Geboorteplaats en -datum?

Geetbets, 12 mei 1967.

Welke sporten beoefen je zelf?

Wel, ik ben net terug van een vijftiental kilometer lopen. ( lacht) Ik denk dat ik wel kan stellen dat ik een fervente loper ben, ik ga zo’n vier à vijf keer per week lopen, telkens tussen de 12 en de 20 kilometer. Voor mij is dat de ideale manier om de stress uit mijn lijf te sporten. Ik ben eigenlijk pas echt begonnen met lopen op mijn dertigste, toen ik gestopt ben met roken. In mijn jeugd speelde ik voetbal, bij Zwarte Duivels Hulsbeek, een derdeprovincialer die intussen niet meer bestaat. Ik speelde er bij de jeugd meestal als midden-midden. Net voor ik ging studeren, speelde ik als junior mee met de reserven. Misschien had dat ooit wel tot de eerste ploeg geleid, maar het voetbal was niet meer combineerbaar met mijn studies.

Welke sporten volg je passief?

Ik ben op de VRT begonnen op de sportredactie, bij Jan Wauters, dus ik heb sowieso wel een brede interesse in sport. Daarna zat ik een tijdje bij Filmnet/Supersport en kon ik van mijn hobby, de passie voor voetbal, mijn beroep maken. Als jonge gast ging ik daar echt volledig in op. Winst of verlies van mijn favoriete team, Club Brugge, dat maakte mijn dag goed of slecht. Tegenwoordig ben ik daar wel iets rustiger in geworden. Op een dinsdag- of woensdagavond ga ik mijn vrouw en mijn dochter niet dwingen om naar het voetbal te kijken op tv. Eerst kijken we samen gezellig naar een programma waar iedereen iets aan heeft, en daarna pik ik de tweede helft van de Champions Leaguematch en de samenvattingen mee. Zo blijft iedereen in huis tevreden. In mijn jeugd ging ik regelmatig in het stadion naar wedstrijden kijken. Ik heb verschillende hoogtepunten uit de gouden jaren van Club meegemaakt: de wedstrijden tegen Leningrad, tegen Dortmund, …

Wie was dan je idool bij Club?

Zonder twijfel: Jan Ceulemans. Niet de grootste stylist, maar wel een icoon van het toenmalige Club. Als sportjournalist heb ik hem later verschillende keren ontmoet: het is helemaal geen vedette, maar een vriendelijke en warme persoonlijkheid.

Is er een kippenvelmoment in de sport dat je altijd zal bijblijven?

Het is eerder professioneel, maar als verslaggever heb ik in 2000 de Olympische Spelen in Sydney meegemaakt. Ik ging mee als versterking van de sportredactie van de VRT. Zo stond ik bijvoorbeeld aan de rand van het zwembad toen Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband naar goud zwommen. Ook de overwinning op de 400 meter van Cathy Freeman blijft onvergetelijk. Ik ben dankbaar dat ik door mijn job de kans heb gekregen om op dat soort plekken en momenten aanwezig te zijn.

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier