Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik ben bezig aan mijn tweede seizoen bij Bergen. Als presentator bij Sud Radio, een partner en sponsor van Bergen, belandde ik bij de Henegouwse club. Ik ben een voetballiefhebber, maar heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde club. Natuurlijk hebben de Draken een streepje voor op de andere teams.”

Job?

“Ik ben beroepsmilitair en sta aan het hoofd van de mobiele eenheid. Wij beheren de voertuigen die het transport verzorgen voor het Belgische leger. Verder ben ik ook nog presentator bij Sud Radio. Ik presenteer van zeven tot tien uur ’s avonds een avondprogramma.”

Favoriete speler?

“Dat is zonder twijfel Alessandro Cordaro. Een schitterende speler met een groot strijdershart, die vecht voor zijn club en niet bang is om zijn truitje nat te maken. Hij verhuist volgend seizoen naar Charleroi, die kans mag hij niet laten liggen. Het zal goed zijn voor Alessandro’s ontwikkeling. Aangezien ik niet alleen supporter voor Bergen, noem ik ook Wilfried Dalmat van Standard. Niet omdat de flankspeler vorig seizoen bij Bergen speelde, maar Wilfried is de meest sportieve speler die ik ooit heb ontmoet.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“We houden niet vast aan een bepaald nummer. We laten verschillende sfeerliedjes horen. Zoals dat van Le Doudou, een populair lied dat ook wordt gebruikt tijdens de optocht van LeCar d’Or, een folklorestoet die in de zomer door de straten van Bergen trekt.”

Als jouw club scoort …

“Als er al wordt gescoord … Dat gebeurt hier niet zo vaak ( lacht). Bij een doelpunt ga ik de Zuid-Amerikaanse of Italiaanse toer op. Dan laat ik heel lang gooooooooaaaal door de luidsprekers galmen. Ik vermeld dan de voornaam van de speler die scoorde, het stadion scandeert vervolgens de achternaam.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Een stadionomroeper moet verstand hebben van voetbal en van de sport houden. Vooral dat laatste is belangrijk. Het voetbal komt geregeld in een negatief daglicht door de kritiek op de scheidsrechters. Ze begaan soms fouten, maar wie maakt er geen? Als omroeper moet je ook respect tonen voor de bezoekende fans. Provoceer hen niet! Wanneer er een Vlaamse ploeg op bezoek komt, vraag ik aan een Nederlandstalige vriend en taalleraar om mij bij te staan.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Voor ik begon als stadionomroeper bij Bergen, deed ik hetzelfde werk bij die andere Henegouwse club, La Louvière. De club speelde toen nog in eerste klasse. Tijdens een thuiswedstrijd tegen Charleroi scoorde hun doelman Bertrand Laquait een onvergetelijk doelpunt. Hij verraste Silvio Proto, toenmalig doelman van les Loups, met een uittrap die achter Proto in doel belandde. Ik was zo verbaasd dat ik de naam Silvio afriep in plaats van die van Laquait.” S

Volgende week: William Chapman (Excelsior Moeskroen)

FRANCESCO VAN TRAPPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier