Het zijn allemaal breedlachende spelers die u verderop aantreft in het voetbaldossier voor het seizoen 2016/17, het 42e seizoen betaald voetbal in België.

In 42 jaar betaald voetbal is er veel veranderd, blijkt wanneer een mens even afdwaalt in de eigen herinneringen en teruggaat naar zijn allereerste seizoen als professioneel journalist. Dat was het seizoen 1985/86, een paar maanden slechts na het Heizeldrama. Het hoogtepunt van dat seizoen zal de befaamde kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK ’86 worden, op een ijskoude novemberavond in Rotterdam. Wekenlang is het nummer ‘Mexico’ van de Les Humphries Singers, uitgebracht in 1972 maar voor de gelegenheid van onder het stof gehaald, dé hit op de fuiven.

Van de zestien huidige eersteklassers waren acht er toen ook bij: Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent, KV Mechelen, Charleroi, Lokeren en KV Kortrijk. Luik was met drie clubs (Standard, Seraing en Club Luik) het best vertegenwoordigd in eerste. Van het Bosmanarrest was nog geen sprake. Jean-Marc Bosman zat gewoon als speler op de ploegfoto van Standard naast Michel Preud’homme,die na dat seizoen naar het KV Mechelen van Aad de Mos zou overstappen.

Bij Lokeren debuteerde Aimé Anthuenis als trainer. Die werkte nog aan de Rijksuniversiteit Gent bij de dienst pensioenen en stelde als tijd en plaats voor een interview de middagpauze in studentenrestaurant De Brug voor. Aan een tafel vol raar opkijkende studenten maakte Anthuenis zijn boterhammendoos open en begon zijn betoog.

Belgische clubs mochten toen slechts drie buitenlanders opstellen. Het verklaart waarom slechts 87 van de 364 profs buitenlanders waren, 24 procent van de spelers. Slechts elf buitenlanders kwamen uit Afrika. Nederlanders (21) vormden de grootste groep, er waren amper twee Fransen: Thierry Pister en Jean-Pierre Papin, die dé revelatie van de competitie zou worden met Club Brugge.

Wat nog opvalt op de foto’s zijn de kleine kernen: gemiddeld 20 spelers per eersteklasser, tegenover 26 spelers nu. Nieuwkomer RWDM, die samen met eindrondewinnaar Charleroi terugkeerde in eerste, met huidig Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck als tweede assistent van hoofdtrainer Philippe Garot, begon het seizoen met amper zeventien kernspelers.

Dé clubprestatie leverde SV Waregem, dat in de UEFA Cup (vandaag Europa League) het AC Milan van de nieuwe eigenaar Silvio Berlusconi uitschakelde. Bij het betreden van het veld haalde basisspeler Pino Decraeye zijn fototoestel boven. Waregem zou in de halve finales sneuvelen tegen het FC Köln van Christoph Daum.De titelstrijd mondde uit in een bewogen dubbele testwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht, waarbij de Brusselaars nipt aan het langste eind trokken.

Van de achttien hoofdtrainers uit 1985/86 blijft er komend seizoen nog één actief in de hoogste klasse. Georges Leekens, vandaag bij Lokeren,begon toen aan zijn tweede seizoen als trainer bij Cercle Brugge.

Vandaag kleurt de Jupiler Pro League steeds meer buitenlands. Nog amper vijf van de zestien eersteklassers starten het seizoen met meer Belgen dan buitenlanders in de kern. Het zijn Zulte Waregem (67 % Belgen), Westerlo en Waasland-Beveren (66%), KV Mechelen (58%) en KRC Genk (56%). Eupen en Charleroi hebben de minste Belgen in de kern (24%). Twee jaar geleden had de helft van de eersteklassers nog meer Belgen dan buitenlanders. Toen begon de competitie met 54 % Belgen, nu zijn dat er nog maar 50 %.

Intussen zijn ook al 6 van de 24 Belgische profclubs in 1A en 1B in buitenlandse handen. Het ziet ernaar uit dat het aantal buitenlandse spelers de komende jaren alleen maar zal toenemen.

In deze 212 pagina’s dikke voetbalbijbel vindt u intussen alles wat u zoekt, met zes pagina’s info per eersteklasseclub, plus een dossier over de acht clubs van 1B. Een traditie die we in 1992/93 ingezet hebben, met een nummer dat sindsdien alleen maar completer en dikker is geworden. Ga er maar rustig in rondneuzen, maar pas op dat u de start van de competitie niet mist.

Opgelet: om technische redenen werden de spelerskernen in het dossier vorige week woensdag afgesloten.

DOOR GEERT FOUTRÉ

‘Nog vijf van de zestien eersteklassers beginnen het seizoen met meer Belgen in de kern dan buitenlanders.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier