Bert van Marwijk loodst Nederland naar WK.

Na de plaatsing en de zevende opeenvolgende winstmatch (2-0 tegen Noorwegen, na treffers van André Ooijer en Arjen Robben) blikte Henk Kesler al even vooruit naar volgend jaar, wanneer in Zuid-Afrika het WK wordt afgewerkt. De algemeen directeur van de KNVB legt de lat hoog. “We stelden onze ambities wat bij”, vertelde hij aan de NOS. “We gaan nu voor een eerste of tweede plaats. Daar is bondscoach Bert van Marwijk het overigens helemaal mee eens. Sport gaat immers om prestaties. Als je een toonaangevend voetballand wil zijn, moet je ook steile verwachtingen koesteren. Wij staan ondertussen bekend om onze uitstekende opleiding en bezetten momenteel de tweede plaats op de officiële FIFA-ranking. Met dit elftal moeten we zeker een rol van betekenis kunnen spelen.”

Duidelijke taal aan het adres van Van Marwijk, die zoals altijd heel sereen met deze hoge doelstellingen omgaat. “De zege tegen Noorwegen was voor mij een heel belangrijk meetpunt. Ik hoopte dat we zouden spelen zoals wij dat willen. Dit soort druk probeerde ik vanaf de eerste dag op deze groep over te zetten. Ik ben heel tevreden over hoe dat verloopt.”

Rafael van der Vaart maakte als spelmaker een heel scherpe indruk. “Het is duidelijk dat we ons heel goed voelen bij de aanpak en manier van spelen”, verwoordde hij de stemming binnen de spelersgroep.

Van Marwijk kent ondertussen een historische start. Geen enkele andere keuzeheer in de Oranjegeschiedenis kende zo’n voortvarend begin. Bij de reeks moet wel worden aangetekend dat de tegenstanders niet van groot formaat waren: Macedonië (1-2, 4-0), IJsland (2-0, 1-2), Noorwegen (0-1) en Schotland (3-0). Marco van Basten, Rinus Michels en Jan Zwartkruis benaderden nog het dichtst deze unieke prestatie, met winst in vijf van de eerste interlands in WK- of EK-verband.

Zelfs Johan Cruijff is zowaar positief over het elftal, ook al formuleert hij natuurlijk waarschuwingen. “De volgende stap is nu om die dominantie ook tegen sterkere tegenstanders te realiseren”, weet hij. “Het is toch een uitdaging om je eigen kwaliteit zo te benutten, dat je daardoor de ander slechter laat voetballen.”

Dat hij geen fan is van de 4-2-3-1-veldbezetting die Van Marwijk hanteert, blijkt ook duidelijk. Cruijff wijst graag op de gevaren. “Ik ben bang dat we juist tegen de betere teams straks de mist ingaan. Omdat het voor een tegenstander gemakkelijker is om druk te zetten. Het elftal kan in twee delen uiteenvallen. Dan worden de afstanden te groot om goed circulatievoetbal te brengen.”

Onze landgenoot Onur Kaya (23), een middenvelder, verruilt Vitesse voor FC Volendam. Hij wordt door de tweedeklasser voor een seizoen gehuurd, net zoals eerder gebeurde met Edward Sturing (45) als coach.

Gertjan Verbeek (46) werd aangesteld als nieuwe trainer van Heracles, de werkgever van Birger Maertens en Jan Wuytens. De Fries tekende voor drie seizoenen bij de club uit Almelo, waar hij ook tussen 2001 en 2004 fungeerde als hoofdcoach. De clubleiding moet wel nog een akkoord vinden met Gert Heerkes, die nog een jaar onder contract ligt en het aanbod voor een andere functie in de technische staf afwees.

Doelman Dennis Gentenaar (33) verruilt transfervrij Ajax voor promovendus VVV-Venlo.

Cor Pot werd door de KNVB tot medio 2011 aangesteld als nieuwe bondscoach voor Jong Oranje. Plaatst het team zich voor de OS van 2012, dan blijft de 58-jarige trainer aan tot na dat toernooi. Hij neemt de taken over van Foppe de Haan.

Erik ten Hag (39) verlaat FC Twente, om assistent-trainer van Fred Rutten te worden bij PSV. Hij tekende voor drie jaar.

Vitesse bereikte een akkoord met het Franse Saint-Etienne over de definitieve overname van de Zweedse spits Lasse Nilsson (27), die het laatste half jaar al werd gehuurd. Hij kreeg een verbintenis voor drie seizoenen.

Mario Been, de nieuwe coach van Feye-noord, slaagde erin geld binnen te halen voor nieuwe spelers. Hij is op zoek naar een doelman, een spits en eventueel een extra verdediger. Dani Fernández (26), die meekomt van NEC, is de eerste aankoop. De Spaanse rechtsback kreeg een driejarige overeenkomst.

Op weg naar de CL kan FC Twente in de voorronde worden uitgeloot tegen Panathinaikos, Shakhtar Donetsk, Sporting Clube de Portugal, Celtic en Anderlecht.

Jan van Deinsen (55) wordt de assisent van coach Theo Bos bij Vitesse. Hij is de opvolger van Alfred Schreuder, die naar FC Twente vertrok.

Achmed Ahahaoui (25), een aanvaller van Go Ahead Eagles, maakt transfervrij de overstap naar VVV-Venlo.

Ajax houdt hoop op Eljero Elia, de vleugel-aanvaller van FC Twente, die in zijn jeugdjaren – als C-junior – werd doorgestuurd door de Amsterdammers.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier