Kombouaré leverde bij Valenciennes goed werk.

Sinds PSG officieel het vertrek bekendmaakte van Paul Le Guen, klinkt almaar luider de naam van Antoine Kombouaré als zijn mogelijke opvolger. Die maakte als speler niet alleen deel uit van het grote PSG – ooit scoorde hij tegen Anderlecht een goal die in het collectieve geheugen gegrift blijft – hij is ook goed bevriend met Alain Roche. Deze ex-international staat in de Franse hoofdstad aan het hoofd van de rekruteringscel en aast op een functie als technisch directeur.

Kombouaré maakt echter vooral veel kans op de job omdat hij uitstekend werk leverde bij Valenciennes. Hij parkeerde het team na de promotie drie jaar geleden twee seizoenen na elkaar op een veilige plaats. In zijn derde seizoen leek dat na een rampzalige heenronde niet meer te zullen lukken, maar een reeks van dertien wedstrijden zonder nederlaag loodste het team weer uit de gevarenzone. Enkele weken geleden sloeg Valenciennes met een 2-0-zege zelfs de laatste titelambities van Lyon aan diggelen. Dat is te danken aan een sterk collectief en geslaagde wintertransfers. Zo was spits Jean-Claude Darcheville, die overkwam van Glasgow Rangers, heel bepalend.

Kombouaré benadrukt dat vooral discipline en nederigheid zijn aanpak kenmerken. “In mijn Kanakencultuur uit Nieuw-Caledonië is het een evidentie om nederig te zijn en naar de ouderen te luisteren”, zegt hij. “Het westen is veel meer individualistisch ingesteld. Wij leven meer in gemeenschap en delen vreugde en verdriet echt met elkaar. Ik probeerde die houding ook op Valenciennes te enten. Dit team is als het ware de stam, waarin ik mijn plaats zocht en vond.” Ondertussen heerst bij de Noord-Franse club de nodige stabiliteit en liggen de ambities stilaan wat hoger. De werkzaamheden aan de bouw van het nieuwe ecologische stadion, dat 60 miljoen euro kost en plaats zal bieden aan 25.000 kijkers, zijn trouwens al begonnen. Vanaf het seizoen 2010/11 zal Valenciennes er zijn thuiswedstrijden spelen. Het team moet nu wel nog zien dat het daadwerkelijk het behoud kan verzekeren.

Erik Gerets mag samen met Frédéric Antonetti (Nice), Laurent Blanc (Bordeaux) en Paul Le Guen (PSG) hopen om te worden uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in de Ligue1.

Vikash Dhorasoo wordt dan toch niet de nieuwe voorzitter van Le Havre. Zijn overnamevoorstel werd door de aandeelhouders van de club weggestemd. Na die afwijzing schreef de ex-international een open brief waarin hij de vrije loop gaf aan zijn bittere gevoelens rond het hele gebeuren.

Rijsel stond na drie opeenvolgende nederlagen onder druk. Grégory Malicki, de doelman die normaal in de basis staat en die erg belangrijk is in de kleedkamer, verloor voor de laatste wedstrijden zijn basisplaats aan Ludovic Butelle.

RC Lens is de eerste tweedeklasser die de promotie afdwingt. Ondanks een 3-1-nederlaag op het veld van Brest kunnen de Noord-Fransen niet meer worden bijgehaald door de vierde en vijfde in de stand (het FC Metz van Nenad Jestrovic en het verrassende Tours FC van Gaëtan Englebert). Doelman Vedran Runje (ex-Standard) en aanvaller Aruna Dindane (ex-Anderlecht) worden getraind door Jean-Guy Wallemme. Het team speelde het hele seizoen met de druk bijna verplicht te zijn om opnieuw te promoveren.

Onze landgenoot Eden Hazard is bij de vier genomineerden die in aanmerking komen om te worden uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. De andere kandidaten om deze trofee te winnen zijn Etienne Capoue en Moussa Sissoko (allebei van Toulouse) en Loïc Rémy (Nice).

De trofee der kampioenen, de Franse versie van de supercup (waarin de landskampioen en de bekerwinnaar het in het begin van het nieuwe seizoen tegen elkaar opnemen), zal dit jaar plaatsvinden in het Canadese Montréal.

Le Havre is de eerste ploeg die degradeert.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier