Vanuit het trainingskamp in Los Angeles blikte de succescoach José Mourinho al vooruit op het nieuwe seizoen met Chelsea. “Onze groep spelers en de manier waarop we samenleven en werken, herinneren me aan het eerste jaar dat ik bij deze club kwam”, verklaarde de Portugees, die net begon aan zijn derde seizoen bij de Engelse landskampioen, op de BBC. “Ik geloof dat het erg moeilijk zal zijn voor de andere ploegen om ons af te stoppen. Want ik denk dat we een heel sterk voetbalelftal aan het bouwen zijn en tegelijkertijd ook een bijzonder sterke familie.” Niet moeilijk, als je weet dat hij Salomon Kalou (Feyenoord), Andriy Shevchenko (AC Milan) en Michael Ballack (Bayern München) als nieuwelingen mocht verwelkomen.

Vooral de aanwerving van de Oekraïense sluipschutter bezorgde Mourinho veel plezier. “Een droom die werkelijkheid werd”, toonde de manager zich bizonder in zijn nopjes. “Andriy was altijd mijn eerste prioriteit. Maar wat eerder altijd onmogelijk bleek, werd nu realiteit.” Chelsea bleek 50 miljoen euro te betalen. De overgang van Sheva, die voor vier seizoenen tekende, zorgt ervoor dat Rio Ferdinand niet langer de duurste voetballer op de Engelse velden is. In 2002 betaalde Manchester United 46 miljoen euro voor de centrale verdediger. “Het was een nieuwe dag voor onze club om trots op te zijn”, becommentarieerde de algemeen directeur, Peter Kenyon, de megadeal. “Het aantrekken van Andriy toont duidelijk onze ambities. Wij willen Europa overtuigen van onze sterkte.” Shevchenko zelf, die om privéredenen eerder zijn voorkeur had uitgesproken voor een verhuis naar Engeland, toont zich ook hongerig. “Ik ga van de ene grote club naar een andere. Er bestaat een juist moment om bij een ploeg binnen te komen. Dat is hier perfect het geval. De Champions League winnen is een realistisch doel. Maar het gaat me niet alleen daarom. Chelsea gaat voor de derde opeenvolgende titel. Ik hou van de instelling om alle wedstrijden te willen winnen. Zo ben ik ook.”

Mourinho heeft ook al een oordeel over de drie bekendste titelopponenten. “Ik denk dat Manchester United heel wat beter zal worden door de komst van Michael Carrick“, beweerde hij. “Hij is een erg goede speler en zal op een positie spelen waar ze problemen hadden sinds Roy Keane naar Celtic vertrok. Ze kunnen erg sterk zijn. Arsenal daarentegen was niet succesvol in de competitie. Maar ze bereikten wel de finale van de Champions League door altijd en overal goed voetbal te spelen. Ze hebben een goed uitgebalanceerde spelerskern en enkele gemotiveerde jongeren. Ik wil niet gaan vergelijken, want Dennis Bergkamp was meer dan speciaal. Natuurlijk moet iemand als Tomás Rosicky op het middenveld een soortgelijke kwaliteit kunnen brengen.”

Liverpool vreest hij minder. “Een totaal ander verhaal. Een erg competitief en moeilijk te verslaan collectief blok. Als ze scoren voordat jij dat doet, is het erg moeilijk om het resultaat te veranderen. Waarom ? Omdat ze erg goed met elf spelers kunnen verdedigen. Ze spelen erg compact, zijn tactisch sterk en zijn qua potentieel in staat om mee te doen voor de titel. Mijn voorkeur gaat eerder uit naar de manier waarop Manchester United en Arsenal voetballen. Zij vormen het grootste gevaar.”

Michael Carrick (24) werd door Manchester United voor 27 miljoen euro overgenomen van Tottenham. De Engelse international, die het rugnummer 16 overneemt van Roy Keane, moet voor evenwicht op het middenveld zorgen. Ryan Giggs werd door UNICEF aangeduid als nieuwe ambassadeur.

West Ham contracteerde de Ghanese rechterverdediger John Paintsil (25), die een overeenkomst voor vier jaar tekende.

Edgar Davids (33) verlengde zijn overeenkomst bij Tottenham met een jaar. Ledley King liep een nieuwe knieblessure op. Door problemen aan het kraakbeen is hij voor twee maanden onbeschikbaar. De international miste ook al het WK door een voetbreuk.

William Gallas, die zijn rugnummer 13 verloor aan Michael Ballack, wil weg bij Chelsea. De Franse verdediger schermt met interesse van AC Milan.

Wigan nam verdediger Emmerson Boyce (26) voor 2,5 miljoen euro over van Crys-tal Palace. De Ecuadoriaanse international Luis Valencia (20), een middenvelder, wordt voor een jaar gehuurd van Villarreal.

Martin O’Neill (ex-Celtic) werd voorgesteld als de nieuwe manager van Aston Villa.

Alan Shearer voelt zich vereerd door het verzoek van de FA om bondsoach Steve Mc- Laren bij te staan, maar weigerde. De oud-aanvaller wil in het jaar na zijn afscheid wat afstand nemen van het voetbal.

De Russische zakenman Alexandr Gaydamak nam de volledige controle bij Portsmouth. Sinds vorig seizoen was hij al voor vijftig procent eigenaar, maar nu kocht hij de overige aandelen van Milan Mandaric, voor 48 miljoen euro. Die blijft aan als voorzitter.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier