‘De laksheid is fel verminderd’

AA Gent en Westerlo tellen allebei 46 punten. Zondag spelen ze tegen elkaar in een duel om de vierde plaats en Europees voetbal. Stef Wils verruilde van de winter Westerlo voor AA Gent.

Je werd bij Westerlo ‘den butcher’ genoemd omdat je er tijdens de training wel eens in durfde te vliegen. Doe je dat bij AA Gent ook?

Stef Wils: “Iedereen vliegt er hier in ( lachje). Maar ik ben hier binnengekomen in mijn eigen stijl. Je moet jezelf niet veranderen, dus dat heb ik ook niet gedaan.”

Je speelt naast Jonas De Roeck, die je nog kent van bij Lierse. Vaak wordt dat dan aangehaald als reden voor de automatismen tussen jullie. Maar jij speelde bij Lierse wel verdedigende middenvelder.

“Ja, ik speelde meestal voor hem en af en toe naast hem. Maar het is toch altijd iets makkelijker, directer als je in het Nederlands kan communiceren. We hebben ook drie of vier jaar met elkaar getraind, dan weet je een beetje hoe de ander gaat inspelen of reageren. Het verdedigende systeem van Gent lijkt op dat van Emilio Ferrera bij Lierse: terugvallen, opschuiven, altijd de vier op een lijn houden.”

Hoe belangrijk was Emilio Ferrera voor je?

“Ik werd onder hem naar de B-kern gestuurd. Hij vond dat ik op het veld meer persoonlijkheid moest tonen, de verdediging moest leiden, initiatief nemen. Schaessens en Van Meir speelden daar toen en daar kon je van in de put raken. Je moest je daarboven kunnen zetten. Dat was eigenlijk wat het probleem. Ik heb toen hard getraind, thuis ook nog met mijn vader, alleen. In november mocht ik meedoen tegen Leverkusen en daarna zat ik weer bij de A-kern als centrale middenvelder.”

Nu sta je aan de andere kant.

“Ja, bij degene die de boel wat moeten aanstoken. Gezonde agressiviteit is part of the game geworden.”

Vind je die ook bij Gent terug?

“In de eerste wedstrijden na Nieuwjaar hadden we de neiging om iets te laks te starten. Iets te veel hopen op ‘het komt wel’. Dat is fel verminderd. Nu proberen we een wedstrijd van in het begin naar ons toe te trekken. Ik denk ook dat we daar de ploeg voor hebben.”

Je hebt bij Westerlo in het begin ook als middenvelder gespeeld. Droom je daar nog altijd van?

“Dat is de vraag die ik altijd krijg, de eeuwige vraag, waarschijnlijk ( lachje).”

En het antwoord waardoor je er voor eeuwig van af bent, is …?

“Een paar jaar geleden was ik misschien meer overtuigd om verdedigende middenvelder te spelen, maar mensen uit mijn directe omgeving, zoals mijn vader, hebben mij gezegd dat mijn beste positie centraal in de verdediging is met het oog op de toekomst. Misschien wordt dat mijn plaats, al blijft het een voordeel dat je in nood de twee kan.”

Wat bedoel je met ‘met het oog op de toekomst’?

“Je hebt een doel in je hoofd en dat zal misschien gemakkelijker zijn in de verdediging dan op het middenveld.”

João Carlos wordt Belg, hé.

“( lacht) Dat maakt het allemaal niet gemakkelijker natuurlijk, maar het belangrijkste is: goed presteren bij Gent. De rest volgt dan wel automatisch. Ik blijf mijn carrière stap voor stap uitbouwen.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier