De redacties van de ESM-bladen (European Sports Magazines), waaronder ook Sport/Voetbal-magazine, stelden het Europees elftal van het seizoen 2007/08 samen.

Cristiano Ronaldo is ongetwijfeld de smaakmaker van het voorbije seizoen. Zijn techniek en doelgerichtheid waren fenomenaal het afgelopen jaar. De Portugese superster gold als dé onmisbare schakel bij Manchester United. Een groot deel van de successen van de Red Devils mag op zijn conto geschreven worden. De Portugese dribbelkoning koppelt zwierig voetbal aan dodelijke efficiëntie.

Iker Casillas was dit voetbalseizoen goud waard voor Real Madrid. Meer dan ooit kon zijn team op hem rekenen in moeilijke momenten. Hij behoort tot de elite van het keepersgild.

Het goudhaantje van Real Madrid, Sergio Ramos, speelde een erg sterk seizoen bij de Koninklijke. De defensie bleek al vaker de achilleshiel van het team de voorbije jaren. Met Ramos erbij beschikt Real over een sierlijke verdediger die beenhard kan optreden wanneer nodig. Bij de Galácticos komt hij meestal tot zijn recht als rechtsback.

Cristian Panucci is de ouderdomsdeken in de ESM-elf. De Italiaanse rechtsachter is 35 lentes jong en draait nog steeds mee aan de top in het Europese voetbal. Met AS Roma speelde hij een voortreffelijk seizoen. Hij ziet zijn sterke prestaties bekroond met een plaats bij de Italiaanse selectie voor het EK 2008.

De bonkige Rio Ferdinand is een vaste klant in deze rubriek. Ook hij deelt mee in de successen van Manchester United. De Engelse kampioen en Cham-pions Leaguewinnaar kon eenheel seizoen lang rekenen op een oerdegelijke verdediging met Ferdinand als onbetwistbare leider.

Arsenal wordt gezien als de club die spetterend voetbal brengt met jonge voetbalgoden. Maar jeugdig talent kan niet ontluiken zonder enkele routiniers. William Gallas maakte zich bijzonder nuttig in die rol. Hij nam de groentjes mee op sleeptouw in lastige momenten.

Cesc Fàbregas wordt gezien als de architect van Arsenal. De Londense supporters konden dit seizoen meermaals genieten van zijn geniale ingevingen. De jonge Spanjaard vormt een onmisbare schakel binnen het team van Arsène Wenger.

Bayern München pakte opnieuw de titel in Duitsland. Na een reeks belabberde prestaties in het seizoen 2006/07 drong een kwaliteitsinjectie zich op. Franck Ribéry is de motor van het Beierse succes. Mede dankzij hem speelde Bayern kampioen en maakt het zich op voor een rentree in het kampioenenbal volgend seizoen.

Het Argentijnse wonderkind Lionel Messi is misschien wel de meest begaafde voetballer in dit rijtje en op dit moment. Barcelona kende een rotseizoen, maar dat weerhield Messi er niet van enkele schitterende acties uit zijn voeten te toveren.

Inter kroonde zich dit jaar voor de derde maal op rij tot Italiaans kampioen. Naast een stevige verdediging kan de Milanese club ook rekenen op Zlatan Ibrahimovic. De Zweed verveelde RobertoMancini en het Interpubliek vrijwel nooit.

Fernando Torres ontpopte zich in Engeland tot een killer van de zuiverste soort. De Spanjaard verkoos het geld van Liverpool boven de clubliefde van Atlético Madrid. Hij had echter nog geen moment spijt van zijn stap naar het buitenland. S

door kim nolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier