Geboren op 3 september1977.

Wint AA Gent dit seizoen de titel of de beker ?

“Beide ! ( lacht) Nee, de beker zou mooi zijn. En de titel, tja … We hebben misschien niet het meest swingende elftal, maar we slagen er wel in om goed voetbal te brengen. De andere ploegen presteren niet zo constant, dus waarom niet. Ik hoop snel weer van de partij te zijn. Na mijn knieblessure begin ik nu weer te lopen. Over twee weken denk ik klaar te zijn.”

Hoe breng je Alin Stoica aan het lachen ?

It’s impossible ! ( lacht) Ik zou het niet weten. Dat is een kant van hem die we nog aan het ontdekken zijn. Maar hij raakt meer en meer geïntegreerd in het team, dus het komt er nog wel van. Wie wel de grapjas van de ploeg is ? Christophe Grégoire dénkt in ieder geval dat hij dat is ( lacht).”

Wie wint de Australian Open ?

“Dat wordt zonder twijfel Roger Federer. Hij is gewoonweg te goed, denk ik. Bij de vrouwen ga ik voor Maria Sharapova. Een hele goeie speelster en geef toe, ze ziet er bovendien niet slecht uit. Ik volg het tennis wel, maar zelf ben ik meer fan van golf. Ik speel regelmatig met ploegmaat Dominic Foley. We zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar een hoog niveau halen we niet. We zijn in ieder geval niet zo goed als we zouden willen zijn.”

Wat vind je je beste eigenschap ?

“Trouw is dat, denk ik. Trouw aan mijn familie en mijn vrienden, daar hecht ik wel belang aan. Ik hoop ook dat ik tegen iedereen eerlijk ben. Verder ? Nope, dat is het zo’n beetje ( lacht).”

Je speelde in België, Holland, Japan, Noorwegen en Australië. Welke landen verschillen het meest van elkaar ?

“Japan is natuurlijk anders dan de rest. Toen ik daar aankwam, moest ik wel even slikken. Ik heb geprobeerd om de taal onder de knie te krijgen, maar dat is me niet gelukt. België en Australië vind ik qua levensstijl wel te vergelijken. Het weer is natuurlijk slechter en de mensen zijn wat minder goedlachs. Dat zal ongetwijfeld met elkaar te maken hebben.”

Wat kies je ? Een blessure of een owngoal ?

“Dat is een moeilijke. Hangt af van de score. Ik verkies in ieder geval een blessure boven een eigen doelpunt waardoor we een wedstrijd verliezen.”

Een Duvel of een Guinness ?

“Dat is makkelijker, zonder twijfel Duvel. Guinness is populair in Australië, maar ik hou er niet van.”

Waar word je als Australiër liever niet mee geassocieerd ? Surfen, kangoeroes of Kylie Minogue ?

“Ik heb het niet zo begrepen op kangoeroes. Vijf jaar geleden heb ik er een aangereden met mijn auto. Het beest sprong plots over de weg, ik kon geen kant meer uit. Geen goede zaak voor mijn auto en helaas ook niet voor de kangoeroe. Surfen doe ik dan weer heel graag. Ik ben opgegroeid in het zuiden van Sydney en dus een echte beachboy. Ook voor Kylie Minogue heb ik wel sympathie. Ze overwon kanker, het is leuk dat ze nu weer aan de beterhand is.”

Australiërs zijn immigranten. Enig idee vanwaar jouw voorouders oorspronkelijk komen ?

“Dat zou naar verluidt van Duitsland of Nederland zijn. Maar goed, dat gaat vijf of zes generaties terug, dus ik hoop dat daar niet veel meer van overblijft ( lacht).”

Welke Australische film moet iedereen gezien hebben ?

“Zonder twijfel The Castle. Het is een verhaal over een typische Australische familie, maar dan wel helemaal over the top. Vooral hun taaltje is hilarisch. Komedies zijn sowieso mijn favoriete genre.”

Wiens naam zou je op je arm laten tatoeëren ?

“Bandit ! De naam van mijn hond. Die is onlangs overleden en lag me heel nauw aan het hart. Hij was een mooie bordercollie. Mijn oudere broer koos de naam, maar echt toepasselijk was die niet, Bandit was een doodbrave hond.”

Wat word je na je carrière ? Trainer, spelersmakelaar of tv-analist ?

“Geen van de drie, hoop ik. Mijn droom is om ooit een restaurantje te openen. Daarvoor volg ik nu wat cursussen in ondernemerschap. Koken is mijn hobby ; vooral de Aziatische keuken vind ik heel interessant.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier