Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

‘We hebben het aanwezige talent serieus overschat’

Huidig Charleroitrainer Stéphane Demol was de voorganger van Frank Vercauteren als assistent van bondscoach René Vandereycken. Hij verliet de voetbalbond in juni 2008. Dat Vercauteren hetzelfde deed en nu de stilte doorbreekt, begrijpt hij volkomen. “Frankie is een perfectionist”, zegt hij. “Dan heb je het moeilijk op de bond.”

Vercauteren vond de omstandigheden er niet meer werkbaar. Was dat ook de aanleiding voor jouw vertrek?

Stéphane Demol: “Ja en neen. Toen René en ik zijn toegekomen, zei Michel Preu-d’homme dat het de bedoeling was om vier jaar samen te blijven. Na twee jaar heeft René bijgetekend, ik heb dat niet willen doen. De reden was dubbel: ik wilde weer hoofdcoach worden, maar ik kon me ook helemaal niet vinden in de werking van de bond. Frankie is toen gekomen en we hebben nog even samengewerkt. René had gevraagd om die eerste wedstrijd in Italië samen te doen, als zijn twee assistenten. De week ervoor, toen hij met de olympische ploeg in Malta was, hebben Frankie en ik samen de A-ploeg getraind en hadden we tijd genoeg om wat zaken door te nemen. Ik heb hem verteld wat wel en wat niet in orde was. Het tweede rijtje was veel langer dan het eerste.”

Dan verbaast het je niks dat hij er zijn buik vol van had?

“Helemaal niet. Ik heb zelf ook ervaren hoe weinig steun René en ik hadden van de bond. Het nationaal voetbalcentrum in Tubeke slorpte heel veel aandacht op, Michel Sablon had bijna geen tijd om zich met ons bezig te houden. Wij zijn heel dikwijls aan ons lot overgelaten. Misschien wilden we dat ook wel, zo veel mogelijk met ons tweeën doen, maar op lange termijn is het geen oplossing. Er moet een visie zijn. Mensen in hetzelfde bedrijf moeten met elkaar communiceren. Niet naast elkaar werken, maar met elkaar.”

Een groot aantal internationals blijkt het niet meer zo nauw te nemen met hun professionalisme. Zag jij dat ook al?

“Ja, dat was al heel duidelijk. Een pak spelers is er niet met hun hoofd bij als ze naar de nationale ploeg komen. Ik miste beleving. Dat was een van de redenen dat ik heb beslist om niet te blijven. Ik geloofde er niet in dat er snel goede resultaten gingen volgen.”

Heb je wel eens spelers aangepakt?

“Af en toe, sommigen wel, maar het was moeilijk. Ik denk dat het meeste na mijn tijd is gebeurd. Dan is het nog slechter beginnen te gaan. Ook met oudere spelers, want ook daar waren er met niet veel interesse meer. Ik ga geen namen noemen, maar je zou ervan staan kijken.”

Wat vind je van Vercauterens verhaal?

“Ik heb weinig gelezen dat ik niet had verwacht. Ik kan alles direct beamen. Ik lees nu dat Collin(voorzitter van de technische commissie, nvdr) meer verantwoordelijkheid wil gaan dragen: ik denk dat dit nodig is, hoe moeilijk het ook is met twee petten op. Maar het is de enige oplossing. Ik zie het nog altijd niet erg rooskleurig in. De waarheid ligt op het veld en in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik daar een beetje aan twijfel. We hebben het aanwezige talent serieus overschat. Het is tijd om weer met de voeten op de grond te komen. René en ik hebben ze ook verdedigd, omdat ik erbij blijf dat we de beste spelers geselecteerd hebben. Maar als de beste niet goed genoeg zijn, dan moet je een nieuwe analyse maken. Dat is voor Advocaat nu.” S

JAN HAUSPIE

‘Ook René en ik zijn vaak aan ons lot overgelaten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier