Eén speler (Milan Jovanovic) zien ze bij verliezend bekerfinalist Standard nog wel vertrekken, maar de prioriteiten zijn bijna allemaal ingevuld en dus is trainer Michel Preud’homme tevreden. ‘Ik denk dat we over veel potentieel beschikken.’

Na twee dagen van fysieke testen stond donderdag bij Standard de eerste veldtraining op het pro- gramma. Het was het eerste balcontact voor de selectie, maar niet zonder dat ze er die ochtend al een stevige portie krachttraining op had zitten. Na twee uur en veertig minuten mocht iedereen onder de douche. Daarna middagmaal en siësta, en als vieruurtje een … bosloop.

Michel Preud’homme is vastbesloten de competitiestart niet te missen. Vorig seizoen nam hij het na vier speeldagen over van Jan Boskamp. Met diens sportieve (geen elftal) en rekenkundige (twee op twaalf) erfenis maakte de technisch directeur die weer in het trainersvak stapte, er nog het beste van. Vandaag is de situatie anders. “Ik heb zes weken de tijd om aan iets te bouwen”, zegt hij. “Vorig jaar moest dat tijdens het seizoen nog gebeuren. Nu gaan we proberen van bij het begin zo sterk mogelijk te zijn.”

Het spelersverloop is voorlopig beperkt gebleven. Preud’homme ziet de toekomst dan ook niet somber in. Met doelman Olivier Renard, de verdedigers Dante Bonfim en Mohammed Sarr, de mid- denvelders Steven Defour, Marouane Fellaini en AxelWitsel, en de aanvallers Milan Jovanovic en Igor De Camargo bleef de as van het elftal bewaard. Over Fellaini bereikten de trainer vanuit de club signalen dat hij zeker dit seizoen nog op Sclessin speelt. Vertrekt hij toch, dan houdt Preud’homme de ervaren Siramana Dembele achter de hand. Eerder verdween Karel Geraerts. Geen probleem, vindt de trainer : “We hadden veel centrale middenvelders vorig seizoen. Om die reden heb ik Defour en Witsel vaak naar de flanken verplaatst. Met hen en Dembele zit ik centraal ook niet slecht. Alleen de stijl van voetballen zou anders zijn zonder een grote, sterke speler als Fellaini.”

Groot is alvast ook Marciano dos Nascimento niet. Een 26-jarige Braziliaan met Bosnisch paspoort, die vrijdag opeens van bij de Bosnische landskampioen FK Sarajevo op het Luikse oefencomplex kwam aanwaaien. Een centrale middenvelder, net als Sébastien Chabaud (ex-Charleroi), met wie Standard sprak. Niet echt nodig dus, maar volgens de club “een opportuniteit” en dus traint Marciano sinds zaterdag mee, met naar verluidt zeer concreet uitzicht op een transfer. Beetje bizar allemaal, want als iets Preud’homme zorgen baarde, dan was het de invulling van de flánken.

Beter dan Rapaic

Als linksachter werd de drie jaar lang aan STVV verhuurde Landry Mulemo teruggehaald. Mulemo is een offensief georiënteerde back, volgens sommigen zelfs meer een middenvelder. Puur verdedigend wordt Dante een betere optie genoemd : bij zijn vorige club, Charleroi, was hij trouwens linksback. Met de terugkeer van Oguchi Onyewu kan hij naar de zijkant, al overweegt Preud’homme ook om met een driemansverdediging (Sarr-Onyewu-Dante) te spelen. Of de jonge Braziliaan Felipe Soares al een valabele stand-in is, moet de voorbereiding uitwijzen.

Op rechts is Frédéric Dupré opnieuw eerste keus. Hij depanneerde vorig seizoen maandenlang aan de overkant en speelde zo zijn beste stek kwijt aan de weer opgeviste Eric Deflandre. Die is nu naar Brussels. Duprés doublure is Marcos Ca- mozzato, een 24-jarige Braziliaan die al zes maanden aanpassing achter de rug heeft. Preud’homme : “Vorig seizoen moest ik af en toe kiezen tussen Deflandre en Dupré. Nu is de situatie duidelijk : er is een titularis en iemand die met hem in concurrentie gaat.”

Vóór de backs liepen Sérgio Conceição en Milan Rapaic. Zij zijn allebei weg. Rapaic kon – net als de opgekraste João Sá Pinto overigens – met moeite nog een titularis worden genoemd. In november 2006 verdween hij uit de ploeg, met daarna nog een korte opflakkering in maart-april. Defour depanneerde er, maar als rechtsvoetige vaak tegen wil en dank. De invulling van Rapaic’ positie was dan ook de grootste prioriteit voor Preud’homme. Daarom werd vorige week de 28-jarige Israëliër Salim Toama van Hapoel Tel Aviv aangetrokken. Hij tekende voor drie seizoenen.

“Een speler met een goede linkervoet”, weet de trainer. “Heeft een prima lange bal en is sterk op stilstaande fasen. Misschien wordt hij wel een tweede Rapaic, maar dan jonger en met meer fysiek.” Scout Stan van den Buijs zag hem op dvd met Hapoel tegen PSG. “Hij is niet groot, maar heeft een goeie trap, werkt hard en komt goed voor de goal. Met hem erbij zijn we sterker dan met Rapaic, vooral omdat hij ook zijn verdedigende werk opknapt.”

Op rechts is het probleem voorlopig minder nijpend. Conceição was zo dominant dat zijn vertrek mogelijk meer een bevrijding is dan een gemis. Jonathan Walasiak keerde terug van FC Metz, waar hij zelfs in de Franse tweede klasse niet speelde. Dat kwam mede door een enkeloperatie, waarvoor hij na de winter al op Sclessin kwam revalideren. Zijn laatste seizoen in Luik was ook een tegenvaller. Toch wil de trainer hem een kans geven. “Hij is hier twee jaar geleden toch international geworden. Die kans moeten we hem dus gunnen.”

Andere herkanser is Serhiy Kovalenko, vorige winter uitgeleend aan Lokeren, maar daar ook al niet verder geraakt dan één invalbeurt. Moet híj Standard sterker maken op rechts ? Preu- d’homme : “In alle testen – fysiek, uithouding en explosiviteit – is hij één van de besten. Hij kan voetballen, alleen komt het er niet altijd uit. Misschien moeten we het nog één keer proberen.” Uit het Cypriotische kampioenschap testte de Hongaarse rechtsmidden Balasz Berdo.

Jovanovic : Spanje ?

Voorin waant Preud’homme zich uitstekend gewapend met Milan Jovanovic en Igor De Camargo, nieuweling Dieumerci Mbokani en joker Ali Lukunku. Opmerkelijk : allemaal centrale aanvallers. Nu hij de hele voorbereiding meemaakt, zou Lukunku scherper staan dan toen hij in de winter arriveerde. Hakim Bouchouari keerde terug van FC Brussels, maar op hem rekent Standard niet meer.

Ook de overtuiging dat Jovanovic – net als de overige internationals nog tot 9 juli met vakantie – blijft, lijkt opgegeven. Via contacten van de Servische bondscoach Javier Clemente, een Spanjaard, zou hij op weg zijn naar de Primera División. Niemand die eraan lijkt te twijfelen dat François Sterchele nadien zijn opwachting maakt op Sclessin, maar officieel wordt het niet gezegd.

Eén keuze heeft Preud’homme al gemaakt : hij blijft met twee spitsen spelen. “Centrale aanvallers zijn de duurste op de markt. Wij hebben er verschillende. Dan zou het spijtig zijn om met maar één te spelen en de rest aan de kant te laten. In mijn eerste periode als trainer had ik Aarst, Lukunku, Mornar en Goossens. Er zaten er altijd twee op de bank. Dat heeft wedstrijden in ons voordeel beslist, want aanvallers maken dikwijls het verschil. Nu hebben we opnieuw veel mogelijkheden.” S

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier