Geboren op 28 februari 1970

Getrouwd met Ann Van den Bossche, vader van Maxime (8).

Hou je van romantiek ?

“Ja, maar ik ben er mij van bewust dat ik te weinig romantisch ben. Ik kom er niet altijd aan toe of vergeet het wel eens door mijn drukke agenda. Misschien is dat simpelweg een uitvlucht. Ergens vind ik het jammer, want de vrouw verdient het absoluut om eens in de bloemetjes te worden gezet.”

Rijd je soms te snel met de wagen ?

“Ja. Op de autosnelweg haal ik doorgaans net iets meer dan toegelaten is, 140 à 150 km/u. Ik heb daar al boetes voor gekregen. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Het is goed dat er aankondigingen zijn via de radio, teletekst en de kranten. Vóór een training waarschuwen we onze ploegmaats trouwens via sms voor flitscontroles op de wegen naar het stadion. Ik kom meestal als laatste aan en ben dus doorgaans goed op de hoogte.”

Wat vind je van de zone 30 rond scholen ?

“Tijdens de schooluren ben ik daar absoluut een voorstander van en hou ik mij daaraan. Als je zelf een zoon hebt van acht jaar, denk je daar wel eens over na. Buiten de schooluren vind ik het overdreven.”

Speel je soms computerspelletjes ?

“Ik ben niet echt een liefhebber, maar Medal of Horror zijn bijvoorbeeld spelletjes die heel goed in elkaar zitten. Als je daarmee bezig bent, wil je telkens verder. Ik ervaar hoe moeilijk het is om op tijd te stoppen. Ik leg mezelf discipline op als ik eens speel, want ik vind het ook niet leuk als mijn zoon uren voor dat scherm zit. Liever zie ik dat hij buiten gaat ravotten. Maar soms kan ik er niet onderuit als Maxime me aanklampt. Meestal haalt hij Fifa 2006 boven. Hij speelt altijd met Zulte Waregem en dan ben ik telkens de tegenstander. Om de vrede in het huishouden te bewaren, moet ik altijd zorgen dat ik verlies. Essevee doet het dus ook daar goed.”

Als je de lotto zou winnen, zou je dan een deel weggeven aan een goed doel ?

“Ik steun altijd de Damiaanactie, 11.11.11 en Kom op tegen Kanker, maar het zou niet in mij opkomen om een stuk van mijn lottowinst weg te schenken. Veel geld dat in de wereld circuleert, wordt verkeerd gebruikt. Ik denk aan de wapensector. Met die dollars en euro’s kunnen een groot deel van het hongerprobleem in de wereld en andere kwesties opgelost worden.”

Ken je de tekst van de Brabançonne ?

“Die ben ik grotendeels vergeten. In het leger moesten we die elke week zingen. Slechts enkele flarden zijn mij bijgebleven. Mocht René Vandereycken mij oproepen voor de Rode Duivels, dan zou ik me wel verplicht voelen hem uit het hoofd te leren. Als je daar staat, moet je die kennen.”

Het strand of de bergen ?

“Beide. Ik varieer graag en zou geen twee weken kunnen braden in het zand. Maar evenmin wil ik veertien dagen in de bergen rondhangen. Ik hou niet van lange vakanties. De laatste jaren heb ik daar ook niet meer voor gekozen. Korte citytrips spreken me meer aan.”

Zou je ooit naar een ander land willen verhuizen ?

“Nee, ik vind het hier niet slecht. Het is goed toeven in dit Vlaanderenland.”

Welk boek ligt op je nachttafeltje ?

“Ik hou van Jef Geeraerts en Pieter Aspe. Van de eerste las ik alles, van kindsbeen af boeide mij dat. Misdaadverhalen lees ik het liefst. Ik neem wel graag eens een goed boek ter hand, maar daar blijft amper tijd voor over.

Wat vind je van president Bush ?

“Het is makkelijk om anti- Bush te zijn. Ik ben dat niet, maar je hoort me evenmin zeggen dat ik een voorstander van hem ben. Je mag het volgens mij niet te zwart-wit zien. Ik denk dat er een enorme taak op die man zijn schouders rust. Het lijkt me niet simpel om te beslissen of je al dan niet een oorlog start.”

Kan je koken ?

“Uitgebreid koken doe ik niet elke week, en ook niet elk jaar. Gemakkelijke zaken kan ik bereiden. Spaghetti en lasagne lukken wel. Eén of twee keer per week maak ik pasta klaar. Als het moet, kan ik ook vlees bakken en misschien wel eens soep klaarmaken. Maar je vindt me niet dagelijks aan het fornuis.”

Wat is je levensmotto ?

“Carpe diem.”

KRISTOF DE RYCK