Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Nadat hij op Standard nog eens op de bank had gezeten (maar er niet af was gekomen), was er zondag tegen KV Mechelen weer geen spoor meer van Stein Huysegems in de Genkse selectie. De enige keer dat de aanvaller aan de aftrap stond dit seizoen was op de openingsspeeldag, thuis tegen Moeskroen. Na een uur werd hij gewisseld. RC Genk verloor, waarna Huysegems zich blesseerde op training: spierscheur in de linkerkuit, vijf weken out. Terugkeren deed hij met een invalbeurt van tien minuten tegen Charleroi. Opnieuw verloor Genk. Dat was een maand geleden, het waren zijn laatste speelminuten.

Twee weken geleden had Huysegems een gesprek met Hein Vanhaezebrouck. “Hij zal ook wel hebben gezien dat ik er wat down bijliep, ik zat echt in de put”, vertelt de speler. “Hij is teruggekomen op die invalbeurt, die volgens hem heel slecht was. In mijn ogen was dat niet zo, maar als de trainer iets zegt, moet je je daarbij neerleggen. Twee dagen later moest ik met de reserven spelen. Toegegeven, dat was wel slecht, maar het was een collectief falen. Daarna ben ik er niet meer bij geweest, buiten op Standard, waar door een schorsing een plaatsje vrij was op de bank. Frustrerend, hoor.”

Tijdens de voorbereiding werd hij ook al vaak gewisseld. “Raar”, vindt hij. “Op den duur ga je twijfelen: waarom ik altijd? Ik zeg niet dat ik mijn beste niveau haalde, maar iemand afrekenen op een invalbeurt van tien minuten en een invallerswedstrijd, dat zou ik jammer vinden. Ik vind dat je een slechte wedstrijd mág spelen. Mocht de ploeg nu vaak hebben gewonnen en goed voetbal hebben gebracht, oké, dan leg je je hier misschien sneller bij neer. Maar ik denk niet dat dit het geval was.”

Misschien ligt het aan Vanhaezebroucks 3-4-3-systeem. Van Huysegems is bekend dat hij zich het best voelt in een tweespitsensysteem. “In Nederland speelt bijna iedereen 4-3-3, ik heb in dat systeem ook goede periodes gekend”, zegt hij. “In 3-4-3 of 4-3-3 ben ik het best in een van de posities net achter de spits, waar Buffel en Barda normaal spelen. Maar het liefst speel ik in 4-4-2 als een van de twee diepste mensen – dat weet iedereen. Daar ben ik ook het best, al ben ik overtuigd dat ik in ons huidige systeem ook diep in de spits kan spelen, zoals nu bij de reserven. Ik denk dat ik me daar best op focus, anders zou de trainer me daar niet willen zien bij de invallers, denk ik. In de voorbereiding speelde ik er ook altijd.”

Gelooft Vanhaezebrouck nog wel in hem? “Hij zegt toch van wel. De komende maanden moet dat duidelijk worden. Anders moet ik mijn conclusies trekken. Eerlijk zijn en zeggen: we geloven niet meer in elkaar, hier scheiden onze wegen. Dat signaal heb ik nog niet gekregen, dus ik ga er niet van uit dat ik wegga. Alles kan ook snel veranderen. Ik was nog erg jong toen ik bij Lierse ook eens een paar maanden niet speelde. Tot ik op Westerlo twintig minuten mocht invallen. Ik maakte twee doelpunten en was weer vertrokken. Ik blijf een positief mens, hoe teleurgesteld ik nu ook ben. Als ik mijn kans krijg, en dat zal gebeuren, moet ik proberen opnieuw de Stein Huysegems te worden die in het verleden mooie dingen heeft laten zien.”

Bij Genk gebeurde dat nog niet, ook niet vorig seizoen toen hij ’s winters met een duur en veeljarig contract werd binnengehaald. “Ik heb altijd gezegd: verwacht niet dat ik na drie, vier maanden mijn topniveau weer zal halen. Het laatste jaar bij Twente moest ik het vooral van korte invalbeurten hebben. Ik had gehoopt me dit seizoen te laten zien, maar door die blessure viel in één klap alles weg waarop ik had gehoopt. Dat is jammer. Vorig seizoen was met ups en downs: een goeie wedstrijd, dan weer wat minder. De trainer verwacht meer van mij en dat mag: ik heb tenslotte vijf jaar in het buitenland gespeeld. Maar dan heb ik vertrouwen nodig.”

JAN HAUSPIE

‘Op den duur ga je twijfelen: waarom ik altijd?’

Stein Huysegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier