bijkomend voordeel: El Ghanassy en Musona kunnen door positiewissels tijdens de wedstrijd voor verwarring zorgen.

AANVAL

In Oostende wordt nog altijd rekening gehouden met een vertrek van Cyriac (14 goals, 5 assists). Tijdens de voorbereiding sukkelde hij net als Musona en Pedersen met kwaaltjes. Akpala, vorig seizoen amper 7 doelpunten, maakte in de voorbereiding geen verpletterende indruk. Dimata, die in september pas 19 wordt en bij de beloften van Standard werd weggeplukt, deed dat wel: vlotte integratie, voorbeeldige inzet én doelpunten aan de lopende band, nog altijd hét criterium voor een diepe spits. Een lichte overbelasting tijdens de voorbereiding was een domper voor de technische staf.

CONCLUSIE

Play-off 1 halen, klinkt het in Oostende, waar de deuren van de nieuwe voetbaltempel op vrijdag 5 augustus voor de match tegen landskampioen Club Brugge voor het eerst openzwaaien. Met een secure doelman en een kwaliteitsinjectie is Europees voetbal in de Versluys Arena niet eens ondenkbaar.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier