Geboorteplaats en -datum?

Kortrijk, 12 december 1951.

Welke sporten beoefent u zelf?

Door problemen met mijn heup en met mijn rug kan ik op dit moment eigenlijk alleen nog maar fietsen. Vooral in de zomer, dan probeer ik toch een beetje conditie op te bouwen. Een tijdje geleden heb ik voor een evenement van Kom op tegen Kanker toch 166 kilometer gefietst, daar ben ik persoonlijk wel tevreden mee. Toch zal mijn passie op sportvlak wel altijd basketbal blijven. In 1976 heb ik met Kortrijk de beker van België gewonnen en in 1977 waren we vicekampioen. Ik kreeg de basketmicrobe mee via mijn middelbare school, het Sint-Amandscollege in Kortrijk. We speelden met de schoolploeg altijd voor de prijzen in de Kardinaalsbeker en zo ben ik doorgestroomd naar de toenmalige eersteklasseclub in Kortrijk. In de jaren 80 heb ik dan nog een paar jaar in provinciale gespeeld, maar dat was op den duur niet meer te combineren met mijn engagement in de politiek.

Welke sporten volgt u passief?

Naast basket heb ik ook altijd een boontje gehad voor het voetbal. Ik ben van dezelfde generatie als Bo Braem, een van de clubiconen van KV Kortrijk, en heb zelf nog met hem samengespeeld bij Kortrijk Sport, een voorloper van KVK. Ik ben blij dat we in onze stad opnieuw een succesvolle eersteklasser hebben, dat is goed voor de uitstraling van Kortrijk. Er zijn soms wel strubbelingen tussen de stad en de club, maar ik ben ervan overtuigd dat we daar zullen uit geraken. De stad is fier op de club en de club is de stad dankbaar voor alle investeringen de voorbije jaren.

Waar eindigt KV Kortrijk dit seizoen?

Ik hoop zevende. Waarom? Dan kom je in play-off 2 terecht en zo is het makkelijker om Europees voetbal af te dwingen dan als je als zesde of vijfde in play-off 1 speelt. ( lacht)

Wie waren vroeger uw idolen in de sportwereld?

In het basket: Willy Steveniers, Theo Hillen, Kamiel Dierickx en CoisHuysmans. Met die laatste heb ik trouwens nog geregeld professioneel contact, want hij is hoofdcipier in Antwerpen. Als het over voetballers gaat, heb ik een zwak voor sierlijke spelverdelers, want in het basket was ik zelf ook een spelverdeler. Tegenwoordig is dat Sven Kums bij KVK. Ik bewonder ook intelligente jongens die voetbal en studies kunnen combineren. Xavier Chen bijvoorbeeld, afgestudeerd in de rechten en zelfs licentiaat in het notariaat.

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier